Pristatyta policijos veiklos ataskaita – pareigūnai džiaugiasi gerais rezultatais

kvederevicius
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, pristatęs 2018 m. veiklos ataskaitą, džiaugiasi kolegų darbu ir pastangomis vykdant prevenciją.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Sausio 29 d. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius visuomenei pristatė 2018 m. įstaigos veiklos rezultatus. Kaip sako viršininkas, pernai pareigūnai buvo užsibrėžę pasiekti ne vieną tikslą – ir jie ne tik pasiekė norimą rezultatą, bet kai kuriose srityse ir pranoko savo lūkesčius.

Reagavimo metai

Kaip pristatinėdamas savo vadovaujamos įstaigos veiklą juokavo A. Kvederevičius, šiuos metus policijos komisariato darbuotojai gali drąsiai vadinti „reagavimo metais“, nes pareigūnams pernai itin puikiai pavyko pagerinti reagavimo į įvairių kategorijų pranešimus laiką. Pasiekti puikūs rezultatai ne šiaip sau, kaip sako viršininkas, buvo daug ir mokymų, keista vidinė tvarka. Viršininkas džiaugiasi, kad tada, kai žmogaus gyvybei gresia pavojus (policijos pareigūnai šiuos įvykius priskiria A kategorijai), atvykstama netgi 48 sekundėmis greičiau negu užpernai – per 6,4 min. (privalomas laikas yra 12 min). Šį rezultatą puikiai įvertino į ataskaitos pristatymą atvykęs Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Harimantas Poškevičius.

„Aš galiu pasakyti, kad, žiūrint į istoriją, tai prieš kokius penkerius metus ir anksčiau tai ne tai kad nebūtų atvykta į tą įvykį, o apskritai pareigūnas net nebūtų išvykęs per šešias minutes, nes budėtojas, gavęs pranešimą, per šešias minutes būtų tik suradęs ekipažą, kuris ten vyktų, o čia – šešios minutės ir jau vietoje pareigūnas – tai didelis pasiekimas“, – džiaugėsi H. Poškevičius.

Pernai įvykių, į kuriuos vyko pareigūnai, buvo 3 tūkst. 500, iš jų 40 proc. sudaro pranešimai miesto ribose esančiose teritorijose, likę – rajone.

Taip pat H. Poškevičius pasidžiaugė ne tik tuo, kad pagal pernai metų veiklos rezultatus Šakių rajono policijos komisariatas yra vienas geriausių apskrityje, apskritai, lyginant su visa Lietuva, visi Marijampolės apskrities komisariatai rodo puikius darbo rezultatus. Itin teigiamai viršininko pavaduotojas įvertino mūsų komisariato pareigūnų darbą su vadinamaisiais „karštaisiais taškais“ (t.y. vietovės, kur gyvena nusikalsti linkę asmenys), ten buvo koncentruotos įvairios prevencinės veiklos.

Viršytas respublikos vidurkis

Rajono policijos pareigūnai gali pasigirti ir geru nusikalstamų veikų išaiškinimu. Kaip sako A. Kvederevičius, tokio aukšto rezultato išaiškinant nusikalstamas veikas jų policijos komisariatas dar niekada nebuvo pasiekęs – gerokai viršytas respublikinis vidurkis: bendras šalies vidurkis yra 52 proc., o rajono komisariatas pernai siekė netgi 72 proc.

„Gera tendencija yra ta, kad rajone mažėja vagysčių – bendrai Marijampolės apskrityje vagysčių sumažėjo 35 proc., o Šakių rajone – 32 proc. Pačių vagysčių ištyrimo rodikliai yra taip pat pagerėję lyginant su užpraeitais metais“, – sakė A. Kvederevičius.

Pasinaudodamas proga komisariato viršininkas prašo visiems gyventojams būti budresniems dėl sukčiavimų ir perspėti savo artimuosius. Kaip sako viršininkas, nors pačių sukčiavimo atvejų lyginant su ankstesniais metais rajone pernai buvo mažiau (22 atvejai) ir jie puikiai išaiškinami (73 proc. atvejų išaiškinta), bet vis tiek dar pasitaiko naivių žmonių, kuriuos suvilioja ir apgauna sukčiai.

