Šviežių bulvių naumiestiečiai pirkėjams žada pasiūlyti jau birželio pabaigoje

bulvesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kudirkos Naumiestyje įsikūręs sėklininkystės ūkis „Šaka“, kasmet užauginantis apie 6-7 tūkst. tonų bulvių, jau daugiau nei dvidešimt metų užima tvirtas pozicijas šalies bulvininkystės sektoriuje. Šiemet naumiestiečiai jau baigė bulviasodį ir tikisi ne tik palankių orų, bet ir gero ankstyvųjų bulvių derliaus.
 
Nuotr. UAB „Šaka“ darbuotojai pernykščio derliaus maistines bulves dar kartą perrenka ir sufasuoja į 25 kg talpos maišus.
 
Kaip sakė UAB „Šaka“ direktorius Juozas Pukelis, šiuo metu  bendrovė augina ir augintojams parduoda vokiečių firmos „Europlant“ platinamas  sėklinių bulvių veisles. „Jei ūkininkavimo pradžioje auginome lietuviškų veislių sėklines bulves, tai vėliau tvirtai apsistojome prie vokiškų, kurios turi didesnę paklausą, geresnę prekinę išvaizdą, didesnis bulvių derlingumas ir geresnės skonio savybės. Auginame ir parduodame dešimt skirtingų sėklinių bulvių veislių“,- sakė J.Pukelis. Šiuo metu vienos iš populiariausių  yra „Jelly“,  „Laura“, „Bellarosa“, „Finka“, „Red Fantasy“ veislių bulvės. Beje, sėklinių bulvių paklausa Lietuvoje pastaraisiais metais nuolat auga, tad „Europlant“ net nespėja naumiestiečių bendrovę aprūpinti pageidaujamomis sėklinių bulvių veislėmis. „Šakos“ klientai itin aktyvūs,- kadangi užsakymus reikia pateikti iš anksto, jau šiandien bendrovė turi net aštuonis  užsakymus būsimam 2015 metų bulvių derliui.

Pagrindinė naumiestiečių bendrovės  veiklos sritis – augalininkystė. „Šaka“ valdo beveik 1000 hektarų dirbamos žemės, - augina žieminius javus, rapsus, kitas kultūras. Bulvininkystei kasmet skiriama apie 150 ha ploto. Auginamos ne tik sėklinės, bet ir maistinės bulvės, taip pat perdirbimui ( traškučių gamybai) skirtos ankstyvosios bulvių veislės. Šiemet pastarosios buvo pasodintos balandžio 16 dieną. Prasidėjęs darbymetis tęsėsi iki gegužės 8 dienos. Na o pirmąsias ankstyvąsias bulves bendrovės vadovas J.Pukelis žada pradėti kasti jau birželio pabaigoje.

Kalbėdamas apie maistines bulves, bendrovės direktorius pabrėžia tai, kad svarbu ne tik užauginti gerą bulvių derlių, bet ir pirkėjams pasiūlyti geros prekinės išvaizdos, o svarbiausia - gero skonio bulves. „Mūsų vartotojai bulvių skonio savybėms skiria ypatingą dėmesį. Norint jiems  įtikti, reikia auginti įvairių veislių ir tipų bulves. Populiariausios Lietuvoje B kategorijos suvirimo bulvės, kurios greitai  subyra. Jos geriausiai tinka cepelinų, plokštainio gaminimui.  Kiti gi ieško A kategorijos salotinio tipo bulvių, kurios nesunkiai supjaustomos kubeliais ir tinka salotoms. Mes daugiau orientuojamės į cepelinų mėgėjų poreikius“,- pasakojo J.Pukelis. Šiuo metu bendrovė sandėliuose dar turi šiek tiek puikiai išsilaikiusių pernykščio derliaus bulvių, kurias noriai perka pavieniai bulvių augintojai ir valgytojai,- jų kaina siekia 50-60 centų už kilogramą.

„Šaka“ yra  bulvių  augintojų kooperatyvo „Bulvių namai“ pajininkė ir narė, tad didžioji dalis maistinių bulvių parduodama pagal sutartis su koperatyvu. Pasak bendrovės vadovo,  pastaraisiais metais maistinių bulvių paklausa Lietuvoje, deja, sumažėjo, tad bulvių augintojai nuolat dairosi naųjų rinkų užsienyje. „Nemažai bulvių valgytojų iš Lietuvos išvažiavo į Angliją, tai dabar mes paskui juos ir turime siųsti savo užaugintas bulves. Iš tiesų, mūsų įmonė nemažą dalį užaugintos ir sufasuotos produkcijos eksportuoja į užsienį,- Angliją, Rumuniją, Vengriją, Azarbaidžaną. Dalį bulvių išvežėme į Ukrainą, Baltarusiją. Anksčiau maistines bulves sėkimingai vežėme į Rusiją, tačiau dabar šios šalies rinka bulvių augintojams, kaip ir kitiems Lietuvos gamintojams, jau užsidarė“,- pasakojo  „Šakos“ vadovas J.Pukelis.  Per sezoną bendrovė užaugina apie 4,5 tūkst. tonų maistinių bulvių, o iš viso kiekvieną rudenį į sandėlius suvežama daugiau nei 6 tūkst. tonų bulvių. Vidutinis bulvių derlingumas siekia apie 40 t/ha. „ Lietuvoje iš tiesų užauginti bulves mokame, o parduoti – dar ne visada. Į bulvių pardavimą įeina ir bulvių prekinis paruošimas, ir jų sandėliavimas. Tinkamai sandėliuoti  ir išlaikyti geros prekinės išvaizdos bulves iki kito derliaus yra gana sudėtinga“,- sakė J. Pukelis. Bendrovė jau turi pasistačiusi modernų sandėlį sėklinių bulvių sandėliavimui. Ateityje ketinama įrengti šaldymo įrangą ir maistinių bulvių sandėliuose. Prieš trejus metus „Šaka“ nusipirko apgriuvusius buvusio Tarpučių karvių komplekso pastatus ir įgyvendino  iš dalies Europos Sąjungos remiamą daugiau nei milijono litų vertės sėklininkystės ūkio modernizavimo projektą. Iš viso į pastatų rekonstrukciją bei gamybos modernizavimą bendrovė jau investavo daugiau nei du milijonus litų. Vadovas neslepia, kad darbų naumiestiečiams netruks ir ateityje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.