Renovacija gali „užstrigti“ dėl rangovo nebuvimo

renovacija darbaiPer šių metų vasario mėnesį sunaudotos šilumos kiekio palyginamieji duomenys parodė, kad daugiabučių namų, kuriuose vyksta modernizavimo darbai, renovacija visiems atnaujinamiems namams išties jau yra naudinga. Kaip rodo „Šakių šilumos tinklų“ viešai pateikiama informacija, mokesčiai už šilumą akivaizdžiai mažėja.  
 
UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis sako, kad  renovacija tiesiogiai sąlygoja mažesnius kaštus butų šildymui. Vidutinis taupymas visuose renovuojamuose daugiabučiuose, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, yra apie 67 proc. Reikia pastebėti, kad praėjusių metų vasario mėnuo vidutiniškai buvo maždaug 4,4 laipsniais šiltesnis. Pasak D. Mikelionio, tokiems kardinaliems pokyčiams didžiausios įtakos turėjo pačios situacijos viešinimas ir itin suaktyvėjusi renovuojamų daugiabučių namų butų savininkų veikla, siekiant dar didesnio energinio efektyvumo savuose namuose. Bendrovės vadovo manymu, teigiamas dalykas yra tai, kad renovuojamų daugiabučių namų butų savininkai aktyviai dalyvavo ir dalyvauja sprendžiant savojo namo energetinius reikalus. Aktyviai šiame procese dalyvauja V. Kudirkos g. 102 B ir 70 namų butų savininkų atstovai, savo ūkį vis akyliau prižiūri Šaulių g. 18 namo butų savininkai.  Tokios veiklos rezultatas akivaizdus: bendras šilumos suvartojimas name sumažėja net ne procentais, o kartais.

Rajono komunalininkų teigimu, gauti duomenys už butų šildymą parodė, kad renovacijos metu įdiegtos šildymo sistemos naujovės yra kokybiškos, veikia taip, kaip ir buvo planuota rengiant namų atnaujinimo projektus. „Nors dar šių metų sausį viešoje erdvėje buvo eskaluojama nuostata, esą šilumos kiekiai renovuojamuose daugiabučiuose namuose nemažėja dėl kai kuriuose namuose netinkamai atliktų šildymo sistemos ir šilumos punktų atnaujinimo darbų ar dėl nekokybiškos įrangos, tačiau laikas parodė, kad renovacija Šakiuose pasiteisino. Teigiami pokyčiai sunaudotų kilovatvalandžių mažėjimo linkme rodo, kad butų savininkai jau išmoko naudotis šilumos reguliavimo prietaisais“,- sakė D. Mikelionis. Žinoma,  nesklandumų dar pasitaiko, nes periodiškai į Šakius dar tenka atvykti ir šildymo sistemų atnaujinimo darbus atlikusiems specialistams.

Artimiausiu metu darbų rangovai planuoja pradėti išorės sienų apšiltinimo darbus V. Kudirkos g. 70 daugiabučiame name Šakiuose. Pabaigos link sparčiai artėja darbai Vytauto g. 21, Šaulių g. 18, Griškabūdžio g. 32 daugiabučiuose namuose. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ atsakingi darbuotojai skubiai stengiasi gauti kredito patvirtinimą dėl II etapo daugiabučių namų renovacijos Šakiuose ir Gelgaudiškyje. Tačiau kyla nemažai neplanuotų problemų: vangiai informaciją apie atskirų butų įsiskolinimus už paslaugas teikia kai kurios komunalinių paslaugų įmonės,  vis ilgiau trunka kredito įstaigų darbas svarstant prašymą dėl kredito suteikimo. „Dar viena problema yra tai, kad net ir gavus pritarimą kreditavimui (dėl Mokyklos g. 3 Gelgaudiškyje ir Jaunystės takas 5 Šakiuose), net po trijų viešųjų rangos darbų pirkimo konkursų neatsiranda rangovų“,- sakė rajone renovacijos procesą administruojančios bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“  vadovas D. Mikelionis. Nespėjus rasti darbų rangovo iki kovo 31 dienos, valstybės garantuojama parama daugiabučio namo atnaujinimo projektui įgyvendinti mažės iki 35 proc. Ir tai su sąlyga, jei modernizavimo projektas bus įgyvendintas iki 2016 m. liepos 31 dienos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px