Praretėjus pareigūnų gretoms, komisariatas laukia jaunimo pamainos

policija2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Dar prieš šešerius metus Generalinio policijos komisaro patvirtinta Operatyvaus valdymo struktūros pertvarkymo koncepcija ir pradėtos įgyvendinti reformos šiemet permainų atnešė ir į  Marijampolė apskrities vyriausiojo policijos komisariato padalinį - Šakių rajono policijos komisariatą. Kovo 17 dieną rajono policijos komisariate buvo panaikintas Viešosios policijos skyriui priklausęs Operatyvaus valdymo padalinys.
 
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas M. Akelaitis (dešinėje) visiems į užtarnautą poilsį išeinantiems pareigūnams spaudė ranką ir linkėjo susirasti prasmingą veiklą, nepamiršti aplankyti buvusių kolegų.
 
Kaip sakė Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis, atleidimo lapeliai buvo įteikti 8 padalinio darbuotojams. Vienas buvęs Operatyvaus padalinio pareigūnas jau dirba apylinkės inspektoriumi, kitas perėjo į kriminalinės policijos skyrių, o likę šeši pareigūnai nusprendė išeiti į užtarnautą poilsį ir pasinaudoti galimybe gauti 6 mėnesių išeitinę išmoką. Kai kuriems pareigūnams jau artėjo ta amžiaus riba, kai būtų tekę prašyti tarnybos pratęsimo. Kiekvieno darbuotojo situacija buvo individuali ir kiekvienas priėmė asmeninį sprendimą. Suprantama, ne savo iniciatyva, o aplinkybių verčiami pareigūno uniformą nusivilkti nusprendę šakiečiai neslėpė, kad atsisveikinti su kolektyvu nėra lengva, tačiau tokia gyvenimo realybė. Dabar jau buvę Viešosios policijos skyriaus pareigūnai Vytautas Švedas, Svajūnas Venslovaitis, Gražvydas Totoraitis, Vidmantas Stanaitis, Raimondas Jokūbaitis ir Virgilijus Bosas, tarnybai atidavę nuo 23 -ejų iki 27 -erių metų, prisipažino, jog sąmoningai atsisakė pasiūlymo dirbti patruliais. Šakietis Svajūnas Venslovaitis, didžiąją savo tarnybos metų dalį dirbęs kriminalinės policijos skyriuje, neslėpė, kad šiek tiek pailsėjęs tikrai imsis kokios nors kitos veiklos. „Kiekviena pabaiga yra kažko naujo pradžia,- būtent tokia gyvenimo nuostata dabar žada vadovautis Svajūnas ir jo kolegos, jau buvę pareigūnai.
 
Užtarnautą poilsį  pasirinkę šakiečiai neketina tik žolę prie namų pjauti

Šakių komisariate kovo 17- ąją vykusiame darbuotojų susirinkime tarnybą paliekantiems darbuotojams komisariato viršininkas M. Akelaitis dėkojo už sąžiningą tarnybą ir linkėjo nepamiršti savo kolegų, išlikti ir toliau pilietiškais, surasti naują prasmingą veiklą. „Per mano darbo praktiką tai yra pirmas toks atvejis, kai tenka atsisveikinti su tokiu dideliu darbuotojų skaičiumi. Žinoma, dėl to yra liūdna. Iš kitos pusės, noriu pabrėžti, kad visi pareigūnai atsakingai dirbo savo darbą, todėl kitame gyvenimo etape, neabejoju, taip pat suras kitą prasmingą veiklą“,- kalbėjo M. Akelaitis, apdovanojęs visus į užtarnautą poilsį išlydimus pareigūnus Marijampolės apskrities VPK viršininko pasirašytomis padėkomis, atminimo dovanomis ir gėlėmis. „Šiek tiek liūdna, tačiau suprantu, kad ateina laikas, kai jauniems reikia užleisti vietą. Šaunus kolektyvas, - buvo malonu dirbti. Manau, mes neliksime tradiciniais pensininkais, tik pjaunančiais prie namų žolę. Imsimės kokios nors kitokios veiklos ir, žinoma, aplankysime buvusius kolegas. Dėkui už šiltus sveikinimus ir palinkėjimus“,- sakė 25 - erius metus tarnybai atidavęs Virgilijus Bosas.
 
