Kasmetinė policijos veiklos ataskaita: pranešimų policijai mažėja

Pirmą kartą Šakių rajono policijos komisariato veiklos ataskaita buvo pristatyta savivaldybės tarybos posėdžio metu, komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius sulaukė ir padėkų, ir klausimų, kaip saugotis nuo sukčių, aptarė policijos reformos pasekmes. R. Aštrauskaitės nuotr.

Savivaldybės tarybos posėdžio metu Šakių r. policijos komisariato (PK) viršininkas Aušrys Kvederevičius pristatė komisariato 2023 m. veiklos ataskaitą bei apžvelgė praėjusiųjų metų rezultatus, nusikalstamumo situaciją rajone. Diskutuota nepilnamečių nusikalstamumo, darbo su švietimo įstaigomis ir kitais klausimais.

Ataskaitą pristatydamas Šakių r. PK viršininkas A. Kvederevičius pirmiausiai pasidžiaugė, kad šiuos metus pradeda vienu kolega daugiau, t. y. su 47 darbuotojais, tačiau apgailestavo, kad apskritai visame Marijampolės apskr. VPK treti metai daugiau policijos pareigūnų palieka tarnybą nei ateina dirbti.

Jis atkreipė dėmesį, jog praėjusiais metais gauta mažiau pranešimų apie įvykius – 3855 (2022 m. – 3 965), vidutiniškai 10,6 pranešimo per parą. Pasidžiaugė, kad Šakių rajone nuo 2020 m. pranešimų mažėja, nors visoje Marijampolės apskr. VPK teritorijoje 5 proc. padaugėjo. Šakių r. PK pareigūnai vyko į 3245 pranešimus, vidutiniškai į 8,9 pranešimo per parą. Daugiausiai vykta į su viešosios tvarkos pažeidimais susijusius iškvietimus. 

Pernai užregistruotos 272 nusikalstamos veikos, ištirta – 194. A. Kvederevičius pasidžiaugė, kad, palyginus su šalies nusikalstamų veikų ištyrimo procentu, Šakių r. PK pastaruosius penkerius metus jį viršija.

Šakių r. teritorijoje pernai registruotos 23 vagystės (2022 m. – 37), beveik pusė ištirta. 

„Pastebime, kad vagystės tampa vis mažiau populiaria veikla. Tačiau keičiasi jų profilis. Vagystėms labiau ruošiamasi, renkamasi keliai, kur nėra vaizdo kamerų, vagystes dažnai vykdo iš užsienio atvykę piliečiai, taip pat jauni asmenys, neseniai grįžę iš užsienio šalių“, – tvirtino A. Kvederevičius. 

Nusikalstamų veikų, susijusių su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis, skaičius sumažėjo: užregistruota septynios (2022 m. – 18), visos veikos ištirtos šimtu procentų. Pasak A. Kvederevičiaus, policijos prioritetas skiriamas platintojams, be to, didžioji dalis šių veikų ar platintojų nustatyta už rajono ribų. Priminė, kad prieš savaitę šalyje pradėjo veikti anoniminė skambučių linija, skirta pranešti apie narkotikų platinimą (tel. 8 700 60 777).

Pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje sulaukta 551 (2022 m. – 572), pradėta 116 ikiteisminių tyrimų (2022 m. – 111). 

„Deja, nuo pat Smurto artimoje aplinkoje įstatymo atsiradimo mes nematome jokio pokyčio“, – akcentavo komisariato viršininkas.

Registruota 117 administracinių nusižengimų, kuriuos padarė nepilnamečiai, vidutiniškai 9,2 nusižengimo per mėnesį. Be to, neramina, kad daugiausiai pažeidimų (81) susiję su alkoholinių gėrimų vartojimu ir turėjimu. Registruotas vienas narkotinių medžiagų vartojimo atvejis.

Nustatyti 1073 asmenys, pažeidę Kelių eismo taisykles (2022 m. – 1685). Pernai nustatyti 104 asmenys, prie vairo sėdę išgėrę (2022 m. – 101). Neblaivūs asmenys pernai sukėlė 43 eismo įvykius. 

