Policijos pertvarką geriausiai pajus visuomenė

akelaitis virsininkas
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis įsitikinęs, jog gatvėse matoma policija prevenciniu požiūriu turi didelę reikšmę.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Po policijos sistemos pertvarkos seniūnijose neliko apylinkės inspektorių. Tiesa, ne visi seniūnai šiuos pokyčius vertina teigiamai.Apie tai seniūnų pasitarime kalbėjęs Šakių rajono policijos komisariato (PK) viršininkas Mindaugas Akelaitis atkreipė dėmesį, kad dabar į gatves išvažiuoja dvigubai daugiau visą parą dirbančių pareigūnų.

Kaip žinia, nuo sausio 1d. rajono komisariate buvo panaikinti operatyvaus valdymo (budėtojų) padaliniai. Pareigūnai iš kabinetų buvo perkelti į mobilius ekipažus. Po darbo valandų ir savaitgaliais rajono komisariatas užrakintas, tačiau pagalbą išsikviesti galima paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112, o esant prie komisariato – paspausti budėtojų mygtuką.

Neliko apylinkės inspektorių

M. Akelaitis informavo, kad jau nuo kovo 1 d. neliko teritorijose dirbančių apylinkės inspektorių. Anot jo, vietoj anksčiau dirbusių 12 inspektorių dabar į gatves išvažiuoja 30 pareigūnų. Ir jie dirba ne nuo pirmadienio iki penktadienio ir ne nuo 8 val. iki 17 val., o ištisą parą, taip pat savaitgaliais.

„Aš manau, kad jei tas inspektorius per dieną sėdėtų konkrečioje seniūnijoje – tai kiekvieną dieną jam darbo neturėtumėte. Jeigu yra poreikis, sakykite, mes reaguosime ir prisijungsime“, – svarstė policijos viršininkas.

Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis įsitikinęs, kad saugiau buvo, kol buvo apylinkės inspektorius.

„Jeigu yra poreikis, tai kol pareigūnai atvažiuoja, to poreikio nelieka. O tas poreikis Slavikuose yra apie 8 val. ryto prie parduotuvės. O mes pareigūnus matom pravažiuojančius dažniausiai po pietų, todėl mieliau kreipiamės pagalbos į pasieniečius“, – kalbėjo seniūnas ir paklausė, kodėl policiją palieka daug darbuotojų ir pereina dirbti į pasienio tarnybą.

M. Akelaitis pažadėjo, kad į Slavikus tikrai pareigūnai nuvažiuos pakontroliuoti minėtu laiku, o dėl darbuotojų paaiškino, kad daugumą netenkina mažas darbo užmokestis.

„Šilgalių užkardoje dirba tiek pasieniečių, kiek pas mus visame komisariate, jų mažesnė kontroliuojama teritorija, todėl jie greičiau gali reaguoti „čia ir dabar“, šiuo metu pas mus dirba virš 50 pareigūnų, jei kas duotų tų papildomų etatų, tikrai priimčiau“, – patikino M. Akelaitis.

Pareigūnų matymas– geriausia prevencija?

„Man dažnai kyla klausimas, kam policijos pareigūnai dirba – ar kad nusikaltimą išsiaiškintų, ar kad jo nebūtų. Prevencija! Dėl jos anksčiau nebuvo nieko daroma“, – sako jau aštuoniolika metų policijoje dirbantis M. Akelaitis.

Pasitarime dalyvavęs rajono meras Juozas Bertašius įsitikinęs, kad jau vien policijos ekipažo pravažiavimas – gera prevencija gyventojams, o Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius mano, kad tokia prevencija trumpalaikė. Anot seniūno, gyventojai pamato policijos ekipažą, tai mobiliais telefonais informuoja vieni kitus apie pasirodžiusius seniūnijoje pareigūnus. Policijos viršininkas M. Akelaitis seniūnui priminė, kad apylinkės inspektoriai dirbo iki 17 val., o gyvenimas seniūnijoje, anot viršininko, vyksta ir vakarais.

„Rugpjūčio mėnesį, savaitgalį, nuvažiavome su Vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojom, tai buvo netikėtumas lankomai šeimai, o ir pamatėm visą realybę, tiesa, nelabai teigiamą“, – pasakojo M. Akelaitis.

Trūksta reiklumo

Pasak viršininko, lankantis seniūnijose, buvo išsakytas pageidavimas, kad socialiniai darbuotojai rengtų bendrus reidus kartu su policijos pareigūnais.

„Tai per tą laiką sulaukiau tik vieno prašymo iš seniūnijos. Būkite reiklesni, sakykite savo skaudulius, informuokite mus. Mes paslaugą privalome teikti kokybišką, todėl, jei matote mūsų trūkumus, atvirai kalbėkite. Kritika yra akstinas gerinti darbą. Nereikia būti skundikais, o tiesiog būkite pilietiški “, – kalbėjo M. Akelaitis.

Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis policijos darbuotojų darbą vertina teigimai ir pabrėžė, kad į iškvietimus šiandien pareigūnai atvažiuoja operatyviau nei anksčiau. Jis pateikė pavyzdį, kad į paskutinį tokį iškvietimą į Lekėčius policijos ekipažas atvyko per 25 minutes. Tiesa, seniūnas apgailestavo, kad rajono komisariate neliko areštinės, o Lekėčiuose yra du gyventojai, kurie drumsčia seniūnijos gyvenimą, pasak seniūno, uždarius juos į areštinę kelioms paroms – gal dingtų noras nusižengti.

Seniūnai išreiškė norą įsigyti alkotesterius, kuriais jie tikrintų dažnai į darbą ateinančius išgėrusius  už pašalpas atidirbančius gyventojus, bet seniūnams buvo paaiškinta, kad teisiškai jie to daryti negali.

Reformos sukėlė diskusijų

Pareigūnų profesinės sąjungos išsiuntė kreipimąsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, kuriame kritikuoja policijos pertvarką. M. Akelaitis teiravosi seniūnų, kaip policijos reformos konkrečiai palietė rajono gyvenimą.

„Apvažiavau visas seniūnijas, susitikau su seniūnais, socialiniais darbuotojais, tokios diskusijos davė rezultatų, mes sužinojome jūsų problemas. Vieni sako, kad policija daugiau matoma ir rajono pakraščiuose, kiti vis dar pasigenda apylinkės inspektorių“, – savo pastebėjimais dalijosi M. Akelaitis.

Pasak viršininko, nuo kitų metų sausio 1 d. rajonas bus padalintas į dvi teritorijas, kiekvienai jų bus paskirtas pareigūnas, kuris organizuos veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.