Emocinio intelekto lavinimas – jau ir Lietuvos mokyklose

styvas nylasLapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis Vilniuje vyko unikalūs knygos „Emocinio intelekto mokymas“ autoriaus ir „CBS International“ direktoriaus Styvo Nylo (Steve Neale) vedami mokymai, kuriuos savo padalinių vadovams ir mokytojams inicijavo visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ ir Vilniaus privati gimnazija. Antrą kartą šiuose mokymuose dalyvavo ir įgytomis žiniomis su rajono mokytojais įsipareigojo pasidalyti VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė.
 
Nuotr. J.Arštikaitienė liko sužavėta projekto koordinatorės Irmos Liubertienės (kairėje) ir lektoriaus Styvo Nylo mokymais, todėl įsipareigojo gauta informacija pasidalyti su šakiečiais.
 
Lietuvoje 2013 metais visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ kartu su „BCS International“ ir Vilniaus privačia gimnazija nacionaliniu mastu inicijavo vaikų emocinį intelektą ir laimės jausmą lavinantį projektą, prie kurio prisijungė mokytojai ir psichologai iš šešiolikos šalies mokyklų. Pagrindinis projekto tikslas - padėti pedagogams perprasti emocinį intelektą ir pritaikyti šias žinias visose mokymo srityse, sau patiems, savęs suvokimui bei santykiams su aplinkiniais.

Pasak J.Arštikaitienės, visame pasaulyje modernios mokyklos emocinio intelekto lavinimą jau seniai yra įtraukusios į savo mokymo programas ir džiaugiasi gautais rezultatais. Kai kurie Lietuvos pedagogai taip pat jau spėjo įsitikinti, kad gebėjimas savo emocijas panaudoti efektyviai ir produktyviai, yra viso mūsų elgesio pagrindas. Išgyvenimai, prisiminimai, nuostatos, įsitikinimai, vertybės ir jausmai, yra vienoks ar kitoks savęs bei kitų žmonių suvokimo pagrindas.

Emocinio intelekto lavinimo įtraukimas į mokymo programas būtų visapusiška nauda tiek moksleiviams, tiek ir jų mokytojams. „Kuo anksčiau vaikai pradės mokytis emocinio intelekto pagrindų, tuo laimingesnis bus jų gyvenimas, nes jie suvoks, kaip sukurti teigiamą požiūrį į save ir kitus, išmoks  valdyti savo emocijas, įveikti stresą, susikurti teigiamą mąstyseną ir pasimokyti iš visų - tiek teigiamų, tiek ir neigiamų patirčių. Tai jiems leistų labiau pasitikėti savimi, išmokytų bendrauti ir patiems spręsti iškilusius konfliktus“, - kalbėjo J.Arštikaitienė.

S. Nylo nuomone, šiandien per daug dėmesio skiriama loginio mąstymo vystymui ir per mažai emociniam intelektui, kurį ir reikėtų lavinti labiausiai. Nes būtent pasąmonė yra atsakinga už visas mūsų emocijas, įsitikinimus, vertybes, hormonų pokyčius, sprendimų priėmimą ir elgesio pokyčius. Ji mūsų gyvenimui turi daug daugiau įtakos nei racionalioji mūsų smegenų dalis.

„Kadangi S.Nylas akcentavo, kad visa gauta informacija reikia dalytis su kitais žmonėmis (jo mokymų suorganizuoti rajonuose neįmanoma, nes viena valanda kainuoja 12 tūkst. litų) aš įsipareigojau pati savo krašto mokytojus supažindinti su emociniu intelektu ir jo lavinimo būdais“, - teigė J.Arštikaitienė. Pirmuosius banduomuosius mokymus ji ketina surengti siauram žmonių ratui jau kitų metų sausio mėnesį. Vėliau planuoja organizuoti seminarus visiems rajono mokytojams, norintiems sužinoti, kaip valdyti savo emocijas ir to išmokyti savo mokinius. Ne veltui sakoma, kad  pradėti keistis turime nuo savęs. Keisis mokytojas – keisis ir mokiniai.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.