Save atrado profesiniame mokyme

slaugytoju padejejos
Praktinius užsiėmimus mokiniams vedanti medikė Rima Podolskienė (dešinėje) aiškino, jog slaugytojo padėjėjo profesijoje svarbu nebijoti prisiliesti prie žmogaus ir tą reikia daryti su meile, šiluma, supratimu. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvoje kasmet vis labiau populiarėja profesinis mokymas. Tad kokias naujoves profesijų pasirinkime siūlo Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyrius?
 
Arčiausiai žmogaus

Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje mokosi beveik 450 mokinių, čia siūloma įsigyti apdailininko, padavėjo ir barmeno, technikos priežiūros verslo darbuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, staliaus, pardavėjo konsultanto, slaugytojo padėjėjo profesijas. Apie pastarąją pakalbėsime plačiau.

Apsilankius mokykloje mus pasitikusi viena iš slaugytojo padėjėjo modulinės profesinio mokymo programos mokytojų Danguolė Stankevičienė pasidžiaugė, kad šį mėnesį mokykla gavo licenciją rengti slaugytojo padėjėjus. Šią profesiją galima įgyti po vidurinio išsilavinimo arba tęstinėse studijose.

„Ir anksčiau buvo galima rinktis slaugytojo padėjėjo profesiją, tačiau programa keitėsi, papildomai besimokantys įgis nėščiųjų priežiūros kompetenciją“, – pasakojo mokytoja ir pridūrė, kad šios specialybės mokosi 28 mokiniai.

Ji kviečia į klasę, kur vyksta praktinis užsiėmimas, kurį veda Rima Podolskienė – bendrosios praktikos slaugytoja iš Vilkaviškio ligoninės. Mokiniai mokosi, kaip slaugomam ligoniui pakeisti baltinius. Aišku, lovoje guli manekenas, studentė Natalija pervilkusi baltinius teiraujasi, ar ligoniui yra patogu, ar jam nešalta.

„Labai svarbu yra bendrauti su pacientais. Pacientą informuojame apie procedūrą. To mokom ir studentus“, – aiškina R. Podolskienė.

„Mokiniai turės suvokimą apie paciento ligas, jų eigą, paciento padėties palengvinimą, pavyzdžiui, jei pacientas dūsta, kaip palengvinti jo kvėpavimą. Taip pat išmoks ir save apsisaugoti, taisyklingai kilnoti pacientą“, – praktinių įgūdžių subtilybėmis dalinasi medikė.

Prie pokalbio prisijungusi Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėja Marija Jurgilienė paminėjo, kad visos mokymosi programos yra atnaujinamos pagal darbdavių lūkesčius.

„Aš galiu pasidžiaugti savo komanda, skyriaus mokytojais, kurie kompetentingai dirba ir mes sėkmingai įveikėm šios programos licencijavimą“, – kalbėjo M. Jurgilienė ir padėkojo už mokymo priemones Šakių ligoninei bei Socialinių paslaugų centrui.

Apie slaugytojo padėjėjo profesiją sutiko pasidalinti ir patys mokiniai. Jurgita sakė, jog dirbo Kukarskės globos namuose, nusprendė pasikelti kvalifikaciją, mokytis Kudirkos Naumiesčio skyriuje pradėjo gavusi Užimtumo tarnybos siuntimą.

Natalija iš Panovių (Kudirkos Naumiesčio sen.) atviravo, jog pagal įgytą profesiją ateityje žada ieškotis darbo.

„Gavom labai daug žinių. Sunkiausia mokantis galbūt buvo medicininė pusė, vaistai“, – sakė panoviškė.

Naumiestietė Kristina kalbėjo, jog mokosi šios profesijos dar ir todėl, kad šeimoje yra senyvo amžiaus žmonių, gali įgytų žinių prireikti ir gyvenime. Ji planuoja darbo ieškoti mieste esančiuose senelių globos namuose.

