Aptarė rūpimus klausimus

burokiene setkieneGegužės 4 d. bendruomenių prašymu vyko susitikimas su Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos (LKBC) pirmininke Guoda Burokiene ir finansininke Virginija Šetkiene. Aptarti bendruomenių finansinės dokumentacijos tvarkymo vykdant bendruomeninį verslą klausimai bei bendruomenės patalpų panaudojimas įvairioms veikloms. Gvildenti ir kiti einamieji reikalai.

Nuotr. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė (kairėje) ir finansininkė Virginija Šetkienė aiškino, kaip tvarkyti dokumentus.

Labiausiai susirinkusius domino, kaip bendruomenė gali patalpas panaudoti įvairioms veikloms. Finansininkė patikino: jei bendruomenė patalpas naudoja pagal panaudos sutartį, ji patalpų pernuomoti negali. Tik pati bendruomenė vykdo jose įvairią veiklą: organizuoja renginius, šventes, rengia mokymus ir kt. Jeigu juridinis ar fizinis asmuo pasinaudojo patalpomis, atsakingas asmuo, paimdamas pinigus, turi išrašyti sąskaitą faktūrą ir šią paslaugą įvardyti – „renginio organizavimas“. Pasak V. Šetkienės, bendruomenė ne tik gali, bet ir turi teikti tokias paslaugas, kokios numatytos nuostatuose ar vykdomame projekte. Patalpos turi būti naudojamos visuomenės poreikiams, atviros kaimo žmonėms. O bendruomenės nariams, mokantiems nario mokestį, galėtų būti pritaikytos ir nuolaidos.
 
Bendruomenių finansininkams, tvarkantiems bendruomenių dokumentus, vis dar iškyla įvairių klausimų. Finansininkė V. Šetkienė pabrėžė, kad finansinę atskaitomybę turi sudarinėti tik finansininkas. Paaiškino, kaip prisijungti prie registrų centro ir pateikti reikiamus dokumentus.  

(LKBC) pirmininke Guoda Burokienė kalbėdama apie naują etapą bendruomenių gyvenime – Šakių krašto vietos veiklos grupės 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos įgyvendinimą – pabrėžė, kad bendruomenės turi mokytis mažais žingsniais eiti verslumo link, nes toje strategijoje numatyti 25 bendruomenių verslumo projektai, kurių metu bus sukurtos 46 darbo vietos. Pasak pirmininkės, bendruomenės turi tobulėti, neapsiriboti vien kaimo veikla, o pritraukti turistus, verslininkus iš didžiųjų Lietuvos miestų. Ji pakvietė apsilankyti Klaipėdos krašte ir pasimokyti verslumo iš to krašto bendruomenių, kurios įsirengusios konferencijų sales, maisto gaminimo įstaigas, pirtis, nakvynės namus.

Susirinkusieji apgailestavo, kad vis dar susiduria su kaimo žmonių apkalbomis – esą bendruomenės pirmininkas pasisavina lėšas, be to, sulaukia neigiamo požiūrio iš vietinių verslininkų dėl konkurencijos.

LKBS pirmininkė pabrėžė: jei ne bendruomenės, kaimas nebūtų taip atsigavęs, todėl ragino bendruomenės narius ir toliau išlikti savo kaimo, šalies patriotais. Pakvietė rugsėjo 3 d. dieną dalyvauti Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, kur vyks tarptautinė bendruomenių diena, čia pristatyti savo produkciją, turistinius maršrutus ir kt. Tai ne vienintelis renginys šiais Vietos bendruomenių metais. Susirinkusieji aptarė birželio 11 d. Gelgaudiškyje numatytą suorganizuoti rajoninę bendruomenių dieną, o birželio 17–19 dienomis dalyvauti tradiciniame Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydyje Karklėje (Klaipėdos raj.).

Bendruomenės buvo pakviestos ir toliau dalyvauti konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“, kuriame ne pirmi metai aktyviai dalyvauja Slavikų seniūnijos bendruomenė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.