Savaitės praktika Vyriausybėje prilygsta bakalauro studijoms

mokiniai_vyriausybeSandra JUŠKAITĖ

Lietuvos Respublikos Vyriausybė, bendradarbiaudama su Nacionaline moksleivių akademija, Lietuvos moksleivių sąjunga ir Lietuvos mokinių parlamentu, jau ketvirtus metus iš eilės organizavo projektą „Moksleiviai – į Vyriausybę“, kuriame dalyvavo ir du mūsų rajono abiturientai –Auksė Gaižauskaitė iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ir Lukas Keraitis iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos.

Nuotr. Pasak Auksės Gaižauskaitės ir Luko Keraičio, tokia praktika yra ne tik naudinga, bet ir geresnė už bet kokias paskaitas universitete, galbūt prilygsta net bakalauro studijoms.

Gintaras Steponavičius – didžėjus?

Rugpjūčio 20–24 dienomis moksleiviai galėjo atlikti praktiką pasirinktoje ministerijoje arba Ministro Pirmininko tarnyboje. Mūsų kraštiečiai galėjo iš arti susipažinti su Vyriausybės, valstybės institucijų ir politikų kasdieniu darbu, stebėti Vyriausybės posėdžius, dalyvauti įvairiuose susitikimuose. Auksė Gaižauskaitė ir Lukas Keraitis pasakojo, kad į šį projektą buvo atrinkti užpildę anketas ir motyvacinius laiškus. Buvo galima parašyti tris vietas, kuriose visą savaitę norėjai praleisti laiką. Auksė pirmuoju numeriu parašė Sveikatos apsaugos ministeriją, o Lukas – Kultūros ministeriją.
 
Pasak Auksės, Sveikatos apsaugos ministeriją ji pasirinko būtent todėl, kad domisi biomedicina, gamtos mokslais, su kuriais ji norėtų sieti tolimesnį gyvenimą. „Sunku apsakyti visus įspūdžius žodžiais, nes pamatėme ir sužinojome labai daug“, – vis dar gyvendama patirtais įspūdžiais pasakojo pašnekovė. Mergina džiaugėsi, kad iš 300 pateiktų prašymų iš visos Lietuvos buvo priimta 30 moksleivių, tarp kurių buvo ir ji su Luku. Auksė pasakojo, kad dienotvarkė buvo įtempta nuo ryto iki vakaro, nuolat reikėjo bėgioti iš vieno pastato į kitą. Iki pietų moksleiviai vaikščiodavo po įvairias ministerijas, vakare grįždavo į jaunimo nakvynės namus „Filaretai“, kur kiekvieną vakarą sulaukdavo žinomų Lietuvos žmonių. Juos aplankė disko metikas Virginijus Alekna, premjeras Andrius Kubilius, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, kuris visus dalyvius nustebino sugebėjimu didžėjauti. Kiekvienas galėjo paspausti ranką Lietuvos Respublikos prezidentei Daliai Grybauskaitei. „Bendraujant su ja, reikia labai tiksliai kalbėti, negalima vartoti jokių „gal“ ir panašiai“, – sužavėtas Prezidentės konkretumu kalbėjo Lukas. Auksė pasakojo, kad visi galėjo Prezidentei išsakyti problemas, kurias pastebėjo lankydamiesi ministerijose. Projekto dalyvius ypač nustebino pirmadienį apsilankiusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuri pasirodė absoliučiai kitokia nei ją rodo per televiziją. Ji daug pasakojo apie save ir savo vaikystę, prisipažino, kad niekada nenorėjo būti finansų ministre ir į Seimą tikrai nesvajojo eiti. Atstovaudama Sveikatos ministeriją, Auksė ir kita jos kolegė pareiškė, kad reikia centralizuoti visų greitųjų pagalbos stočių  sistemą, kad nebūtų taip, kad jos dirbtų tik savo savivaldybėse, bet galėtų vykti ir į kitą rajoną. Taip pat moksleivės mano, kad reikia keisti gyventojų mąstymą dėl sveikatos sistemos. „Dėl savo pastabų gavome šiek tiek lengvos kritikos“, – atviravo mergina. Lukas Keraitis su viena mergina siūlė spręsti finansavimo problemą, stengtis, kad visi kultūriniai renginiai pasiektų jaunimą ir būtų suteikiama pakankamai informacijos apie vykstančius renginius.

Nutrintos kojos ir krūva marškinių

Visi projekto dalyviai per savaitę turėjo sudaryti būsimos vyriausybės veiklos programą, kurioje reikėjo iškelti matomas problemas, siūlyti jų sprendimo būdus. Ši programa skirta tam, kad rudenį išrinkta nauja vyriausybė, sudarydama savo veiklos programą, atsižvelgtų į jaunuolių iškeltas problemas ir bandytų viską sujungti į vieną.

Lukas Keraitis pasirinko Kultūros ministeriją, nes jis savo ateitį sieja su kultūros vadybos studijomis. Paklaustas, ar visada viskas buvo gerai ir pagal planą, Lukas nusišypsojo ir sakė, kad visi nuolat visur vėluodavo, o dar ir batai spėjo daug kam nuspausti. Nors lauke karšta nebuvo, tačiau moksleiviai nepratę visą dieną vilkėti kostiumu, grįždavo namo šlapi, nes tekdavo visur greitai bėgti ir skubėti. „Buvome nepratę kiekvieną dieną rengtis kostiumus, o ir mamos turėjo daug padirbėti, kad savaitei išlygintų ir sudėtų marškinius“, − prisimindamas mamos triūsą pasakojo vaikinas.

Paklaustas, ar pasikeitė nuomonė apie politikus, Lukas patikino, kad tikrai taip. Nors pats nenorėtų dirbti Vyriausybėje, kitiems, kurie norėtų dirbti Seime ar Vyriausybėje patarė, jei būtų galimybė, būtinai ateiti pažiūrėti iš arčiau dirbančiųjų Vyriausybėje kasdienybę. „Tokia praktika, kai gali viską matyti iš arti duoda daug daugiau negu kokios paskaitos. Savaitę, praleistą Vyriausybėje, prilyginčiau bakalauro studijoms“, − apie labai naudingą praktiką kalbėjo Lukas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.