Marijampolės apskrities pareigūnai tempo nemažina ir pandemijos laiku

poskevicius h
Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato l.e.p. viršininkas Harimantas Poškevičius džiaugiasi: nepaisant to, kad pareigūnams pernai dėl karantino teko nemažai papildomų funkcijų, tačiau nuo to jų veikla kitose srityse nesumenko, priešingai – pavyko pasiekti dar geresnių rezultatų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį penktadienį nuotoliniu būdu organizuotas ataskaitinis susirinkimas ir visuomenei pristatyti Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato 2020 metų policijos veiklos rezultatai. Nors policija dirbo ypatingomis karantino sąlygomis ir jai teko atlikti daug papildomų funkcijų, tačiau veiklos rezultatai džiugina.   

Į ataskaitinį susirinkimą gausiai jungėsi ne tik apskrities rajonų merai, žurnalistai, bet ir prokurorai, ir kiti visuomenės atstovai. Susirinkimą vedęs viršininko pavaduotojas Harimantas Poškevičius, laikinai einantis viršininko pareigas, apgailestavo, kad negalima susitikti ir pabendrauti gyvai.

„Jau metų pradžioje užklupusi pandemija privertė perorientuoti policijos veiklą – metai buvo kupini iššūkių. Dalį žmogiškųjų išteklių teko skirti žmonių apsaugai nuo viruso, tačiau tai nesumažino mūsų dėmesio kitiems mūsų uždaviniams. Turime kuo pasidžiaugti – mes kaip įstaiga esame vieni iš pirmųjų tiriant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, vieni greičiausiai reaguojančių į įvykius, perorientuojame veiklą kaimiškose vietovėse taip, kad būtume arčiau žmonių, skiriame daug dėmesio prevencijai“, – sako l.e.p. viršininkas H. Poškevičius.  

Viršininkas pasidžiaugė, kad pernai visoje apskrityje buvo gausiai eliminuota išgėrusių vairuotojų keliuose – taip padaryta įtaka ir avaringumo sumažėjimui. Pasak H. Poškevičiaus, apskrities gyventojai gerai vertina policijos veiklą – 82 proc. žmonių čia gyvendami jaučiasi saugūs, o 72 proc. pasitiki policija. Viršininkas pasidžiaugė ir tuo, kad apskrities pareigūnų komanda kasmetiniame geriausiųjų policijos pareigūnų komandų konkurse dar kartą tapo nugalėtoja (tarp šių nugalėtojų buvo ir Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius).

Statistinę veiklą pristatė Valdymo organizavimo skyriaus vedėjas Raimondas Marcinkevičius.

„Iš 70 vertinimo kriterijų, kuriais yra matuojama policijos veikla, mums pavyko įgyvendinti 65 proc. tų kriterijų. Nepavyko dar įsisavinti kai kurių naujų veikų, kur dar nebuvo susiformavusi praktika“, – pastebėjo vedėjas R. Marcinkevičius.

Policijos atstovai sako, kad apskritis turi kuo pasidžiaugti – kaip visada puikūs apskrities pareigūnų pasiekimai reaguojant į įvykius, pavyzdžiui, iš šimto iškvietimų į B kategorijos įvykius mieste, kada reikia atvykti per 12 min., pernai pavėluota tik tris kartus, o prieš keletą metų su šiuo kriterijumi apskrities pareigūnai nebuvo tokie pažangūs.

Respublikoje ir apskrityje 10 proc. sumažėjo nusikalstamų veikų registracija – net 30 proc. sumažėjo tokių registracijų Kazlų Rūdoje. Šakių rajone pastebimas padidėjimas iki 3 procentų, bet jis nėra žymus. Nusikalstamų veikų ištyrimas netgi geresnis negu 2019 metais: pernai buvo ištirta 78,3 proc. nusikalstamų veikų, o užpernai – 68,4 proc. Šiuo rezultatu Marijampolės apskrities vyriausiasis komisariatas yra trečias visoje šalyje.

Policijos atstovai pasidžiaugė, kad pernai žymiai sumažėjo turtinių nusikaltimų, kitaip sakant, vagysčių – iš viso apskrityje registruota 339 atvejai. Pernai mažiau nusikalstamų veiklų padarė ir nepilnamečiai. Trys žmonės per visą apskritį buvo nužudyti, visi jie buvo buitiniai nusikaltimai, ir šie sunkūs nusikaltimai, laimei, jau išaiškinti. Sumažėjo ir nusikalstamų veikų, kurios buvo padarytos viešose vietose. Tam, anot policijos pareigūnų, gal turėjo įtakos ir karantinas, kada daugiau žmonės buvo namuose, tačiau, kita vertus, kai mažiau žmonių yra gatvėse, sunkiau išaiškinti įvairius nusikaltimus, nes dažniausiai nėra liudininkų.

Policijos atstovai pasidžiaugė, kad pernai buvo pasistūmėta gaudant asmenis, vartojančius arba platinančius narkotikus – psichotropinių medžiagų sulaikyta už daugiau kaip 1 mln. eurų.

Eismo įvykiuose žuvo mažiau, bet, deja, apskrityje visgi žuvo 10 asmenų, o sugauta neblaivių vairuotojų – 1 tūkst. 29 asmenys, užpernai – 961.

Šakių savivaldybė pernai policijos prevencinėms veikloms skyrė 300 eurų, tačiau šiais metais biudžete numatyta 5 tūkst. eurų miesto vaizdo stebėjimo kamerų sistemos tobulinimui ir naujų kamerų įrengimui, o tai irgi svarbi prevencinė priemonė. Kalbėdami apie karantino priemonių užtikrinimą, kontrolę postuose, pareigūnai pasidžiaugė, kad vykdant šią kontrolę į pareigūnų gerumą gyventojai atsiliepė tuo pačiu, jiems dovanodami ne tik šypsenas, kavą ar kitas vaišes, bet dažnai ir gerą nuotaiką. Už pareigūnų darbą karantino metu padėkojo ir Marijampolės bei Jurbarko rajonų merai, bendradarbiavimu ir bendravimu su pareigūnais pasidžiaugė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.