Klausimas, ar visiems norintiems darželiuose užteks vietos

viliusiene
Anot Šakių lopšelio-darželio „Berželio“ direktorės Linos Viliūšienės, pastebima tendencija, jog tėveliai vaikus į darželį pradeda leisti mažesnius. D. Pavalkio nuotr.


Deimantė BAKAITYTĖ

Rugsėjo mėnuo jau visai arti, tėveliai jau seniai užpildę prašymus, į kokį darželį nori vesti vaikus. Dažnai jie vienu metu prašymus pildo keliose ugdymo įstaigose, tačiau kartais net tai nepadeda rasti laisvos vietos. „15 min“ pasidalino informacija, kad Vilniuje į darželius netilps 3 tūkst. vaikų. Ar visi norintys pateks į Šakių rajono darželius?

Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė teigia nežinanti, kiek vaikų bus galima priimti nuo šių metų rudens. Kadangi sistema dar nėra centralizuota, skaičius paaiškės, kai patys aritmetiniu būdu suskaičiuos laisvas vietas bei gautų prašymų skaičių. Tiesa, bus tokių vaikų, kurie su tėvų sutikimu vieniems metams pateks į šiek tiek ne savo amžiaus grupę, nes kai kurios grupės jau užpildytos. Kitais metais jie prisijungs prie bendraamžių. Anot direktorės, aktualiausia, ar pateks į darželius mažiausieji – dvejų metų vaikai, nes jų grupės yra mažos, iki 15 vaikų. Šiemet tokios grupės bus dvi.

„Dar galutinių duomenų nėra, bet gal kokie trys vaikai ir nepateks“, – svarsto direktorė, tačiau priduria, jog situacija dar gali keistis.

Pasak ugdymo įstaigos vadovės, tiksliai bus žinoma, ar visi vaikai tilps į darželius, tik rugsėjo mėnesį. Būna, kad šeimos užpildo keliuose darželiuose prašymus ar apsigalvoja ir dėl vienokių ar kitokių priežasčių nebenori vaiko leisti į darželį.

„Pernai metais pas mus netilpo gal du, tačiau jie pradėjo lankyti kitas mokymo įstaigas. Tėveliai dažnai renkasi, kur jiems patogiau dėl darbo ar gyvenamosios vietos“, – vaikų priėmimo į darželius patirtimi dalinasi L. Viliūšienė.

Pasak direktorės, pastebima tendencija, kad tėveliai vaikus į darželį pradeda leisti mažesnius: anksčiau būdavo, jog vasarą sulaukia per dešimt prašymų į priešmokyklinio amžiaus grupę, dabar priešmokyklinio amžiaus vaikų atsiranda tik du arba trys.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Ąžuoliukas“ vedėja Irena Korsakienė teigia, kad pernai metais galėjo priimti visus norinčius, nors teko vienam ar net keletui vaikų palaukti eilėje, nes į darželį norinčių patekti daug, o grupės pilnai užpildytos.

„Iš viso turime du vaikus, kurie šiuo metu dar nepakliuvo į darželį, iš jų vienas – dvejų metukų“, – apie rugsėjį norinčių pradėti lankyti ugdymo įstaigą vaikų skaičių kalbėjo I. Korsakienė.

Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė teigia, kad pačių mažiausių lopšelinukų grupėse vietų jau nėra. Direktorės teigimu, pernai nuo rugsėjo pirmosios pateko visi norintys.

Pasak V. Butikienės, nėra pastebima nei vaikų mažėjimo, nei augimo tendencija, nes nuo 2012 m. iki dabar darželį lankančių vaikų skaičius nekinta, jų apie 140–147.

„Noriu pažymėti, kad svyruoja tam tikrais metais gimusių vaikų skaičius. Kaip pavyzdį galiu pasakyti, kad 2014 m. gimusių turim tik 20 vaikų“, – teigia ugdymo įstaigos vadovė.

Jei nuo rugsėjo nebus išleista naujų rekomendacijų, darželių vadovės teigia, kad bus laikomasi tų pačių birželį Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo  priemonių plano: grupių izoliacijos, tą pačią dieną darbuotojų veiklos organizavimo tik vienoje grupėje, dalies veiklos organizavimo lauke užtikrinant fizinį atstumą, vaikui sunegalavus išliks greitas tėvų informavimas.

Pedagoginį išsilavinimą turinčių specialistų minėtuose darželiuose, anot įstaigų vadovių, užtenka. Nors „Berželyje“ viena darbuotoja išėjo į motinystės atostogas, tačiau laikiną vieno darbuotojo trūkumą, tinkamai padalinus krūvį, pavyks išspręsti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.