Šiais metais cirko sostinė persikėlė į Marijampolę

cirko ziburiai2022
Festivalyje dalyvavo daugiau nei 80 dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš dar aštuonių šalių, o artistai pristatė net 36 įvairius cirko numerius ir gebėjimais stebino garbią komisiją. Organizatorių  nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį savaitgalį didžiausias Baltijos šalyje tarptautinis cirko festivalis-konkursas „Cirko žiburiai“ vyko ne Šakiuose, kaip anksčiau, o Marijampolėje. Festivalyje dalyvavo daugiau nei 80 dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Mongolijos, Anglijos, Latvijos, Bulgarijos, Italijos, Ukrainos, Izraelio, Estijos. Tarp konkurso laureatų – ir Šakių cirko mokyklos auklėtiniai.

Pernai cirko festivalis irgi vyko, tik renginys surengtas Šakiuose ir kiek neįprastu būdu – užsienio atlikėjai savo gebėjimus pristatė vaizdo įrašuose, o gyvai juos atliko tik lietuvaičiai. Tad šiais metais cirko festivalis nuaidėjo su trenksmu, o galimybe susibėgti gyvai džiaugėsi tiek artistai, tiek žiūrovai, tiek garbi komisija.

Įspūdingų reginių scenoje netrūko – šeštadienį žiūrovams pristatyti pirmąją atranką praėję 36 įvairūs cirko numeriai, o sekmadienį surengtas baigiamasis šou ir laureatų apdovanojimų ceremonija.

Tarp gausaus būrio dalyvių – ir 13 Šakių cirko mokyklos auklėtinių, kurie scenoje ne tik pristatė keletą debiutinių numerių, bet ir buvo įvertinti garbios, devynių šalių atstovų profesionalios komisijos.

15–20 metų amžiaus grupėje pirmąja vieta įvertintas oro akrobatikos numeris „Trapecija“, kurį atliko Agnė Palubinskaitė ir Vasarė Grakavinaitė. 7–14 metų amžiaus grupėje trečią vietą užėmė Šakių cirko mokyklos akrobatai su šokdynėmis (Liepa Pavalkytė, Vasarė Grakavinaitė, Emilis Naujokas, Eimantė Pranskaitytė, Emilija Pranskaitytė, Medeina Januševičiūtė, Žemyna Grumuldytė, Augustas Bernotas, Ligita Palubinskaitė, A. Palubinskaitė, Elzė Čiukauskaitė, Aušrinė Balsevičiūtė). O štai ekvilibristui Emiliui Naujokui už pasirodymą su vienaračiu skirtas ir specialus komisijos narių įsteigtas asmeninis prizas. Jo pasirodymas gerąja prasme nustebino ir Cirko mokyklos vadovę Itaną Januševičienę, kuri tikino, kad tokio užtikrinto jo pasirodymo dar neteko matyti, o ir festivalyje artistas pasirodė pirmą kartą. Apskritai, anot I. Januševičienės, visi pasirodymai buvo išties aukšto lygio, o konkurencija didelė, mat, pavyzdžiui, Ukrainos artistai jau yra dirbantys cirke Vengrijoje, tad jų ir fizinis pasirengimas visai kitas. Pastebėta buvo ir pati Cirko mokykla, kuriai pasiūlyta tapti Pasaulio cirko federacijos nare, tad viliamasi jau sausį sulaukti pritarimo.

„Matyt, paaugome tiek, kad esam pastebėti ir pasauliniu lygiu. Lietuvos cirkas tokiam aukštam lygy nebuvo, o ir laurus skinam“, – pasiekimais džiaugiasi Šakių cirko mokyklos vadovės I. Januševičienės sutuoktinis, projekto vadovas, Cirko meno asociacijos narys Raimondas Januševičius, prie „Cirko žiburių“ plušėjęs neskaičiuodamas laiko.

Kaip žinia, Šakių savivaldybė prie projekto įgyvendinimo neprisidėjo, tad jis šiais metais surengtas Marijampolėje. I. Januševičienė viliasi, kad po dvejų metų festivalis vėl grįš į gimtinę.

„Iš vienos pusės ten erdvė didesnė, gerokai didesnis kolektyvas, labai padėjo komanda, iš kitos pusės techninės galimybės geresnės Šakiuose“, – paklausta apie festivalio organizavimą naujoje vietoje teigė I. Januševičienė.

Žinoma, nesklandumų būta. Štai, pavyzdžiui, į festivalį turėjusi atskristi komisijos narė iš Australijos tik lipdama į lėktuvą pastebėjo, kad rankoje laiko ne savo, o dukros pasą... Tačiau, kaip sakoma, nesklandumų nekyla tik tiems, kurie nedirba.

„Komunikaciją ir bendradarbiavimą palengvino ir mano buvusi pavaduotoja, dabar pavaduoja kultūros centre Marijampolėje dirbanti Aistė, bet turbūt viena didžiausių problemų yra papildomi finansiniai kaštai“, – sako R. Januševičius ir čia pat priduria, kad tai ne pelno siekiantis renginys, o pasaulinio lygio komisijos atsiliepimai, kad ir jiems yra ko pasimokyti, tai aukščiausio lygio įvertinimas.

Tad šeimyninio dueto diriguojama komanda darkart įrodė savo gebėjimus ir tai, koks jiems svarbus cirko menas.

Anot R. Januševičiaus, renginio sąmata buvo 37 tūkst. eurų, tačiau leidžia suprasti, kad šios sumos, įgyvendinti visus užsibrėžtus tikslus, nepakako.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.