Šakiečiai susitiko su Kakės Makės nuotykių autore

zutaute
Vaikų knygų rašytoja ir iliustruotoja Lina Žutautė pasakojo, kad vieną knygą išleisti užtrunka beveik metus. Vien nupiešti iliustracijas prireikia penkių–šešių mėnesių. (A. S. Šulskytės nuotr.)


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Trečiadienį pilnutėlėje Šakių kultūros centro salėje vaikai iš įvairiausių rajono mokyklų linksmai leido laiką su vaikų knygų rašytoja, iliustruotoja ir Kakės Makės nuotykių autore šiauliete Lina Žutaute. Šį susitikimą jiems dovanojo Elektronikos platintojų asociacija, kurios jau devintus metus organizuojamame konkurse „Atsakingas skaitytojas“ Šakių viešoji biblioteka pirmą vietą laimi jau septintąjį kartą.

Šių metų pirmajame etape lyderyste visoje šalyje garsėjanti Šakių viešoji biblioteka surinko daugiau nei 13,5 tonos elektronikos atliekų. Bibliotekininkes ypač motyvavo anksčiau pelnyti prizai – keletą metų iš eilės lentynas papildančios skaitytojų pamėgtos knygos ir susitikimai su žinomais šalies kūrėjais – aktoriais ir rašytojais Juozu Gaižausku bei Nijole Narmontaite.

Šiemet už didžiausią surinktų smulkiosios elektronikos ir baterijų atliekų kiekį Šakių viešoji biblioteka gavo dar vieną prizą, šį kartą skirtą vaikams, – susitikimą su išdykusios mergaitės Kakės Makės istorijų kūrėja Lina Žutaute, kuri papasakojo savo knygų gerbėjams, kaip jas iliustravo, kaip gimė jos personažai.

Kakė Makė, Netvarkos Nykštukas, katinas Ferdinandas, šuo Pū, Mamaisa ir Nanaisa yra personažai, be kurių daugelis vaikų savo gyvenimo nesįsivaizduoja. Pirmąją savo knygą „Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas“ parašiusi ir iliustravusi beveik prieš 14 metų, nuo to laiko rašytoja kasmet vaikams išleidžia po vieną–dvi knygeles, kurios jau peržengė Lietuvos sienas ir džiugina Danijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Graikijos ir net Pietų Korėjos vaikus. Pasak autorės, šiuo metu jos knygos yra išverstos į 12 pasaulio kalbų ir yra pelniusios ne vieną apdovanojimą bei premiją.

Pristatydama savo kelią iki Kakės Makės atsiradimo, L. Žutautė pasakojo, kad vaikystėje ji nė nežinojusi, jog yra tokia profesija – knygų iliustruotoja. Tada atrodė, kad paveikslėliai knygoje yra savaime suprantamas dalykas. Tik pradėjusi juos pati piešti suprato, kad tai ilgas ir sunkus darbas, nes dažnai tenka pasitelkti visą fantaziją, kad pavaizduotų skraidančius begemotus, velnius ar slibinus.  

Kaip paaiškėjo, Kakę Makę sugalvojo rašytojos trimetis sūnus, kuriam šiandien jau 18. Jis labai nenorėjo valytis dantų, todėl, kol mama juos valydavo, prašydavo papasakoti pasaką apie mergaitę. Taip rašytojai teko kiekvieną dieną po du kartus ekspromtu sukurti po istoriją. Kai kurios buvo tokios įdomios, kad jas prašydavo papasakoti po keletą kartų, o galiausiai nieko kito nebeliko, kaip tik pasakojimus užrašyti, kad jie nesiskirtų. Taip atsirado knygos, pagal kurias šiandien net statomi spektakliai vaikams.

Kadangi L. Žutautė labai myli gyvūnus, todėl visose jos sukurtose istorijose daug personažų, kurie iš tikrųjų gyveno arba tebegyvena jos namuose. Tai katinai Terlius ir Morkytis, kalytė Pipa. Viešnia prasitarė, kad jai labai rūpi beglobiai gyvūnai, todėl savo knygose jiems skiria nemažai vietos. Ji pasakojo, kad vaikystėje svajojo auginti šunį, bet jai neleido tėvai, nes jų bute, kuriame gyveno, buvo mažai vietos, todėl, pradėjusi piešti Kakės Makės personažus, knygų autorė nupiešė šunį Čiūčia, kokį pati būtų norėjusi tada turėti.

„Kaip nebūtų keista, po kokių 10 metų sužinojau, kad toks šuo egzistuoja. Paaiškėjo, kad iš tiesų yra tokia veislė – tai pumiai. Tad vieną dieną nupiešus savo svajonių šunį, kitą dieną galima sutikti jį gyvą“, – patikino vaikiškų knygų iliustruotoja, šiandien namuose auginanti net tris šunis, du iš jų – Aikė ir Prim – yra pumių veislės.

„Knygas rašyti nepavargstu, bet pavargstu iliustruoti, nes tai užima labai labai daug laiko. Vien iliustruoti vieną Kakės Makės knygą užtrunka kokius penkis mėnesius“, – patikino L. Žutautė, teigianti nė nežinanti, kiek iš viso knygų yra parašiusi, nes vis pamiršta jas susiskaičiuoti, tačiau apie 20, jos manymu, turėtų būti.

Susitikimo metu rašytoja prasitarė, kad po mėnesio dienos šviesą išvys naujausia jos knyga „Kakė Makė ir koncerto diena“. Paklausta apie planus ateičiai, garantavo, kad kasmet išleis po vieną–dvi Kakės Makės istorijas ir prieš pat Naujuosius arba Knygų mugėje ketina pristatyti ir pirmą savo knygą suaugusiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.