Šiaurės gatvė veda korupcijos šunkeliais?

gatve auksineSima KAZARIAN

Antradienį vykusiame Šakių savivaldybės Kontrolės komiteto posėdyje nuspręsta kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl Šiaurės gatvės statybos darbų konkurso antikorupcinio vertinimo.

Nuotr. Neaišku, nei kokie asmenys gyvena Šiaurės gatvėje, nei kas siūlė įtraukti gatvės statybas į finansuojamųjų sąrašus. Atsakomybę už vadinamąją „auksinę gatvę“ kol kas nesėkmingai bandoma permesti ant seniūnų.

Primename, kad vadinamoji Šiaurės gatvė yra šunkelis per laukus, kuriuose išpirkti sklypai būsimiems namams. 375 m atkarpoje numatyta pakloti asfalto dangą už 393 tūkst. eurų pagal Vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros 2016–2018 m. programą.

Klausimų daug, atsakymų nėra

Labiausiai visiems rūpi paviešinti sklypų savininkų pavardes, spėjama, kad tai gali būti įtakingi ir pasiturintys rajono veikėjai. Kitu atveju, kodėl lėšos nenukreiptos į kitas, daug metų neremontuotas gatves, kuriose gyvena žmonės? Tačiau tokių įtarimų kol kas nei patvirtinti, nei paneigti nepavyko, nes VĮ „Registrų centras“ neturi teisės suteikti asmeninių sklypų savininkų duomenų.

Kontrolės komiteto posėdyje tikėtasi apie Šiaurės gatvės istoriją sužinoti ką nors daugiau, vis tik be kelių naujų detalių atsakymų į esminius iškeltus klausimus nesulaukta. Į susirinkimą buvo deleguotas darbuotojas nesuteikus jam reikalingų duomenų, pats Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis nepasirodė.

Paaiškinimo liepia ieškoti laukuose

K. Kuncaitis, paklaustas, kodėl iš visų Šakių gatvių finansuoti buvo išskirta būtent ši, liepė patiems nuvykti ir pasižiūrėti. „Ką aš jums galiu dabar pasakyti? Nuvažiuokit ir pasižiūrėkit. Jau ten yra keli pamatai, stovi namas, žmonėms neina privažiuoti prie statybų, na, jūs supraskit“, – į paaiškinimus nenorėjo leistis Ūkio skyriaus vedėjas. Pabandžius pasidomėti, kam priklauso šios gatvės statybų iniciatyva, K. Kuncaitis teigė, jog čia seniūnų sprendimas, o detalesnę informaciją, susijusią su Šiaurės gatve, atsiųs paaiškinime spaudai.  

Korupcijos komisijos narė Irena Haase pastebėjo, kad Šiaurės gatvės tiesimo darbai buvo įtraukti į 2011–2013 metų programą, tačiau nebuvo gautas finansavimas. Tolesnėse trimetėse programose ji nebuvo įtraukta. Šiaurės gatvė atsirado 2016–2018 m. programoje, o po mėnesio staiga gautos ir tikslinės lėšos – kovo 31 d. susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus įsakymu skirta 250 tūkst. eurų suma.

Protokolas neautentiškas?

Kodėl ši gatvė įtraukta į programą, nebuvo paaiškinta ir Kontrolės komitetui. Ūkio skyriaus darbuotojas Aurimas Staugaitis teigė, kad dėl gatvių kiekviena seniūnija teikia paraiškas, vyksta derinimas su seniūnaičiais. „Yra seniūnijos paraiška ir susirinkimo protokolas, kuriame rašoma ir apie šios gatvės statybas. Galbūt seniūnija pateiks savo atsakymą?“ – klausė A. Staugaitis.

Anot Kontrolės komiteto pirmininko Mindaugo Tarnausko, yra gautas protokolas, kuriame atsispindi, kas svarstyta ir kas nuspręsta, bet neaišku, kieno siūlymai.  „Įdomu, kad man paprašius pateiktas protokolas su originaliais parašais. Paprastai tokiais atvejais siunčiamos kopijos, o ne originalai. Tai aš suprantu, kad protokolas buvo padarytas specialiai man tada, kai aš paprašiau dokumentų“, – konstatavo M. Tarnauskas.

Kaina didėjo

Vienas šios gatvės metras kainuos  daugiau nei tūkstantį eurų. Tarybos nariams užkliūna darbų kaina, manoma, kad darbai turėtų kainuoti tris kartus pigiau. Juo labiau, kad nuo pirmo pasirodymo programoje gatvės statybos darbų kaina išaugo vos ne keturis kartus – nuo 386 tūkst. litų (111,8 tūkst. eurų) iki 393 tūkst. eurų.

Vis dėlto Ūkio skyrius į šį klausimą turi savo atsakymą. Didelė darbų sąmata grindžiama tuo, kad gatvėje bus paklota ne tik asfalto danga, bet įrengta visa infrastruktūra – pėsčiųjų takai, apšvietimas. Statybos darbų sąmatą apskaičiavo bendrovė „Sistela“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.