Jaunimas susipažino su probacija

probacijaTrečiadienį Kauno apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus pareigūnai pakvietė moksleivius ir jaunimą į Zanavykų muziejų dalyvauti „Protų mūšyje“. Į kvietimą atsiliepė Vilkaviškio, Jurbarko ir Šakių komandos, iš viso 17 dalyvių.

Nuotr. Komandos pristatė savo kūrybines užduotis komisijai ir kitiems dalyviams.

Probacijos skyriaus vyr. specialistė Edita Matusevičienė sakė norinti, kad ne tik visuomenė, bet ir jaunimas žinotų, kas yra ta probacija.
 
„Probacija – tai lygtinis paleidimas, kai bausmę žmogus atlieka visuomenėje. Mes daug dėmesio skiriam žmonių socializacijai, bandome identifikuoti jų socialines, asmenines problemas, padedam su jom susidoroti. Mums svarbu suprasti, kas atsitiko žmogaus gyvenime, kad jis padarė nusikaltimą. Visokiomis priemonėm bandom jam padėti, įvairios programos padeda pakeisti žmogaus mąstymą”, – sakė E. Matusevičienė. Šiandien Lietuvoje yra 250 probacijos darbuotojų, jie prižiūri daugiau negu 2000 nuteistųjų.

„Ar daug dėmesio skiriame savęs pažinimui?“ – klausė Šakių vaikų dienos centro „Šypsenos“ vadovė Jūratė Arštikaitienė. Anot jos, kiekvienas turi pats suprasti, ko jam reikia. Kai pats supranta, tuomet pats ir nori keistis. Ji pakvietė susirinkusius susipažinti, jaunimas susiskirstė į komandas.

Per pirmą užduotį komandos apsipirkinėjo „Gyvenimo parduotuvėje“. Čia jie galėjo rinktis gerai apmokamą darbą arba šeimą. Galėjo pirkti plastinę operaciją, o gal tiesiog galimybę būti visų  mėgstamam. Buvo pasirinkimas visada būti sąžiningam – arba būti kino žvaigžde. Dar vienas drastiškas pasiūlymas – nusipirkti neskausmingą mirtį arba galimybę niekada nesusirgti nepagydoma liga. Kokia šio žaidimo prasmė? Vieni dalyviai pirko daugiau materialinių dalykų, kiti – dvasinių. Kiekvienas pirko tai, ką labiausiai vertina.

Jaunimas kūrybingai įveikė dar vieną užduotį – kūrė iš laikraščių, žurnalų iškarpų koliažą „Ko reikia laimingam gyvenimui?” Pasirodo, vieniems gyvenime reikia tiesiog šypsotis. Kitiems labiausiai reikėjo draugų, šeimos, atostogų, namų, maisto. Tretiems – galimybės būti laisviems.          
                    
Jaunimas diskutavo, kas gi yra ta laisvė. Jie šiandien jaučiasi laisvi, o į klausimą, kada galime būti nelaisvi, atsakė tiesmukai – nelaisvi yra kalėjime.

„Laisvė ir teisės yra prigimtinės vertybės, gimdamas žmogus jas atsineša, tačiau kartais jis susikuria tokias  situacijas, kad tą laisvę praranda; žmogus, norėdamas turėti laisvę, savo gyvenime gali viską pakeisti,“ – tokiomis tad mintimis šį žaismingą, o kartu ir prasmingą susitikimą užbaigė dalyviai.

Susitikime dalyvavo, žaidė ir komandas vertino Kauno apygardos probacijos tarnybos pareigūnai, Šakių rajono prokuratūros darbuotojai, Šakių policijos pareigūnai. Visi komandų dalyviai buvo apdovanoti kvietimais apsilankyti Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.