Išvažiuojamasis posėdis Plokščiuose

isvaziuojamasis posedis ploksciuose
Deimantė BAKAITYTĖ

Išvažiuojamajame Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro pavaduotoja ugdymui, laikinai vykdanti direktoriaus pareigas Nijolė Anankaitė  su komiteto nariais aptarė esamą darželio bei mokyklos padėtį, aprodė ugdymo įstaigų patalpas bei vaikams įrenginėjamą aikštelę, kuri atitiks visus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro saugos reikalavimus.
 
Nors dėl karantino darbai užsitęsė, aikštelė jau aptverta iš mokyklos per karantiną sutaupytų lėšų. Kitą savaitę turėtų atvykti nauji įrenginiai: namukas vaikams, sūpynės, po jomis speciali danga, smėlio dėžė. Kol kas tiek buvo įmanoma nupirkti už mokyklos sukauptas lėšas (beveik 1800 eurų), gautą „Maximos“ paramos projekto finansavimą (apie 5500 eurų) bei savivaldybės skirtas lėšas (per 1600 eurų). Ateityje žadama įsigyti dar porą įrenginių. Jei įrenginius tvarkančius darbuotojus neužklups lietingi orai, darželio vaikai rugsėjo pirmąją jau galės džiaugtis atnaujinta aikštele.

Kaip teigia pavaduotoja ugdymui, vaikai ir anksčiau čia žaisdavo. Įrenginiai vaikams buvo smagūs ir patogūs naudoti, tačiau jie neatitiko visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų, todėl buvo privaloma sutvarkyti, kol neįvyko nelaimingas atsitikimas. N. Anankaitė prasitarė, jog sprendžia dilemą, ar būtų galima seną aikštelę panaudoti pradinukams, tačiau bijo, kad ir vėl teks vykdyti inspektavimą, kuriam neužteks lėšų.

„Yra vienoki reikalavimai ugdymo įstaigoms ir visiškai nėra reikalavimų viešose erdvėse, kur seniūnijose kažkas padaryta vaikams. Koks yra chaosas Lukšiuose ir kokie yra reikalavimai šalia esančiai ugdymo įstaigai“, – teigia vicemeras Darius Jakavičius ir priduria, jog neteisinga, kad iš vienų prašo visų higienos bei saugumo reikalavimų, o iš kitų – jokių.

Paklausus apie vaikų skaičių, pavaduotoja ugdymui atsako, kad vasarą darželį Plokščiuose lanko septyni–aštuoni vaikai, daugiausia iki dešimties. Kai baigsis atostogos iš viso sąrašuose 25 vaikai, patys mažiausi – dvejų metų. Su jais darželyje dirbs trys auklėtojos. Tiesa, komiteto nariams užkliuvo tai, kad vaikų skaičius darželyje per didelis ir šie turėtų būti skirstomi į dvi grupes, tačiau, anot N. Anankaitės, tam nėra tinkamų sąlygų.

Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre iš viso 73 moksleiviai, juos moko 15 mokytojų. Specialistų trūkumą ir mažo krūvio problemą švietimo įstaiga kompensuoja tuo, kad geografijos mokytojas dėsto ir biologiją, o kita mokytoja žada magistro studijomis persikvalifikuoti – įgyti informacinių technologijų pedagogo kvalifikaciją. D. Jakavičius primena, kad tie, kurie nori persikvalifikuoti, gali pasinaudoti ir savivaldybės skirtomis lėšomis – šiai sričiai biudžete skirta 10 tūkst. eurų.

Anot pavaduotojos ugdymui, jų švietimo įstaigoje pradėti mokslo metus laikantis fizinio atstumo – išlaikyti tarpus tarp suolų – bus gana paprasta, tačiau ar reikia skirtingų pertraukų laikų, dar spręs, nes moksleivių ir taip nėra daug. Be to, sunku sudėlioti taip, kad ir mokytojas, ir mokinys turėtų pertrauką, jei pedagogas pradėtų pamoką kitu laiku.

„Aš neįsivaizduoju, kaip gali vaikui pasakyti – tu nebendrauk, tu neik čia, ypatingai mažesniems“, – kalbėjo N. Anankaitė svarstydama apie sunkiai įgyvendinamus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktus reikalavimus.

Direktorė tikisi, kad  Šakių rajono savivaldybės taryba leis penktos–šeštos klasės (kuriose šeši ir septyni moksleiviai) dirbti daliniu sujungimu, nes klasių jungimas visuomenėje nėra vertinamas labai palankiai. Anot N. Anankaitės, jei taryba sutiktų, klasių jungimas būtų vykdomas tik kūno kultūros, dailės, muzikos bei dorinio ugdymo pamokose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.