Moterų ginklas – budrumas ir išradingumas

Kriminalinių įvykių suvestinėse dažnai galima rasti pranešimų apie moteris ir merginas, nukentėjusias nuo chuliganų, užpuolikų ar prievartautojų. Kaip elgtis moteriai ekstremaliomis sąlygomis, kaip apsiginti nuo užpuoliko, įkyraus gerbėjo ar namų plėšiko, vertingų patarimų pateikia saugos firmų specialistai.
 
Moterims svarbiausias savigynos dalykas – moralinis pasirengimas. Susirėmimo metu valios jėga svarbiau už fizinę jėgą, ūgį ar svorį, o paprasti buitiniai ar kiti po ranka pakliuvę daiktai gali būti puikia savigynos priemone. Plaukų laką, dezodorantą ir bet kokius kitokius aerozolius galima užpurkšti priešininkui ant veido, o į akis sviesti žemių, smėlio, žvyro, saują monetų, pipirų ar pudros. Kadangi priešininką reikia bent trumpam neutralizuoti, kad moteris galėtų pasprukti, sunkų akmenį ar plytą geriausia mesti į apatinę priešininko kūno dalį ir kojas, ypač blauzdas. Galima užpuolikui smogti raktų ryšulėliu arba, suspaudus raktus tarp pirštų, juos panaudoti kaip kastetą. Pavojaus atveju skėtį galima panaudoti kaip lazdą ar „durtuvą”. Nusikaltėlis daugeliu atvejų bijo patraukti aplinkinių dėmesį, todėl garsus riksmas ar spiegimas gali jį nubaidyti. Deja,  užpuolimus patyrusios moterys pasakoja, jog nors ir mėgino rėkti, iš baimės negalėjo  išspausti iš savęs nė garso. Tokiu atveju reikėtų sukelti bet kokį triukšmą, sakykime, išmušti akmeniu ar kėde langą. Dūžtantys stiklai tikrai patrauks aplinkinių dėmesį. Prievartautojus traukia aukos bejėgiškumas, todėl moterys neturėtų skeptiškai žiūrėti į joms siūlomus savigynos kursus.
 
Kaip išvengti buto apiplėšimo

Yra keletas dalykų, kurių „nemėgsta” plėšikai ir vagys. Pirmiausia, kas jiems labai nepatinka, yra budrūs kaimynai, visada pasiruošę ateiti į pagalbą greta gyvenančiam. Nusikaltėliams neparanku: užtrauktos užuolaidos ir įjungta šviesa; priešais namą ir už jo degančios lempos; palaidi šunys kieme; dvigubi langų stiklai; durų užraktai buto viduje. Atvirkščiai, plėšiką traukia nusikalsti praviros buto durys ir langai; prieš namą esančios gyvatvorės, neleidžiančios šeimininkui gerai apžvelgti vietovę; nėra šviesos prie namo nakties metu; netvirtos durys, prastos spynos; daug matomų vertingų daiktų; neužrakinti garažai ir sandėliukai, ypač ten, kur iš garažo yra tiesioginis įėjimas į namą. Įsilaužėlis su malonumu pasinaudos ten surastais instrumentais ir kopėčiomis.

 Jei moteris ar mergina gyvena viena, jai derėtų būti itin budriai. Ne tik pasirūpinti namo ar buto saugumu (įsivesti signalizaciją, įrengti patikimus durų užraktus ir grandinėlę), bet apskritai į namus be rimtos priežasties neįsileisti nepažįstamųjų. Vienas neįkainojamas prietaisas moteriai, kuri gyvena viena, yra metalinis pleištas. Netikėto įsibrovimo metu, pleištą pakišus po durimis, jis puikiai atlaikys duris, o Jūs turėsite laiko išsikviesti pagalbą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.