Gaisras be pastogės paliko aštuonių asmenų šeimą

gaisras keturnaujienoje
Nuotr. Gaisras kilo dėl elektros instaliacijos gedimo antrame namo aukšte, kuris buvo negyvenamas.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Sekmadienio vakarą Bliūkiškių kaime (Sintautų sen.) gyvenanti Jolantos Krupavičienės aštuonių asmenų šeima tradiciškai leido savaitgalį – žiūrėjo televizorių, ilsėjosi prieš naują darbo savaitę. Tačiau netikėtai ramybę namuose sudrumstė dingusi elektra – šeimos nariai iš karto pastebėjo, kad antrame namo aukšte kilęs gaisras.

Pamatę gaisrą, šeimininkė ir vyriausi pilnamečiai vaikai suskubo patys gesinti, žinoma, iškvietė ir pagalbą. Tačiau liepsnos antrame aukšte siautėjo vis labiau, o greitai nesulaukę pagalbos šeimos nariai suprato, kad tuojau ims degti ir pirmasis namo aukštas, kuriame jie gyveno, todėl patys ne tik gesino ugnį, bet ir ėmė nešti į lauką buities daiktus.

„Pavyko išnešti lauk šaldytuvą, kai kuriuos buitinius prietaisus, šiek tiek drabužių, kelis baldus“, – sako namų šeimininkė J. Krupavičienė.

Kai ugniagesiai gesino ugnį, visas namuose likęs šeimos užgyventas turtas buvo supiltas vandeniu, bet svarbiausia, kad gaisras nuniokojo visą namo antrąjį aukštą, stogą ir būstas tapo netinkamas gyventi, o remontuoti nėra galimybės. Nors į gaisro vietą atvykęs Sintautų seniūnijos seniūnas Kęstutis Birbilas sakė šeimai, kad visus būtų galima tuojau pat nuvežti į Plokščiuose esantį socialinių paslaugų centrą laikinam prieglobsčiui, šios pagalbos šeimai neprireikė: nelaimės ištiktą šeimą priglaudė geranoriški kaimynai. Vienoje kaimynų sodyboje apsigyveno J. Krupavičienės pilnametė dukra su dviem mažais vaikais – dvejų metukų ir mėnesio laiko kūdikiu. Kiti kaimynai priglaudė likusius šeimos narius, tarp kurių dar yra sena ligota Jolantos mama ir šešerių metų nepilnametis sūnus.

Kaip vėliau paaiškėjo, gaisras kilo dėl elektros instaliacijos gedimo antrame, negyvenamame namo aukšte. Pačiai J.  Krupavičienei baisu tai, kad 2010 metais jos šeima jau buvo išgyvenusi panašią situaciją – jiems gyvenant Patašinėje taip pat degė jų namai. Tiesa, Bliūkiškių kaime esantis namas nebuvo nuosavas – tai šeimai skirtas socialinis būstas. Nors namas nebuvo šeimos nuosavybė, šeima džiaugėsi gyvenimu Sintautų seniūnijoje, nes pati šeimininkė ir vienas sūnus dirba Sintautuose įsikūrusioje medienos perdirbimo įmonėje „Mediresta“, o kitas sūnus lanko Sintautų pagrindinę mokyklą. Apie šeimą tiek Sintautų seniūnijos seniūnas, tiek Keturnaujienos bendruomenės centro pirmininkė Birutė Ūsienė atsiliepia labai pozityviai.

„Šeima yra labai šauni, darbšti, nors ir nepasiturintys, bet stengėsi, kiek galėjo, kabinosi į gyvenimą. Ir nieko neprašo, džiaugiasi tuo, ką turi. Klausiau Jolantos – gal tau ko reikia dabar, šiuo momentu, rūbų ar ko. Ji atsakė, kad rūbai nesudegė, tik sulieti, bus geri. Man nesuvokiamas tas jos kuklumas, sąžiningumas“, – kalbėjo B. Ūsienė.

Pati J. Krupavičienė sako, kad jau kitą dieną pradėjo ieškoti jų kišenei įkandamo būsto Sintautų seniūnijoje ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje. Tačiau toli nuo Sintautų šeima keltis nenori, nes šeimoje nėra vairuojančių asmenų, todėl jiems buvo labai patogi dabartinė gyvenamoji vieta, nes kolegos iš Kudirkos Naumiesčio juos pavėžėdavo iki darbovietės.

„Nenorim išsikelti kažkur kitur gyvent, toli nuo Sintautų, nes abu su sūnumi čia turime darbus, o man kitur jau būtų sunku darbą rasti. Be to, ir kitas sūnus čia į mokyklą eina, pripratęs prie aplinkos, prie žmonių, mokyklos. Ieškosime čia aplinkui gyvenamojo būsto“, – planus dėstė moteris.

Šeimai naujos pastogės padeda ieškoti ir Sintautų seniūnas. Jau buvo parodyti keli parduodami namai Totorviečių ir Keturnaujienos kaimuose, apžiūrėtas namas Sintautuose, tačiau galutinį sprendimą, kur norėsianti įsikurti, šeima dar nepriėmusi. Anot K. Birbilo, nelaimės ištikta šeima sulaukė visokeriopos pagalbos. Padėti nuo gaisro ne pirmą kartą kenčiančiai šeimai suskubo visi – tiek pati seniūnija, tiek kaimynai, tiek bendruomenės centro pirmininkė B. Ūsienė telkdama žmones aukoti nukentėjusiai šeimai. Darbdavių įmonė „Mediresta“ atvežė Jolantos šeimai kuro. Taip pat pilietinę akciją vykdo ir paramą šeimai renka labdaros ir paramos fondas „Gera dalytis“, kuris socialiniuose tinkluose yra išplatinęs informaciją apie nelaimę ir kviečia geros valios žmones aukoti. Labdaros fondas čia pat nurodęs ir sąskaitą, į kurią galima pervesti auką.

Jolantos dukrai su dviem mažais vaikais savivaldybė skirs vieno kambario butą pačiuose Šakiuose, reikia tik dokumentus sutvarkyti ir jie ten galės keltis gyventi. Tačiau butas bus tuščias, tad ir čia reikia pagalbos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.