Lauko dienoje – naujas, tačiau nepigus produktyvių telyčių veisimo būdas

lauko dienaAsta GVILDIENĖ
 
Gegužės 23 dieną Grinaičių žemės ūkio bendrovėje VšĮ Tęstinio mokymo ir konsultavimo centras organizavo Lauko dieną „Inovatyvių kompleksinių priemonių taikymas naujagimių veršelių sveikatingumui užtikrinti“. Jos metu buvo aiškinamasi, kodėl kai kuriuose gyvulininkystės ūkiuose per metus netenkama iki 30 – 40 proc. veršelių, patariama kaip sumažinti šiuos nuostolius.
 
Nuotr. Profesorius V. Žilaitis akcentavo, kad veršelių pradėjimas transplantacijos būdu leidžia iš vertingiausių rinktinių karvių gauti ne po vieną, o tris – penkis veršelius.   
 
Karvių veisimu susirūpinta tada, kai Lietuvoje buvo pastebėtas spartus karvių skaičiaus mažėjimas. Statistiniai duomenys rodo, kad per 2004 – 2013 metų laikotarpį sumažėjo apie 160 tūkst. karvių. Viena iš priežasčių – ūkininkams nepavyksta užsiauginti reikiamo skaičiaus sveikų, produktyvių telyčių bandų papildymui, jų vos pakanka išlaikyti esamą gyvulių skaičių, nes daug naujagimių veršelių suserga ir nugaišta jau pirmomis gyvenimo dienomis, o persirgę įvairiomis ligomis, nepriauga pakankamai priesvorių, dažnai tampa infekcijos sukėlėjų nešiotojais ir platintojais.

LSMU Veterinarijos akademijos Neužkrečiamųjų ligų katedros profesorius Vitolis Žilaitis, kurio darbo sritis - karvių reprodukcija ir embriono transplantacija, kalbėjo apie senųjų Lietuvos tradicijų atgaivinimą, apie veršelių pradėjimą transplantacijos būdu, kuris jau efektyviai vykdomas ne tik užsienyje, bet ir pas mus. „Tai brangesnis, tačiau itin produktyvus  karvių veisimo būdas, leidžiantis per metus iš karvės gauti ne po vieną, o po du, tris, keturis, penkis veršelius, - pasakojo V.Žilaitis. – Jis naudojamas tik tuose ūkiuose, kurie gali sau leisti investuoti į plėtrą. Ne kiekvienas ūkis gali sau leisti auginti veršelį, kurio savikaina nuo 700 iki 1000 litų. Tai ne tiek bandos gerinimo būdas, kiek veislinių gyvulių platinimas. Tokį veisimo būdą galima atlikti ne su visomis, o tik su itin vertingomis rinktinėmis karvėmis, kuriose užgimę embrionai vėliau perkeliami kitoms, galinčioms juos išnešioti karvėms.“

Profesoriaus teigimu, galėtume tokių embrionų nusipirkti ir Vakaruose – problemų nebūtų, tačiau nežinia, kiek jis būtų gyvybingas, o kainuotų jau ne 1000 litų, bet tiek pat eurų. „Kodėl negalėtų tuo užsiimti mūsų šalies bendrovės, - kaip alternatyvą siūlė V.Žilaitis. – Juo labiau, kad Lietuvoje užaugintų embrionų prigijimas – 50 proc. Efektyvumas toks pat, kaip ir sėklinant. Visada pralošiame parduodami žaliavą, o ne produkciją.“

LSMU Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvulių klinikos veterinarijos gydytojas ordinatorius dr.Danielius Starevičius susirinkusiuosius supažindino su karvių ir veršelių susilpnėjusio imuniteto priežastimis ir patarė, kokiais būdais jį galima sustiprinti. „Daugelis Lietuvos ūkių susiduria su problemomis auginant veršelius, tačiau tik nedaugeliui pavyksta įvesti sistemą, kuri padėtų likviduoti ir kontroliuoti veršelių sveikatingumą. Gimę veršeliai neturi imuniteto, todėl visuose šalies ūkiuose ypač žiemos periodu išgaišta apie 10 tūkst. veršelių. Jei vienas įvertinamas apie 300 litų, tai paskaičiuokite, kokius ekonominius nuostolius patiria bendrovės“, - teigė D.Starevičius.

Lauko dienos metu lektoriai kalbėjo apie artėjančius veršiuko atsivedimo požymius, veršiavimąsi ir pagalbą normalaus atsivedimo metu bei pirmųjų krekenų, su kuriomis naujagimis veršelis gauna antikūnų, sugirdymo svarbą. Toliau kalbant apie veršelių priežiūrą buvo akcentuojami jų girdymo ypatumai, pabrėžiama imunoglobulinų nustatymo svarba, veršelių viduriavimų profilaktika ir gydymas.

Tikėtina, jog šio projekto įgyvendinimas turės poveikį veršelių sveikatingumo gerinimui, ekonominių nuostolių mažinimui, siekiant vienintelės naudos – sveikų ir produktyvių telyčaičių užauginimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.