Vienas žingsnis į priekį, du atgal

silumos tinklai
UAB „Šakių šilumos tinklai“ jau rado rangovus – AB „Požeminiai darbai“, – kurie keis šilumos trasas Šakių mieste. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kad ir kaip besistengtų savivaldybės akcinė bendrovė „Šakių šilumos tinklai“ irtis į priekį, efektyviai tvarkytis su nesklandumais, daryti investicijas, įvairūs trikdžiai kartkartėmis pakiša koją. Sausio mėnesį dėl šaltos žiemos įmonė gavo pelno, bet, deja, nemenką dalį teks vėl išleisti remontams. Laimei, netrukus bus pradėtas įgyvendinti grandiozinis šilumos trasų modernizavimo projektas.

Pastarajame savivaldybės bendrovių pasitarime UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis pasidžiaugė, kad dėl šaltos žiemos vien per sausio mėnesį įmonė uždirbo 111 tūkst. eurų. Direktorius atviras – su tuo, ką uždirba žiemą, įmonė turi išgyventi visus metus, pasidengti parėjusių metų nuostolius, tvarkyti gendančią techniką.

„Sandėlyje nutrūkęs vienas iš keturių grėblys, kurį turėsime būtinai tvarkyti. Bestovėdamas vasaros katilas sutrūko, prakiuro. Dvi savaites tvarkom, po to vėl bėga, vėl tvarkom. Reikia naujo katilo, gal galima bus gauti paramą tam tikslui, dar domėsiuosi, bet katilo reikia“, – atviravo direktorius.

Laimei, pasak R. Rauckio, sausio mėnesį Šakių mieste įvykusi šilumos trasų avarija yra traktuojama kaip paprastas incidentas, dėl kurio buvo pradėtas tik vidinis įmonės patikrinimas, o Valstybinė energijos reguliavimo tarnyba (VERT) dėl avarijos patirtų nuostolių neturėtų įtraukti į šilumos kainą. Direktorius atviravo, kur „greitai gali išgaruoti“ įmonės gautas pelnas – kadangi žiema buvo labai šalta, teko pasinaudoti ir nemenkom dujų sąnaudom, jungiant dujų katilą. Tiek dujų įmonė nebuvo suplanavusi išnaudoti, todėl dabar liko skolinga 18 tūkst. eurų netesybų vien už dujas. Esame rašę ir apie seną skolą, kurią teismas priteisė už daugiabučių namų administravimui kadaise išnaudotus beveik 30 tūkst. eurų, kurie šiuo metu kabo kaip Damoklo kardas virš šios įmonės galvos, nes ji, perimdama „Šakių komunalinį ūkį“, prisiėmė ir visus įsipareigojimus, taigi ir skolas.

„BETOS 30 tūkst. eurų, už dujas beveik 20 tūkst. eurų. Kur dar remontai? Reikia naujo katilo, o ką kalbėti apie tai, kad vis tiek pastarųjų 5-erių metų rezultatas gaunasi 120 tūkst. eurų minus? Taip galima greitai nugyventi įmonę...“ – bėdojo direktorius R. Rauckis.

Visgi iš įmonės pusės yra ir džiugių žinių centralizuotos šilumos vartotojams – dar pernai esame rašę, kad bendrovė įgyvendins milijono vertės projektą, kurio metu bus pakeista 2 km 800 m senų šilumos trasų, esančių Šakių mieste. Pasirodo, projektas „Centralizuoto šilumos tiekimo tinklų modernizavimas“ jau finišo tiesiojoje, netrukus prasidės realūs darbai, o šiuo metu vyksta projekto viešinimas. Iš pradžių skaičiuota, kad šio grandiozinio projekto vertė bus 1 mln. 118 tūkst. eurų , bet po darbų pirkimo kaina sumažėjo iki 903 tūkst. eurų, iš kurių pusę lėšų yra finansuojamos iš projekto. Darbus atliks konkursą laimėjusi AB „Požeminiai darbai“.

Iš viso bendrovė turi 7 km 500 metrų šilumos trasų. Direktorius R. Rauckis jau anksčiau yra minėjęs, kad dėl senų trasų įmonė nuo parduotos šilumos kiekio patirdavo nuo 30 iki 40 proc. nuostolio, todėl investicijų naudą ir atsiperkamumą pajus visi vartotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.