Mokyklų vadovų pasitarime – klausimų sprendimai ir iššūkiai

Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė (centre) siūlė kolegoms pasinaudoti Tauragės švietimiečių patirtimi ir toms mokykloms, kurios nedalyvauja „Tūkstantmečio mokyklų“ ir kituose didesniuose projektuose, bendru sutarimu paskirstyti likusią krepšelio lėšų sumą, kad jos taip pat galėtų įsirengti laboratorijas ar sensorinius kambarius. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį penktadienį į tradicinį pasitarimą rinkosi rajono švietimo įstaigų vadovai. Nors pirmasis šių metų susitikimas įvyko prie kavos puodelio, tačiau klausimų aptarta išties daug. Tarp jų – pastatų renovacija ir šildymas, ugdymo iššūkiai, prevencinės priemonės, mokytojų trūkumas ir kiti.


Rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius susitikimą pradėjo nuo geros žinios, kad vyksta švietimiečių atlyginimų perskaičiavimai – atlyginimai vadovams dabar didės 18,9 proc., o dar 11 proc. – rudenį, atlyginimai mokytojams taip pat dabar bus 10 proc. didesni ir 11 proc. dar ūgtels rudenį. Tad, pasak vicemero, metai pradedami „su didesniu kapšu pinigų“, aplinkos lėšos vejasi ugdymo lėšas ir tai nuteikia optimistiškai.

Kalbėdamas apie rajono mokyklų tinklą, vicemeras tvirtino, kad jis pakankamai optimizuotas ir daugiau nieko nereikia keisti, todėl įsitikinęs, kad jis „daugiau nesitrauks, nors gąsdinimų dar vis pasigirsta“. Dabar svarbu išlaikyti tas švietimo įstaigas, kurios veikia rajone. D. Jakavičiaus teigimu, kai kurioms numatytos nemenkos investicijos. 

„Viskas paruošta Šakių „Žiburio“ gimnazijos renovacijai. Tam savivaldybės biudžete nusimatę 800 tūkst. eurų ir laukiam to stebuklingo kvietimo su bele kokiais procentais, kad tik nereikėtų 100 proc. viską patiems finansuoti, nes pagal techninio projekto paskaičiavimus sąmata yra tarp 1 mln. 600 ir 1 mln. 800 eurų. Būtų žiauroka, jei visa tai tektų dengti mūsų visų lėšomis negaunant jokių europinių lėšų“, – teigė vicemeras, pabrėždamas, kad toliau laukia eilės Šakių ikimokyklinio ugdymo mokykla „Maži žingsneliai“ ir abiejų jos pastatų renovacija.

Pasak jo, buvo paskaičiuota, kiek taršių šilumos taškų dar likę rajono švietimo įstaigose, todėl 80 tūkst. eurų biudžete jau numatyta Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Kriūkų skyriaus katilinei, kartu planuojama sutvarkyti Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Ąžuoliukas“, Griškabūdžio gimnazijos Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro, Sintautų ir Kidulių pagrindinių mokyklų šildymo įrangą, kad įstaigų šildymui būtų galima atsisakyti akmens anglių kuro.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, kalbėdamas apie svarbiausius ugdymo klausimus, informavo vadovus, jog yra gautas Nacionalinės švietimo agentūros raštas, kad ukrainiečių vaikai, kurie Lietuvoje gyvena metus arba daugiau, privalo lankyti ugdymo įstaigas. Todėl prašė pranešti, jei žino šalia gyvenančių šeimų, kurių vaikai nelanko rajono mokyklų.

Vedėjas priminė, kad savivaldybės biudžete yra skirta pinigų STEAM veikloms Marijampolės kolegijoje (šimtui valandų), todėl kvietė mokyklų vadovus organizuoti transportą ir vežti mokinius. Jei poreikis bus didesnis ir ši veikla pasiteisins, bus galima tartis ir dėl didesnio valandų skaičiaus.

Prakalbus apie mokytojų kvalifikaciją, D. Aštrauskas apgailestavo, kad mūsų rajono mokyklos praėjusiais metais išnaudojo tik apie 30 proc. tam skirtų su mokinio krepšeliu gaunamų lėšų, todėl prašė skatinti mokytojus tobulėti, apmokant jų mokymus, kuriuose jie sužino apie naujus metodus, priemones ir pasisemia gerų idėjų.

Vicemeras su mokyklų direktoriais kalbėjo apie vyresnio amžiaus sulaukusių mokytojų skatinimą likti švietimo įstaigose, siūlydamas jiems rasti veiklų.

„Jie gali turėti mažiau pamokų, gali mentoriauti. Ieškokim išeičių, – prašė D. Jakavičius, tvirtindamas, kad dėl išeitinių išmokėjimo nukenčia visa mokytojų bendruomenė. – Pas mus dar taip nėra, bet Marijampolėje, Kalvarijoje įdomesni dalykai vyksta – mokytojas pasiima išeitinę ir įsidarbina kitoje savivaldybėje. Taip neturėtų būti.“

Ugdymo įstaigų vadovams vicemeras priminė, kad nuo vasario 1d. įsigalios prevencinės situacijos valdymo programos, kai mokinys su savimi turi neleistinus daiktus ar yra apsvaigęs, apsinuodijęs psichoaktyviosiomis medžiagomis. Jis patikino, kad visa tai, kas bus paimta ir perduota policijai, į mokyklą atgal negrįš, nes tai nėra ugdymo proceso dalis. 

„Pamėginam užkirsti kelią didžiulei problemai. Dar jos mes nejaučiam arba mėginam nematyti dėl nedidelio mokinių skaičiaus, o policija uždaram rate kalba, kad problema yra didžiulė ir nekalbama tik apie skysčius, jau kalbama apie narkotines medžiagas“, – patikino D. Jakavičius. 

Be to, jis patarė mokyklų direktoriams, jei šie mato, kad mokiniai, kuriems suėję 16 metų, nenori mokytis, tiesiog ramiai su jais atsisveikinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.