Patvirtino rajono šilumos ūkio koncepciją

Birželio 27 dienos posėdyje rajono savivaldybės taryba patvirtino rajono šilumos ūkio specialiojo plano „Nuosaikios plėtros alternatyvos“ koncepciją. Nors Bernardinas Vainius ir Irena Haase šį klausimą siūlė atidėti kitam tarybos posėdžiui, kad būtų galima detaliau įsigilinti, tačiau kiti tarybos nariai balsavo už jo priėmimą.
 
Pasak Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, šia koncepcija siūloma didinti centriniu šildymu aprūpinamų zonų efektyvumą, sukuriant alternatyvaus (rezervinio) kuro naudojimo galimybę bei tęsti šilumos tiekimo tinklų renovaciją. Šia koncepcija siūloma didinti atsinaujinančio neiškastinio kuro kiekį, o gamtinės dujos (ar kitas kuras) būtų naudojamos kaip rezervinis kuras nedidelėse teritorijose, kur centralizuoto šilumos energijos tiekimo poreikis santykinai nedidelis. Taip būtų užtikrinamas nenutrūkstamas šilumos tiekimas katilinėse ir galimybė kontroliuoti šilumos tiekimo kainas. Tikėtina, kad ateityje gamtinėmis dujomis vis dar bus šildoma dalis individualių gyvenamųjų namų Šakių mieste, nes tai santykinai netaršus šildymo būdas, lyginant su šildymu kietu ar skystu kuru.

Koncepcijoje išdėstyti šie projekto tikslai ir laukiami rezultatai:

1) suformuoti ilgalaikes savivaldybės šilumos ūkio modernizavimo ir plėtros kryptis pagal nacionalinės energetikos strategijos nuostatas, siekiant užtikrinti saugų ir patikimą šilumos tiekimą vartotojams mažiausiomis sąnaudomis bei neviršijant leidžiamo neigiamo poveikio aplinkai;

2)suderinti valstybės, savivaldybės, energetikos įmonių, fizinių ir juridinių asmenų ar  jų grupių interesus aprūpinant vartotojus šiluma ir energijos ištekliais šilumos gamybai;

3)intensyvinti atsinaujinančių energijos šaltinių (biokuro) panaudojimą, modernizuoti katilines, renovuoti šilumines trasas, apšiltinti daugiabučius, atsižvelgiant į poreikį, plėsti centralizuoto šildymo sistemą, taip optimizuojant jo suvartojamumą bei mažinant šilumos kainas.

Specialiojo plano „Nuosaikios plėtros alternatyvos“ koncepcijos sprendiniai atitinka Nacionalinėje energetikos strategijoje užsibrėžtus tikslus dėl šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų,  šilumos gamybos skatinimo iš vietinių ir atsinaujinančių energijos išteklių, privataus kapitalo dalyvavimo skatinimo šilumos ūkio modernizavimo projektuose.    

Kad niekam nekiltų abejonių dėl to, jog šilumos  vartotojų teisės nebus ignoruojamos ar kitaip pažeidžiamos, V. Girdauskas pasiūlė koncepciją papildyti sakiniu: „Šilumos vartotojai turi teisę pasirinkti šilumos tiekėją ar šildymo būdą“. „Koncepcijos priėmimas – tai pirmas svarbus žingsnis, nusakantis tris pagrindines kryptis, kurioms skiriame didžiausią dėmesį: atsinaujinančio neiškastinio kuro kiekio didinimui, šilumos gamybos įrenginių optimizavimui ir butų renovavimui, teigė V.Girdauskas. - Po jo sektų kitas  šilumos plano parengimas, kurio metu ir būtų galima išvystyti gilesnes diskusijas.“ Tam ir pritarė tarybos narių dauguma.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.