Trečiąkart Šakiuose – keturių stichijų dermė

4stichijos1
Festivalio metu pasirodė apie 100 įvairaus žanro artistų, kurie apjungė oro, vandens, ugnies ir žemės stichijas. Tarp favoritų – ir šakiečių pasirodymai vandens taurėje, ore kabojusiame burbule. Organizatorių nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį jau trečiąkart Šakiuose surengtas analogų visoje šalyje neturintis šou – tarptautinis festivalis „Keturios stichijos“.

Tiesa, šiais metais festivalis iš Šakių paežerės persikėlė į „Varpo“ stadioną, mat organizatoriai siekė šou padaryti dar išskirtinesnį, tad reikėjo ir didesnės erdvės.

Ypač daug pramogų dar iki didžiojo šou už tą pačią bilieto kainą buvo siūloma mažiesiems festivalio žiūrovams. Tad kiekvienas norintis savo kūrybiškumą galėjo išlaisvinti piešdamas ant paklodžių, žaisdamas ir pūsdamas muilo burbulus, maigydamas slaimus, karstydamasis ant specialių kalnelių ar galiausiai išsimaudydamas abejingų nepalikusioje putų jūroje.

Jau pradėjus temti, 21 val., startavo ir pagrindinis šou, privertęs aikčioti ne vieną žiūrovą. Scenoje iš viso pasirodė apie 100 įvairaus žanro artistų, kurie apjungė oro, vandens, ugnies ir žemės stichijas. Žinoma, vienu pagrindinių smuikų čia grojo ir šakiečių cirko artistai, festivaliui ruošęsi visą vasarą. Štai ore kabančiame burbule debiutavo gimnastė Agnė Palubinskaitė, vandens taurėje pasirodė akrobatė Augustė Ižganaitytė, o kur dar kiti mūsiškių triukai, šokių studijos„Demo“ pasirodymai... Be kraštiečių, buvo galima išvysti profesionalius artistus iš Suomijos, Ukrainos, Rusijos, Lenkijos, Danijos, tarp kurių ne tik žonglierius iš Rusijos, bet ir daugelio simpatijas pelnęs ekvilibristas ant laisvos vielos iš Ukrainos.

Buvo daug spalvų, garso, ugnies ir, žinoma, emocijų. Tiesa, būtent finale stichijų dermės neatlaikė ir generatorius – dingo elektra, sudegė ir kita aparatūra, prapuolė garsas, tad „Lietuvos balsas. Vaikai“ nugalėtoja Milėja negalėjo padainuoti finalinės dainos. Be įspūdingų fejerverkų, dangų papuošti turėjo ir keli šimtai helio balionų, bet stadionui skendint tamsoje jų tiesiog būtų nesimatę, tad galiausiai jie išdalinti patiems artistams.

Nors renginys sulaukė ir ne vieno žymaus veido, tarp kurių ir režisierius Kęstutis Jakštas, šokėjas Saulius Skambinas, o prie renginio režisūros prisidėjo tokie asai kaip garsiausiuose šou dirbanti režisierė Rasa Micachienė, garso režisierius Arvydas Genys, visas jėgas, neskaičiuodami darbo valandų atidavė kultūros centro darbuotojai, visgi žiūrovų anšlago nebūta. Galbūt todėl, kad tą savaitgalį vyko ir daugiau renginių, galbūt šakiečiai ir šiaip gana išlepę, o galbūt nemažą vaidmenį suvaidino ir prieš savaitę Jaunimo kūrybos ir sporto centro aikštėje vykęs Ukrainos cirkas. Juk ne kiekviena šeima gali finansiškai sau leisti kiekvieną savaitgalį vaikščioti po renginius, tad čia akmenukai galėtų kristi į tų daržą, kurie svečius priglaudė, o saviems koją pakišo.

Pagrindiniai festivalio organizatoriai Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius su žmona Itana sutinka, kad tokio lygio renginį būtų galima rodyti didžiuosiuose miestuose (ypač svečiai dažnai to klausia), tačiau gerokai išaugtų ir renginio sąmata. Žinoma, ir dabar, jei nebūtų Kultūros tarybos paramos, ko gero, platūs užmojai ir liktų tik užmojais. Skaičiuojama, kad renginys atsiėjo apie 30 tūkst. eurų. Be paramos, kaip svarsto organizatoriai, ko gero, bilietas galėtų kainuoti ne 8, o 40 eurų. Tačiau ir su parama, kaip sako R. Januševičius, apie jokį atsiperkamumą nėra kalbos.

„Ne dėl to darome“, – sako jis ir kol kas dar nemąsto, ar ir kitais metais Šakius sudrebins keturių stichijų dermė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.