Mokytojai tiki - naujoji profsąjunga geriau gins jų interesus

slederisAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 2 dieną į Šakių „Varpo“ mokyklos istoriją buvo įrašytas dar vienas svarbus įvykis. Nors po „Varpo“ ir „Aukuro“ mokyklų reorganizacijos čia veikė iš „Aukuro“ mokyklos persikėlusi Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, tačiau mokytojai nusprendė įkurti naują organizaciją ir prisijungti prie Lietuvos švietimo profesinės sąjungos.
 
Nuotr. Naujai susikūrusios profsąjungos pirmininko D. Šlėderio teigimu, faktas, jog per dvi dienas į organizaciją įstojo net 25 mokytojai, rodo, kad ji yra reikalinga.
 
Šakių „Varpo“ mokyklos pedagogų kvietimu tądien čia viešėjo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Romas Turonis, kuris konsultavo mokytojus visais rūpimais klausimais. Jis pristatė šiuo metu didžiausią šalyje organizaciją, kuri  efektyviai gina socialinius, ekonominius ir profesinius savo narių ir kitų švietimo darbuotojų interesus visais lygiais - nacionaliniu, regioniniu ir instituciniu.

Tai, kad per dvi dienas į Šakių „Varpo“ mokykloje naujai susikūrusią Lietuvos švietimo profesinę sąjungą įstojo 25 mokytojai, rodo, jog tokios organizacijos čia reikėjo ir tikimasi, kad ji geriau gins mokytojų interesus. Profesinės sąjungos pirmininku išrinktas Darius Šlėderis, kuris ir buvo šios idėjos iniciatorius, teigė, kad poreikis susiburti kilo po vasario 18 dieną vykusio rajono valdžios ir „Varpo“ mokyklos pedagogų susitikimo. Jo metu visiems mokytojams buvo pasiūlyta  iki šių metų gruodžio 31 dienos laikinai pereiti prie minimalaus tarifinio atlygio.

Po ilgų ir karštų diskusijų įsiplieskusios aistros dar ilgai nenurimo. Primename, kad žengti tokį žingsnį tąsyk mokytojai kategoriškai atsisakė. Nors po to jie dar įteikė rajono savivaldybės tarybai ir Švietimo ir sporto skyriui kreipimąsi, kuriame išdėstė šešių punktų prašymą, tačiau  po ilgų diskusijų nusileido ir sutiko gauti mažesnį atlygį, tačiau ne iki gruodžio 31, bet iki rugpjūčio 31 dienos.

D.Šlėderis informavo, kad naujai susikūrusios organizacijos veikloje gali dalyvauti visi mokyklos darbuotojai, ne tik pedagogai, bet ir valytojos, ūkvedžiai, kiemsargiai. Pirmadienį profesinės sąjungos veikla buvo pristatyta „Varpo“ mokyklos kolektyvui. Artimiausiu metu tikimasi sušaukti ir visuotinį švietimo profesinės sąjungos susirinkimą, kurio metu bus išrinkti valdybos nariai.

Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas tvirtino, kad negali daryti įtakos naujai besikuriančioms organizacijoms, kad ir kiek jų bebūtų – viena, dvi ar trys. Jis tikisi, kad abi profsąjungos artimiausiu metu susivienys tarpusavyje ir eis ne prieš darbdavį, bet kartu su darbdaviu ir demokratiškai spręs visas iškilusias problemas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai, veikiančiai net nuo 1998 metų, vadovaujanti Renata Šuopienė patikino, kad jungtis su naujai įsikūrusia profesine sąjunga neketina. Ši organizacija vienijasi su Griškabūdžio ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijose veikiančiomis profesinėmis sąjungomis.

Abiejų profsąjungų veikla ta pati, abi dirba tą patį darbą ir turi tas pačias teises, todėl, pasak R.Šuopienės, naujai susikūrusi organizacija šiek tiek nustebino senosios profsąjungos narius. „Manau, jos sukūrimas buvo paskubėtas. Juo labiau, kad visus kvietėme prisidėti prie mūsų sąjungos veiklos, - teigė pašnekovė. – Mes patys dar nesuprantame, kodėl taip atsitiko.  Tokie dalykai gali dar labiau suskaldyti kolektyvą, nes po susijungimo atmosfera mokykloje ir taip nekokia. Apgailestaujame, kad nepriėmė mūsų pasiūlymo, o įkūrė kitą organizaciją. Mums vis dar trūksta vienybės.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.