Susirūpinta dėl bičių šeimų nykimo

bitesGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Nors dar neaišku, kaip peržiemojo bitelės, bet atsakingos institucijos susirūpinusios pastebėtu bičių nykimu. Lietuvoje imtasi priemonių, skirtų bičių užkrečiamųjų ligų prevencijai ir bičių populiacijai Lietuvoje stiprinti. Šakių rajone atliktas pirmasis Bičių nykimo tyrimo programos etapas parodė, kad bitės neišvengė itin pavojingų  virusinių ligų. Rajono bitininkai raginami būti atsakingais ir geranoriškai atlikti bitynų sveikatingumo tyrimus.
 
Nuotr. Pasak veterinarijos gydytojo J. Bernotos, bičių šeimų nykimo stebėjimo I etapo tyrimai parodė, kad rajono bitynuose bitės serga itin pavojingomis  virusinėmis ligomis.
 
Nustatyta, kad visame pasaulyje mažėja bičių populiacija. Atliktų tyrimų duomenimis, Europos Sąjungoje kasmet netenkama apie 10-20 proc. bičių šeimų. Nors nėra aiškios bičių mirčių priežastys, manoma, kad tai lemia daug veiksnių. Labai svarbia bičių nykimo priežastimi yra jų infekcinės ligos, pavojingos bakterijos, virusai, pirmuonys, grybai, parazitinės erkės.

Padėtį atskleis tyrimai

Nuo 2012 iki 2013 metų birželio 30 dienos Europos Sąjungos lėšomis Lietuvoje vykdoma Bičių šeimų nykimo stebėjimo programa. Ja siekiama ne tik įvertinti bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų paplitimą, bet ir numatyti veiksmingiausias priemones, galinčias padėti didinti bičių šeimų skaičių, gerinti jų sveikatingumą bei duoti ilgalaikių rezultatų, užkertant kelią plisti bičių ligoms.

Šakių rajone už minėtosios programos pirmojo etapo įgyvendinimą atsakingas veterinarijos gydytojas Jonas Bernota atliko keturių stambiausių rajono bitynų tyrimus. Taip iš vieno bityno buvo paimta 14 mėginių varozės ir bičių erkės ligų atžvilgiu. Tuo pačiu paimtas vienas jungtinis mėginys virusinėms bičių ligoms (deformuotų sparnų virusas ir ūminis bičių paralyžiaus virusas) nustatyti. „Dėl erkių vieša paslaptis – kiekvienas bitininkas žino, kad bitės kažkiek jų turi. Bet paimtų bitynų tyrimo rezultatai neparodė labai grėsmingos situacijos. Kažkiek nustebino, kad kai kuriuose bitynuose rasta virusinių susirgimų. Iki šiol šie susirgimai nebuvo tirti“, – pirmojo etapo tyrimo rezultatus apibendrino J. Bernota.

Bitininkai atsargūs

Beje, šiemet tęsis antrasis Bičių šeimų nykimo stebėjimo etapas. Bičių peruose bus nustatinėjami klinikiniai bičių pakitimai – amerikinis ir europinis puviniai, kuriuos sukelia virusai. Taip pat numatyta ištirti nozematozę, bičių erkes, mažąjį avilio vabalą, lėtinį bičių paralyžiaus virusą.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja Kristina Paškevičienė, atsakinga už bitininkų kontrolę, pabrėžė, jog bitininkai labai atsargiai žiūri į tyrimus, kurie pagal programą atliekami ir nemokamai. „Šiemet prašyta atrinkti keturis naujus bitininkus. Skambinau 12 bitininkų – tai vos prisiprašiau keturis. Žmonės nelabai nori įsileisti į bitynus. Matyt, nelabai supranta, kam reikalingi tokie tyrimai“, - sakė veterinarijos gydytoja.  

Pasak J. Bernoto, jeigu bityno šeimoje bus nustatytas amerikinis ar europinis puviniai, veterinarijos tarnyba imsis sankcijų, kad užsikrėtusios bičių šeimos būtų sunaikintos. „Tai yra pavojinga užkrečiama liga, kuri gali pasklisti ir būti išnešiota į kitų bitininkų bitynus“, - pastebėjo J. Bernota, pridurdamas, jog bitininkas turi prisiimti atsakomybę už galimą pavojaus kėlimą kolegoms.

Apskritai bitininkai raginami nebijoti savanoriškai dažniau atlikti tyrimus siekiant bitynuose išlaikyti sveikas bites. Bitininkai turi būti patys suinteresuoti užtikrinti bičių sveikatingumą.

Griežtina kontrolę

Kaip informuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba, tarnyba kartu su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistais, šiais metais numatė dar griežčiau vykdyti bičių gydymo priežiūrą ir bičių produktų valstybinę veterinarinę kontrolę. Siekiant nustatyti kenksmingų medžiagų liekanas, numatytas didesnis medaus mėginių tyrimų skaičius. Manoma, kad atidesni bičių produktų tyrimai vartotojams suteiks daugiau pasitikėjimo šių produktų kokybe. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo Antano Paliučio, šalies bitininkai rinkai pateikia geros kokybės medų, todėl svarstoma galimybė apdovanoti bičių laikytojus, geriausiai besitvarkančius savo bitynuose.
 
Peržiemojimą galima sužinoti dabar

Pernai Lietuvoje registruota daugiau kaip 7 tūkst. bitynų, kuriuose laikoma per 150 tūkst. bičių šeimų. Iš jų, Šakių veterinarijos duomenimis, rajone yra 124 bitynai, kuriuos daugiausiai puoselėja garbingo amžiaus rajono gyventojai.

Nors pavasario orai nežada greitai atšilti, bet, pasak laikinojo Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Alfonso Kasiliausko, kaip peržiemojo bitės, galima sužinoti jau dabar, tik reikia su jomis pasikalbėti. „Vos tik pasirodo pirmieji pavasario spinduliai, užsidedi pasiklausymo aparatą, prieini prie avilio, pastukseni ir klausai garsą. Pagal tai, kokį garsą išskiria bitės, galima nustatyti, kiek šeimų išgyveno, kiek iš jų – stiprios šeimos“, - senąja bitininkų patirtimi dalijosi A. Kasiliauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.