Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymai jau ir mūsų rajono mokyklose

virves apmokymai
Praktinių užsiėmimų metu moksleiviai mokėsi, kaip rišti mazgus, įkurti ugnį skeltuvu, pasistatyti palapinę ir kitų įgūdžių. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Gegužės 10–12 dienomis Šakių „Žiburio“ gimnazijos pirmokai vieni iš pirmųjų rajone dalyvavo Švietimo, mokslo ir sporto bei Krašto apsaugos ministerijų organizuojamuose pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymuose, skirtuose gerinti mokinių žinias apie nacionalinį saugumą, piliečių vaidmenį valstybės gynyboje, suteikiant jiems praktinių įgūdžių.

Rusijos karas prieš Ukrainą išryškino išgyvenimo pagrindų, bendrosios saugos, gebėjimo suteikti pirmąją medicininę pagalbą reikšmę. Kiekvienam iš mūsų svarbu žinoti, kaip elgtis ekstremaliųjų situacijų ar karinio konflikto metu, todėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės įsakymu šios žinios ateina į šalies mokyklas. Trijų dienų trukmės pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymus visiems šalies devintokams pavesta pravesti Lietuvos šaulių sąjungos specialistams.  

Pasak šių mokymų koordinatorės –  Lietuvos šaulių sąjungos karininko Antano Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės neformaliojo švietimo mokytojos Ievos Ūselytės, planuojama, kad šie mokymai visiems šalies 9 klasių mokiniams bus organizuoti trimis etapais: šiais mokslo metais bus apmokyta 10 proc. visų devintokų, kitais mokslo metais – 50 proc., o nuo 2024–2025 m. m. – 100 proc. Pirmajame etape dalyvauja tik dvi mūsų rajono mokyklos – Kidulių pagrindinė mokykla ir Šakių „Žiburio“ gimnazija.

pir med pagalba
Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymuose devintokai mokėsi suteikti ir pirmąją medicininę pagalbą. D. Pavalkio nuotr.

„Svarbiausias ir pagrindinis kursų aspektas – pilietiškumo ir piliečių vaidmens valstybės gynyboje paskaita, kurią pirmąją mokymų dieną pravedė atsargos pulkininkas Eugenijus Vosylius, supažindinęs mokinius, kaip mes galim kiekvienas padėti karo atveju, net tada, jei negalim eiti į frontą, nes vienam kariaujančiam kariui reikia turėti didelį užnugarį padedančių žmonių. Todėl mokome, kaip padėti ir patiems nebūti kliūtimi“, – informavo I. Ūselytė, pridurdama, kad ateityje planuojamas šių mokymų tęstinumas ir 10-ų klasių mokiniams.

Siekiant, kad mokiniai įgytų gebėjimų veikti praktiškai, mokiniams buvo išdėstyta ne tik ekstremaliųjų situacijų teorija, bet ir surengti praktiniai mokymai, kurių metu jie buvo supažindinti, kaip tinkamai elgtis ir išvengti pavojaus gyvybei ir sveikatai ekstremalių situacijų atveju, kaip išgyventi lauko sąlygomis – įkurti ugnį skeltuvu, pasistatyti palapinę, rišti mazgus, suteikti pirmąją medicininę pagalbą ir daug kitų naudingų ir reikalingų įgūdžių, kurie gali būti panaudoti ir kasdieniniame gyvenime.

Mokymų metu devintokai turėjo galimybę susipažinti ir su ginklu, šaudymo padėtimis bei  taiklaus šaudymo principais. Be to, ir patys pamėgino po keletą kartų iššauti iš pneumatinio ginklo. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktoriaus pavaduotojos Odetos Vasiliauskaitės teigimu, jiems labai pasisekė, kad mokyklos pastato ketvirtajame aukšte yra įrengta šaudykla, gimnazijoje veikia jaunųjų šaulių būrelis, kuriam vadovauja mokytoja Asta Ulinskienė.

Paskutinę mokymų dieną visi Šakių „Žiburio“ gimnazijos pirmokai vyko į 4 km žygį, kurio maršrutas – mokykla–Valiulių tvenkinio poilsiavietė. Visiems mokymuose dalyvavusiems mokiniams buvo įteikti pažymėjimai.

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymuose šiemet dalyvauja 3 tūkst. 600 devintokų iš 73 šalies mokyklų. Planuojama, kad nuo 2024–2025 m. m. šis trijų dienų trukmės praktinis kursas devintokams bus privalomas ir organizuojamas kasmet.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.