„Šakių vaistinėje“ įžvelgė įmonę, vertą milijono

vaistineSima KAZARIAN
 
Nors Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė teigia, kad iš UAB „Šakių vaistinė“ likusi tik iškaba, tačiau tarybos narys Edmundas Rinkevičius pateikė planus, kaip iš jos išspausti kiek galima daugiau naudos.
 
Nuotr. E. Rinkevičius mano, kad reikėtų išaiškinti asmenis, lėmusius bendrovės nuostolius ir neracionalų turto valdymą.
 
E. Rinkevičius tarybai pristatė pareiškimą, kuriame stengiasi atsakyti į klausimą, ar „Šakių vaistinę“ būtų geriau likviduoti, parduoti, ar plėtoti verslą. Negana to, tyrinėdamas vaistinės veiklą E. Rinkevičius pastebėjo keletą neatitikimų, kurie verčia suabejoti, ar įmonė tikrai buvo valdoma sąžiningai. Jis mano, jog reikėtų pradėti tyrimą, kurio metu būtų išaiškinti asmenys, lėmę bendrovės nuostolius ir neracionalų turto valdymą.

 „Šakių vaistinės“ pagrindinė veikla nuo 2004 m. buvo turto nuoma, nuo 2010 m. ji veikia nuostolingai.

Daug neatsakytų klausimų E. Rinkevičiui kelia UAB „Šakių vaistinė“ sutartis su UAB „Eurofarmacijos vaistinė“, kuri buvo pasirašyta 2004 m. Tarybos narys pastebi, kad viešai skelbtą nuomos konkursą tuo metu laimėjo ne ji, o geriausią kainą pasiūliusi UAB „Taurakalnio vaistinė“. Tačiau jau po mėnesio vykusiame neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime priimamas sprendimas pastatą 25 metams išnuomoti „Eurofarmacijos vaistinei“.

Tačiau E. Rinkevičius pastebi, kad ir pačios nuomos sutarties nuostatos pradeda skirtis nuo tų, kurios skelbtos viešajame konkurse. „Kodėl yra toks neatitikimas, kas tai sąlygojo? Kas turėjo įtakos, kad buvo atsisakyta konkursinių nuostatų? Ar šiuo atveju nereikėjo skelbti naujo konkurso dėl turto nuomos? Kodėl tai nebuvo padaryta? - E. Rinkevičiui kyla daugiau klausimų nei atsakymų. – Svarbus momentas yra tai, kad pasirašyta sutartis su „Eurofarmacijos vaistine“ nurodo, kad nuomos terminas ketveri metai. Kas sąlygojo nesilaikyti dviejų tarybos priimtų sprendimų? Kas yra už tai atsakingas?“

E. Rinkevičius pastebi, kad „Eurofarmacijos vaistinė“ išsinuomojo pastatą už mažesnę kvadratinio metro kainą, nei rinkos vertė. Negana to, vėliau iš to užsidirbinėjo pernuomodama patalpas kitiems. Jis apskaičiavo, kad iš viso savivaldybė dėl to neteko mažiausiai 384.896 litų.

Tarybos narys prisimena mažuosius akcininkus (2,6 proc. akcijų priklauso 28 akcininkams) ir klausia, ar jie turėtų susitaikyti su tokiu neūkiškumu?

Jis pastebi, kad „Šakių vaistinė“ ir toliau, šių metų vasarį, pasirašė sutartis, pagal kurias pastatą išnuomojo žema kaina: „Eurofarmacijos vaistinei“ po 9,52 litus, „Optitai“ – po 7, 69 litus už kvadratinį metrą.

Šiuo metu yra 297,5 kvadratiniai metrai neišnuomoto ploto.

Liepia generuoti pelną

Pasak E. Rinkevičiaus, bendrovė turi ilgalaikes sutartis ir garantuotas 51 tūkst. 777 litų metines pajamas bei tikslą susitarti dėl likusių patalpų nuomos ir iš jų gauti papildomų pajamų. „Bendrovės metinės pajamos gali siekti iki 85 tūkst. 763 litų, o išlaidos – 12 tūkst. litų. Pelnas gali siekti iki 40 tūkst. litų“,- kūrė planus E. Rinkevičius, kuris galiausiai priėjo išvados, kad „padirbėjus keletą metų įmonė būtų verta milijono“.

Jis įsitikinęs, kad sprendimas likviduoti vaistinę yra blogas. „Kai jūs nutrauksite sutartis, tai viso to pastato išlaikymas bus jūsų galvos skausmas. Šildymas, elektra, vandentiekis, apsauga, visa tai taps jūsų galvos skausmu, šiandien jūs tos problemos neturite“,- aiškino E. Rinkevičius.
 
Savivaldybė neturi uždirbti pinigų

„Klausyk, Edmundai, šovė auksinė mintis. Pats esi verslininkas, mes parduodam – pirk tą vaistinę,- pajuokavo tarybos narys Zenonas Ulkė. – Esi verslininkas ir viską matai per verslo prizmę. Bet savivaldybė neturi uždirbti pinigų, ji ne verslininkė“,- teigė Z. Ulkė, kuriam pritarė ir E. Grigaitienė. „Uždirbinėti pinigus nėra savivaldybės savarankiška funkcija“,- teigė ji. Mero Juozo Bertašiaus nuomone net ir tas 40 tūkst. litų pelnas yra juokingas.

Tuo tarpu E. Rinkevičius pateikė pavyzdžių, kuomet valstybei priklausančios bendrovės sėkmingai generuoja milžiniškus pelnus ir teigė, jog savivaldybė turėtų neatmesti galimybės iš sau priklausančio turto gauti papildomų lėšų.

Vis tik tarybos narių E. Rinkevičiaus pasiūlymas neįtikino ir jie „Šakių vaistinę“ likvidavo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px