„Lyg užkeiktas skaičius rajone – ketveri metai iš eilės keliuose žūsta po du žmones, niekaip neina išsivaduoti iš šios liūdnos statistikos, nors, kad ir kaip žiauriai nuskambės – tegul ta statistika tokia ir lieka, kad tik ji nedidėtų“, – tragiškus eismo įvykius komentavo A. Kvederevičius turėdamas mintyje, kad jau ir šiais metais eismo nelaimėje rajone žuvo du žmonės, o metai dar tik prasidėję.

Tačiau, anot viršininko, džiugu, kad mažėja eismo įvykių, kuriuose sužaloti žmonės – pernai tokių buvo 22. Eismo įvykių, kuriuos sukėlė neblaivūs vairuotojai ir buvo sužaloti žmonės, pernai buvo tik trys. Tiesa, viršininkas konstatavo, kad pareigūnų patruliavimas keliuose kartais neapsaugo nuo nelaimingų atsitikimų ir paminėjo pavyzdį, kai prieš porą savaičių Girėnų kaime patruliuojančių pareigūnų akivaizdoje susidūrė du automobiliai, kur buvo sužalotas žmogus.

Kontrabandininkai stebina

Kelių pažeidėjus padeda išaiškinti ne tik įvairios akcijos, bet ir prietaisai, fiksuojantys greitį. Pernai stacionarūs greičio matuokliai rajone fiksavo 2 tūkst. 135 atvejus, kai buvo viršytas leistinas greitis. Keliuose pernai sulaikyti 127 neblaivūs vairuotojai. Iš viso per metus keliuose įvyko net 4 tūkst. 187 įvykiai.

Komisariato viršininkas viliasi, kad ateityje ir į mažesnius padalinius atkeliaus moderni įranga, kuri bus montuojama prie vaizdo kamerų ar greičio matavimo aparatų, ir ji padės tiek keliuose, tiek mieste greičiau išaiškinti nusikaltimus.

Kaip sako A. Kvederevičius, džiugu, kad kiekvienais metais pareigūnai stengiasi sulaikyti ir išimti iš apyvartos kuo daugiau nelegalaus alkoholio – užpernai buvo sulaikyta 82,2 l neteisėtai laikyto alkoholio, o pernai netgi 110,16 l.

Pernai pareigūnai rado ir konfiskavo daug kontrabandinių cigarečių – netgi 2 tūkst. 633 cigarečių pakeliai (užpernai 2 tūkst. 483 pakeliai). Kontrabandininkų išmonė slėpti cigaretes stebina net visko mačiusius pareigūnus – slėpė pianine, šių metų pradžioje slėptuvė surasta netgi diskiniame pjūkle.

Buvo ir naujų veiklų

Praėjusiais metais policijos komisariato pareigūnai vykdė ir naujų veiklų – vieną iš tokių naujovių A. Kvederevičius išskyrė itin intensyvų darbą su netinkamą gyvenimo būdą pasirinkusiais asmenimis, linkusiais nusikalsti arba nuolat kviečiančiais policijos pareigūnus. Norėdami sumažinti tokių iškvietimų skaičių, policijos pareigūnai vykdė individualius užsiėmimus, o su linkusiais nusikalsti asmenimis kalbėjosi ir individualiai. Tokių pokalbių buvo net 500.

„Kalbant apie prevenciją, negaliu nepaminėti visiems gerai pažįstamos bendruomenių pareigūnės Aušros Mockevičiūtės vykdomos veiklos ir jos nuolatinio darbo su policijos rėmėjais“, – sakė A. Kvederevičius.

Pernai realiai dirbančių ir nuolat su pareigūnais bendradarbiaujančių policijos rėmėjų rajone buvo 12, o jaunųjų policijos rėmėjų turime 20. Komisariato viršininkas demonstravo skaidres, kuriose buvo surašytos visos A. Mocekvičiūtės vykdomos prevencinės veiklos, o jos darbus praėjusiais metais vainikavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos konferencijoje įteiktas „Profesijos riterio“ apdovanojimas.

Keletą pastarųjų metų bendras pareigūnų skaičius Šakių rajono policijos komisariate yra stabilus – 2018 m. padidėjo tik vienu darbuotoju ir tai yra praėjusiais metais priskirta prie komisariato administratorė. Iš viso yra 53 darbuotojai, iš jų 50 statutinių pareigūnų. Vyrų ir moterų yra kone po lygiai – 26/27.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.