Pareigūnai privalės dažniau patruliuoti gatvėse

Pasak Šakių policijos komisariato viršininko M. Akelaičio, vykdant policijos sistemos reformas, kartais ir gana skausmingas, pirmiausia yra siekiama užtikrinti efektyvesnį pareigūnų darbą ir didinti visuomenės saugumą. Taigi, panaikinus Operatyvaus valdymo padalinį, visą parą sėdinčių budėtojų nuo šiol  rajono komisariate neliks. Po reformos Šakių komisariate buvo panaikinta viena pareigybė, o į išėjusių pareigūnų darbo vietas bus priimami patruliai. Dabar komisariate Patrulių būrio padalinys gerokai padidėjo,- iš viso atsirado 32 pareigybės.  „Tai reiškia, kad bus suaktyvinta veikla viešose erdvėse. Manau, gyventojas nesijaučia saugesnis  žinodamas, kad komisariate sėdi vienas ar du žmonės, kurie priima skambučius ir saugo patalpas.  Žmogus iš tiesų bus saugesnis tik tada, jei savo kaime, prie savo namų matys patruliuojantį policijos patrulių ekipažą. Taigi, visos šios pertvarkos esmė ir yra ta, jog veikla būtų kuo labiau efektyvinama, kad pareigūnai saugotų ne pastatus, o viešąją tvarką, užtikrintų eismo saugumą gatvėse. Be to, reikia įvertinti ir tai, kad technologiniai dalykai šiandien yra pasistūmėję gerokai į priekį,- turime bendrąjį pagalbos telefoną 112, visi duomenys tvarkomi automatizuotai, policijos pareigūnai aprūpinti pakankama technika. Manau, ateitis parodys šių reformų naudą, nes policijos pareigūnai daugiau dirbs gatvėse, o ne sėdės kabinetuose“ - sakė M. Akelaitis.
 
Jaunimas raginamas rinktis pareigūno profesiją

Policijos komisariato viršininkas pripažino, kad kol kas bus sunku išvengti tam tikrų sunkumų ir nesklandumų, kol galutinai pavyks suformuoti patrulių ekipažus. Planuojama, jog ateityje mieste pastoviai turėtų patruliuoti du ar trys patrulių ekipažai. Situacija iš esmės turėtų pagerėti komisariatui persikėlus į naująsias patalpas,- įkurtuves žadama švęsti dar šių metų pabaigoje. Tikimasi, kad pagerėjus pareigūnų darbo sąlygoms, pavyks į šią tarnybą pritraukti ir daugiau naujų darbuotojų. Šiuo metu rajono policijos komisariate iš viso yra 82 pareigybės, tačiau 20 pareigybių kol kas dar yra laisvos.  Kriminalinės policijos padalinys visiškai užpildytas, o daugiausia laisvų vietų yra patrulių būryje. „Mes nuolat raginame jaunimą stoti į Policijos mokyklą. Buvome surengę Atvirų durų dienas, kurių metu pas mus apsilankė apie 50 abiturientų. Šiuo metu trys Šakių savivaldybės gyventojai studijuoja Policijos mokykloje, todėl reikia tikėtis, kad artimiausiu metu jie tikrai papildys rajono komisariato pareigūnų gretas“,- sakė į ateitį optimistiškai žvelgiantis rajono policijos komisariato vadovas M. Akelaitis. Jo manymu, policijos pareigūnų profesija turėtų tapti tikrai patrauklesne po to, kai bus priimtas seniai žadėtas naujasis Vidaus tarnybos statutas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.