Kalbėdamas apie kontrabandą ir šešėlinį verslą, A. Kvederevičius svarstė, ar pavyks kada prieš juos kovą laimėti. Pernai buvo sunaikinta beveik 4200 litrų alkoholinių gėrimų ir jų skiedinių. Buvo pradėtos teisenos, ikiteisminiai tyrimai.  

„Gaunam nemažai informacijos iš visuomenės, pranešimai apie tokius „taškus“ dažnai kartojasi, panašu, kad, kartą pradėjęs neteisėtą veiklą, asmuo jos ilgai nebaigia“, – kalbėjo komisariato viršininkas. 

Pernai iš nelegalios apyvartos buvo išimta 14 tūkst. 404 pakeliai cigarečių, Marijampolės apskr. VPK pareigūnai iš apyvartos per pastaruosius trejus metus išėmė 1,5 mln. pakelių cigarečių.

A. Kvederevičius priminė, kad daug informacijos apie Šakių r. PK veiklą galima rasti Šakių bendruomenės pareigūnės FB grupėje, turi ir septynias virtualias pokalbių grupes. 

„Viena tokių grupių, kur įtraukti mokyklų administracijų atstovai, man labai padėjo tuo metu, kai buvo visa Lietuva užplūdusi pranešimais apie padėtus sprogmenis mokyklose. Buvo labai patogu toje virtualioje grupėje keistis informacija“, – pasidalino A. Kvederevičius.

O užsimindamas apie vaizdo kameras, A. Kvederevičius neslėpė nusivylimo – rajone labai reikalingas vaizdo stebėjimo kamerų tinklas, jo tvirtinimu, mažiausiai 8 iš 10 nusikaltimų atskleidžiami naudojant vaizdo kamerų duomenis.

Po ataskaitos pristatymo klausimų komisariato viršininkui turėjo ir tarybos nariai. 

„Žiburio“ gimnazijos tėvų tarybos narys Giedrius Pulokas teiravosi apie mokykloje tarp mokinių tebeegzistuojančią draudžiamų medžiagų vartojimo problemą. Pasigedo ryžtingesnių veiksmų iš administracijos su tuo kovojant.

„O gal administracijos rankos su ta sutartimi, leidžiančia ugdymo įstaigai patikrinti asmeninius mokinių daiktus ir spinteles be tėvų sutikimo, surištos? Ar į pagalbą yra kviečiama policija?“ – teiravosi G. Pulokas. 

A. Kvederevičius paaiškino, kad sutartis, leidžianti ugdymo įstaigai patikrinti asmeninius mokinių daiktus ir spinteles be tėvų sutikimo, palengvina administracijai veiksmus, o policijos įsikišimas galimas tuomet, kai mokinys prieštarauja daiktų patikrinimui. 

„Iš mokyklos administracijos tokių pranešimų policija gauna labai mažai. Tačiau bendradarbiavimas dėl informacijos keitimosi tikrai yra“, – komentavo A. Kvederevičius.

Tarybos narys Ričardas Lekavičius padėkojo policijai, „kad dirba, saugoja“, svarstė, kad glaudesnis bendradarbiavimas tarp mokyklų ir policijos pareigūnų išspręstų ir „mokinių garinimo, rūkymo problemą“. Bernardinas Petras Vainius taip pat padėkojo komisariato pareigūnams už operatyvų reagavimą į Panovių kaime neseniai įvykdytą vagystę senjoro namuose. A. Kvederevičius ragino gyventojus, atsižvelgiant į finansines galimybes, galbūt įsirengti vaizdo kameras, signalizaciją. 

Tomas Skaizgirys teiravosi dėl kai kurių žmonių neetiškų pasisakymų socialiniuose tinkluose Policijos komisariato viršininkas pripažino, kad suvaldyti vadinamuosius „laido riterius“ pareigūnams fiziškai neįmanoma, tačiau pasitelkiamos dirbtinio intelekto galimybės, atidžiai stebima elektroninė erdvė, yra ir virtualus policijos patrulis. Saugantis sukčių apgaulės, komisariato viršininkas patarė išlaikyti budrumą ir blokuoti kiekvieną apgavikų telefono numerį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.