Sintautų kalendorius – tarsi gyvas sintautiškių tarpusavio ryšio tiltas

girdauskas kalendorius
Sintautų kalendoriaus sudarytojas Vitas Girdauskas pripažįsta – naujas 2023-iųjų metų kalendorius ir tradicinis, ir šiek tiek kitoks – su naujomis rubrikomis, pasvarstymais apie Sintautų krašto ateitį ir perspektyvas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Besibaigiant metams į sintautiškių namus atkeliavo 24-asis Sintautų kalendorius, tiek su tradicinėmis rubrikomis „Žymesnieji sintautiečiai“, „Laisvės kovos Sintautų krašte“, tiek su nauju skyreliu „Į ateitį“. Kai šiandien kiekviena diena kupina neramių įvykių pasaulyje, kai kurie dalykai liko nepakitę – tai žodis, rašymas, skaitymas. Pasirodo, to vis dar reikia sintautiškiams.

Tai jau 24-asis leidinys, atsigręžiantis į Sintautų krašto praeitį, fiksuojantis dabarties ženklus, žmones, įvykius bei istoriją, jo išleidimą inicijuoja VšĮ „Sintautų akademija“. 250 egz.  tiražu išleistą Sintautų kalendorių pirmieji pavartyti galėjo gruodžio 28 d. vakarą tie, kurie susirinko į Sintautų kultūros salę prieš šventinį koncertą „Naujųjų belaukiant“.

„Tai priešjubiliejinis kalendorius. Kadangi kalendorių skaitot jau 24-eri metai, tai jis ir išeina. Šis kalendorius – standartinis, prie kurio jūs pripratę: vardadieniai, šventės, jubiliejiniai gimtadieniai, žymesni sintautiečiai. Atsirado naujas skyrelis. Daug kas truputėlį kritikavo, kad kalendorius orientuotas labiau į praeitį. Todėl šiame kalendoriuje rasite skyrelį „Į ateitį“, kuriame ir politikų pamąstymai, kaip jie mato Sintautų ateitį“, – kalbėjo Sintautų kalendoriaus sudarytojas Vitas Girdauskas.

Įžanginį žodį pirmuosiuose kalendoriaus puslapiuose tarė ir Sintautų parapijos klebonas kun. Romas Budrevičius, kuris parapijiečiams linki gyvo tikėjimo.

„Atraskim gerą žodį tiems, kuriems jo reikia čia ir dabar. Mokykimės vieni iš kitų priimti teisingą ir gyvą žodį. Raskime laiko maldai, nes malda – neįkainojama dovana sau ir kitiems. Teaplanko jus Dievo malonė ir artuma“, – sako dvasininkas.

Simboliškai kiekvieną kalendoriaus mėnesį paminimos ir sukaktys: gydytojo ir visuomenės veikėjo Prano Puskunigio 140-osios gimimo metinės, 95-eri metai būtų suėję agronomei, agrarinių mokslų daktarei Zitai Žievytei-Kulvietienei, nepamirštos 90-osios mokytojos lituanistės, Prano Vaičaičio kūrybos populiarintojos Marijos Rasiukevičiūtės-Puodžiukaitienės gimimo metinės, prisiminti ir kiti iškilūs kraštiečiai. Sveikinama ir bibliotekininkė, zanavykų krašto kultūros puoselėtoja Regina Ūsienė, kuri 2023 m. pasitinka garbų 70-ies metų jubiliejų.

Leidinyje išliko tradicinė rubrika „Laisvės kovos Sintautų krašte“. Pirmas straipsnis iš 1948m. sausio 31 d. Žalgirio rinktinės vado Vinco Strimo-Šturmo įsakymo Žalgirio rinktinei.

Atsirado ir naujų skyrių – rubrikoje „Sintautybė. Kas tai?“ Jonas Jurevičius rašo, jog sintautybę būtų galima įvardyti kaip Sintautų krašto bendruomenės vertybę: pagarbą istorijai, gerųjų pavyzdžių išryškinimą, jų propagavimą.

Sintautiškiai, svarstydami apie Sintautų krašto ateitį ir perspektyvas, kalendoriaus puslapiuose teiraujasi ir rajono politikų, pretenduojančių tapti krašto vizijos kūrėjais ir įgyvendintojais – rajono merais, kaip jie mato Sintautų ateitį.

Ant viršelio – menininkų plenero „Sintautai-2022“, skirto Sintautų 460 metų jubiliejui paminėti, Daivos Stalnionytės sukurto kūrinio „Susiglaudimas“ fragmentai.

Leidinio sudarytojas V. Girdauskas sako, kad didžioji dalis autorių – tie patys.

„Džiugu, kad mūsų gretas sustiprina ne tik Giedrimė Didžiapetrienė, jas dar papildo ir Onutė Jasinskienė, Augenija Kasparevičienė. Kaip ir kasmet, džiaugiuosi ir dėkoju, kad yra tiek daug – net 27 sintautybės platintojai, savanoriškai skiriantys savo laiką ir energiją mūsų Sintautų kalendoriui“, – sudarytojo žodyje rašo V. Girdauskas.

Tiesa, 24-ajame Sintautų kalendoriuje poetų mažiau, 12 jų kas mėnesį skaitytojus lydi eilėmis. Kaip ir kone kasmet – J. Jurevičius, Birutė Matijošaitytė, Rita Mockeliūnienė, Kristina Šneiderytė, Estera Juškevičiūtė-Burda. Skaitytojus pasiekia ir kitų kraštiečių, tiesa, jau mirusių, eilės.

Leidinyje pradedamas ir Juozo Jacevičiaus pasiūlytas mokytojams skirtas skyrelis „Sintautų šviesuoliai“. Ir, žinoma, Sintautų kalendoriuje svarbesni praėjusių metų ir ateinančiųjų įvykiai.

„Tegul kalendorius išlieka gyvas mūsų tarpusavio ryšio tiltas“, – sako kalendoriaus sudarytojas. V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.