Griškabūdietis Andrius pasakojo, kad ketverius metus yra dirbęs slaugytojo padėjėju, buvo baigęs tik kursus, dabar nori įgyti ir specialybę. Anot jo, pasikartoti žinias visuomet gerai, be to, slaugoje yra ir naujų dalykų.

Pasak praktinį užsėmimą vedančios R. Podolskienės, slaugytojo padėjėjos yra arčiausiai paciento.

„Šioje profesijoje svarbiausia galbūt nebijoti prisiliesti prie žmogaus. Tą reikia daryti su meile, šiluma, supratimu, – sako medikė. – Reikia ir kantrybės. Todėl mokomės ir psichologinių dalykų.“

Pasak mokytojos D. Stankevičienės, mokinių dar laukia trijų savaičių praktika ligoninėse, globos namuose, po jos laikys kvalifikacinį dviejų dalių egzaminą.

jaunimas profesines
Iš stažuotės sugrįžę Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokiniai (iš kairės) Loreta Valkauskaitė, Evelina Kuncaitytė ir Marijus Puišys džiaugėsi ne tik įgiję praktinių įgūdžių, bet ir puikiai praleidę laiką. D. Pavalkio nuotr.


Naudinga patirtis

Jau mokyklos valgykloje susitinkam su trim jaunuoliais: technikos priežiūros verslo darbuotojo specialybės besimokantis Marijus Puišys stažavosi Prancūzijoje, padavėjo ir barmeno specialybę siekiančios įgyti Loreta Valkauskaitė ir Evelina Kuncaitytė – Ispanijoje.

Prieš mėnesį iš stažuotės sugrįžęs M. Puišys pasakojo, kad tai buvo labiau kultūrinė-pažintinė kelionė, padėjusi jam susirasti panašių profesijų bendraamžių.

Kordobos mieste (Ispanija) padavėjos, barmenės patirties restorane kone mėnesį sėmėsi ir pirmakursė L. Valkauskaitė, septyniolikmetė mergina pasakojo, kad tekdavo ir už baro pastovėti, ir užsakymus iš klientų priimti. Ji pasidžiaugė šauniais darbdaviais, kurie esant reikalui padėdavo, paaiškindavo.

„Sunkiausia būdavo, kad klientai kalbėdavo daugiausiai ispaniškai. Pasiilgstu šios šalies žmonių kultūros: jie tokie linksmi, nuoširdūs. Ši praktika man davė pasitikėjimo savimi, nors esu pirmakursė, bet jau radau darbą ir dirbu kavinėje Šakiuose“, – sako Loreta.

Teiraujamės merginos, kodėl, baigusi dešimtą klasę Sintautų mokykloje, mokslų netęsė kokioje nors gimnazijoje.

„Galvojau – nušausiu du zuikius vienu šūviu: pabaigsiu dvyliktą klasę ir įgysiu profesiją. Neketinu siekti labai aukštų mokslų. Aš jau savo kelią lyg ir žinau... Manau, padavėjo ir barmeno profesija bus didelė dalis mano ateityje“, – sako Loreta ir priduria, kad bebaigianti pirmą kursą, yra patenkinta savo pasirinkimu.

Jos bendramokslė E. Kuncaitytė taip pat paminėjo, jog sunkiausia stažuotėje buvo kalba, nors abi merginos puikiai kalba angliškai, reikėjo ispanų kalbos žinių. Anot Evelinos, ji iš stažuotės grįžo gerokai praplėtusi profesines žinias.

„Patyriau tą tikrąjį padavėjo, barmeno darbą. O labiausiai man keista pasirodė tai, jog klientai niekur neskuba. Galėtų sėdėti tam restorane visą dieną, – šypsosi Evelina ir priduria: – Aš atėjau čia mokytis, nes man tai buvo labai patogu – baigti dvylika klasių bei įgyti profesiją.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.