Antrasis rinkimų turas prasidėjo, bet aistros nesibaigia dėl pirmojo

rinkimai haase
Nuotr. Zanavykų rinkimų apygarda, vadovaujama Lilijos Sniečkuvienės (stovi dešinėje) nusprendė naikinti Vilhelm Haase (dešinėje) stebėtojo pažymėjimą, nes jis nepagarbiai elgėsi, kai buvo perskaičiuojami pirmojo rinkimų turo balsai.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį antradienį į susirinkimą rinkosi Zanavykų rinkimų apygardos komisija. Apylinkių pirmininkams apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė kalbėjo apie nelengvą pirmąjį turą, kurio metu teko neeilinis išbandymas – perskaičiuoti balsus, susidurti su nepagarbiu stebėtojų elgesiu bei vis vien nepateisinti pasipiktinusios partijos lūkesčių. Aptartas ir pasiruošimas antrajam turui, nuo trečiadienio vykdomas išankstinis balsavimas.

Sąžiningumu nesuabejojo

Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė L. Sniečkuvienė, kreipdamasi į susirinkusius apylinkių pirmininkus, kalbėjo, kad ji nė akimirkai nesuabejojo jų sąžiningumu bei atliktu darbu. Priešingai nei partijos, iniciavusios balsų perskaičiavimą, ar stebėtojai, taip ir likę nepatenkinti atliktu darbu. Zanavykų rinkimų apygarda iki šiol tokios darbo praktikos neturėjo, tačiau L. Sniečkuvienė retoriškai teiravosi, kaip dar organizuoti darbą, kai ir dabar (spalio 11 d. buvo perskaičiuoti galiojantys rinkėjų biuleteniai tarp antroje vietoje esančio Arvydo Vidžiūno ir trečioje vietoje likusio Vido Cikanos) buvo galima laisvai stebėti, niekas nebuvo įslaptinta, o iki šiol iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) gauna Centro partijos stebėtojų skundus dėl esą nesąžiningo, neskaidraus darbo. Ji pripažino, kad apygarda neišvengė klaidų, bet pažeidimų nepadarė. Tačiau, kaip teigė ji, visi komentarai, nepasitenkinimai pradėti reikšti tik po rinkimų, nors rinkimų dienos protokoluose nefiksuota nė viena stebėtojo pastaba.

„Kandidatai, nepasitikėdami apygardos komisija, kartu nepasitiki ir savais deleguotais nariais į rinkimų apylinkes, ir pačiais pirmininkais“, – kalbėjo Zanavykų apygardos pirmininkė.

Naikina pažymėjimą

Ji informavo, kad Zanavykų rinkimų apygardos komisijos nariai surašė prašymą dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos stebėjo Vilhelm Haase elgesio, jo kategoriško ir griežto nusiteikimo.

„Komisija apsvarsčiusi, išanalizavusi ir išdiskutavusi priėmė sprendimą naikinti stebėtojo pažymėjimą. Kuo tai baigsis, nežinau“, – teigė pirmininkė, atkreipusi dėmesį, kad ir stebėtojai turi nepamiršti elementarios kultūros, žmogiškumo.

Šiuo metu šis sprendimas išsiųstas VRK, informuotas ir pats stebėtojas. Tačiau V. Haase sakė dar nespėjęs susipažinti, kokiu pagrindu ir kuo remdamasi komisija taip nusprendė.

„Keista, tačiau pirmiausiai pati apygarda turėtų įsivertinti savo darbą, nes perskaičiuojant balsus buvo chaosas. Jūs buvote ten ir matėte? Visiškas nesugebėjimas organizuoti darbo, valdyti situacijos. Nėra nei bendros tvarkos, nei sistemos, apylinkių biuleteniai sudėti bet kaip, tad ir atsiranda klaidos. Atsipūtusi po kurio laiko ateina pirmininkė ir skaito protokolą su daugybe klaidų. O jei tai būtų priimta už tiesą?“ – kalbėjo V. Haase.

Jis sakė, jog prieš užimant apygardos pirmininko pareigas reikėtų gerai įsivertinti save, užduoti klausimą, ar galiu, o ne tiesiog eiti ir bandyti užsidirbti ar būti kažkieno marionete.

„Manau, visiška nekompetencija ir visos partijos atspindys (L. Sniečkuvienė priklauso Darbo partijai – red.)“, – mintimis dalijosi stebėtojas.

Priminė, kaip elgtis

Apie tai, kaip turi elgtis stebėtojai, kalbėjo ir Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkės pavaduotoja Jūratė Šneideraitienė. Ji atkreipė dėmesį, kad stebėtojai gali stebėti rinkimų eigą nuo pat ankstyvo ryto, kai užplombuojamos balsadėžės, gali reikšti pretenzijas, bet trikdyti komisijos darbo negali. Būtent tai, kai buvo perskaičiuojami balsai, komisijos įsitikinimu, darė V. Haase. Beje, iš pradžių nepagarbiai elgėsi ir Centro partijos stebėtojai. Tad apylinkių pirmininkams apygardos komisija patarė išdrįsti taktiškai paaiškinti stebėtojams jų pareigas.

„Valdykit situaciją ir drįskit sakyti, jei stebėtojai viršija įgaliojimus“, – patarė L. Sniečkuvienė.

Ji pripažino, kad rinkimams kai kurios partijos narius delegavo neatsakingai, pasitaikė atvejų, kai kilo nesklandumų dėl to, kad nariai nemoka naudotis informacinėmis technologijomis, rinkimų dieną yra sunkiai pasiekiami ir pan.

„Apylinkės pirmininkas privalo išmanyti informacines technologijas. Jei tik vienas iš penkių narių turi prisijungimą prie internetinės bankininkystės, tai kaip dirbti?“ – teiravosi pirmininkė.

Tačiau šiuos rinkimus apkartino ne tik stebėtojai ar išbandymas balsų perskaičiavimu. Kaip niekad strigo ir VRK sistema, nesisekė perduoti duomenų ar net susisiekti su atsakingais asmenimis. Antradienį, kai vyko susirinkimas, sistema taip pat strigo ir nepavyko susitikrinti duomenų prieš trečiadienį prasidėjusį išankstinį balsavimą.

„Tikriausiai dar bus visokių situacijų. Kaip įsitikinome, prieš rinkimus sistema gali veikti vienaip, o rinkimų dieną – kitaip“, – sakė L. Sniečkuvienė.

Susirinkimo metu aptarti ir kiti darbiniai klausimai.

Išankstinis

Spalio 19 d., trečiadienį, prasidėjo išankstinis balsavimas. Pirmąją dieną rinkėjų aktyvumas buvo didesnis nei pirmojo turo metu. Iš viso trečiadienį pilietinę valią prie balsadėžių pareiškė 361 rinkėjas, iš jų 22 buvo iš kitų rinkimų apygardų. Tai 86 rinkėjais daugiau nei pirmojo turo metu. Globos įstaigose balsavo 248 asmenys – 17 daugiau nei per pirmąjį turą.

Balsuoti namuose spalio 21–22 d. teisę turi neįgalūs, dėl ligos nedarbingi ar vyresnio amžiaus rinkėjai. Tiesa, kaip posėdžio metu kalbėjo apylinkių pirmininkai, kartais „nedarbingumas“ pasireiškia tuo, kad „rinkėjo net neina rasti namuose“, o kartais paaiškėja, kad pilietinę valią, kaip prašo, tarkim, senolių vaikai, nori pareikšti asmenys, kurie akivaizdžiai neveiksnūs. Įvertinus aplinkybes, kaip patarė L. Sniečkuvienė, tokiems žmonėms balsuoti neturi būti leista.

Antrasis rinkimų turas vyks šį sekmadienį, spalio 23 d., kai rinkėjai galės pasirinkti, kuris vienmandatininkas – Mindaugas Bastys ar Arvydas Vidžiūnas – Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjų interesams atstovaus Seime artimiausią kadenciją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.