Rinkėjai liko ištikimi socialdemokratų kandidatui Mindaugui Basčiui

vidziunas bastys
Nuotr. Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjai didesnį pasitikėjimą parodė socialdemokratu Mindaugu Basčiu (dešinėje), už kurį balsavo 52,44 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų, konservatorių Arvydą Vidžiūną palaikė 42,43 proc.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Spalio 23 d. Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjai nusprendė, kad trečią kadenciją iš eilės rajonui Seime atstovaus socialdemokratas Mindaugas Bastys, antrajame rinkimų ture įveikęs konservatorių Arvydą Vidžiūną. Tiesa, rinkėjų aktyvumas buvo gerokai mažesnis nei per pirmąjį rinkimų turą. Šįkart prie balsadėžių atėjo 37,44 proc. rinkėjų (pirmajame ture buvo 48,38 proc.).

Už M. Bastį – 52,44 proc.

Jeigu pirmojo turo rezultatai tik apie vidurnaktį pradėjo pasiekti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), tai šįkart didelių sistemos trukdžių nebuvo ir iki vidurnakčio jau buvo suskaičiuota didelė dalis visos šalies rezultatų. Zanavykų rinkimų apygardos laimėtojas buvo aiškus dar gerokai anksčiau. Jau 22 val. buvo galima matyti, kad A. Vidžiūnas šansų laimėti faktiškai neturi. Suskaičiavus visų 40 Zanavykų rinkimų apygardos apylinkių rezultatus paaiškėjo, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys M. Bastys pelnė 52,44 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų (6355 balsai). Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatas A. Vidžiūnas surinko 42,43 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų (5142 balsai).

Kas ir ką palaikė labiausiai?

Prisiminus 2012 m. rinkimus į Seimą galima paminėti, kad tuomet M. Basčio pergalė prieš TS-LKD kandidatą Algirdą Klimaitį buvo triuškinanti. Tąkart jis laimėjo absoliučiai visose apylinkėse ir pelnė beveik 62 proc. rinkėjų balsų. Šįkart dešimt apylinkių iš keturiasdešimties rinkosi ne M. Bastį, o A. Vidžiūną. Konservatorių kandidatas laimėjo Degutinės (57,58 proc. nuo galiojančių biuletenių), Griškabūdžio (57,37 proc.), Gotlybiškių (55,97 proc.), Aušros (52,17 proc.), Lukšių (51,51 proc.), Zapyškio (50,94 proc.), Paluobių (50,93 proc.), Voverių (50,89 proc.), Sintautų (50,74 proc.) ir Gerdžiūnų (50,63 proc.) apylinkėse. Likusių apylinkių rinkėjai didesnį pasitikėjimą išreiškė socialdemokratu. Didžiausio palaikymo M. Bastys sulaukė Barzdų (69,40 proc. nuo galiojančių biuletenių), Panovių (69,04 proc.), Veršių (68,81 proc.), Baltrušių (68,18 proc.), Briedžių (68,18 proc.), Slabadų (66,04 proc.), Keturnaujienos (65,35 proc.), Daržininkų (65,00 proc.), Kriūkų (64,71 proc.), Žvirgždaičių (64,32 proc.), Slavikų (63,64 proc.), Ritinių (63,11 proc.), Sūdavos (62,16 proc.), Sudargo (62,06 proc.) apylinkėse.

Visgi rinkėjų aktyvumas antrojo turo metu buvo gerokai mažesnis nei pirmojo. Zanavykų rinkimų apygardoje, kaip skelbia VRK, rinkėjų yra 32370, rinkimuose dalyvavo – 12119. Negaliojančių biuletenių 5,13 proc. (622 biuleteniai).

Aktyviausiai rinkėjai balsavo Paluobių (49,55 proc.), Veršių (44,97 proc.), Slabadų (44,58 proc.), Girėnų (44,60 proc.), Barzdų (44,12 proc.) apylinkėse, mažiausias aktyvumas buvo Būblelių (28,24 proc.), Gotlybiškių (28,43 proc.), Altoniškių (28,73 proc.), Išdagų (28,79 proc.), Sūdavos (29,22 proc.).

Kaip vertina kandidatai?

Sėkmė rinkimuose nusišypsojo kraštiečiui, Šakių rajono savivaldybės tarybos nariui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatui Kęstučiui Smirnovui, kandidatavusiam Vilkaviškio rinkimų apygardoje. K. Smirnovas, surinkęs 49,44 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų, antrajame ture įveikė dabartinį premjerą Algirdą Butkevičių. Už jį balsavo 47,42 proc. vilkaviškiečių.

O kaip rinkiminę kovą vertina patys Zanavykų rinkimų apygardos kandidatai? M. Bastys pripažino, kad rinkimų baigtį prognozuoti buvo labai sunku, tačiau jis viliasi, kad sėkmę rinkimuose lėmė jo nuolatinis bendravimas su šio krašto žmonėmis.

„Tai ir džiugina, ir įpareigoja dar stipriau dirbti Zanavykų krašto žmonėms“, – sakė trečią kadenciją iš eilės Seime dirbsiantis M. Bastys.

Visgi, kokie bus artimiausi darbai tikino dar sunku kalbėti – ragino palaukti valdančiosios daugumos sprendimų.

 A. Vidžiūnas rinkėjų pasirinkimą tikino gerbiantis. Jis sakė: „Man tėviškė ir gimtinė yra kaip motina. Mėginau su ja gyventi ir politinį gyvenimą, dalyvauti kultūroje ir tiesiog gyventi sąžiningai. Kai ji sako, vaikeli, tu turi trūkumų, ir aš rinksiuosi kitą, tai tą minutę yra nesmagu.“

Tačiau jis yra įsitikinęs, kad kiekvienas pralaimėjimas yra kelias į laisvę ir džiaugiasi, kad dabar jo gyvenime bus mažiau konfrontacijos, varžybų, neigiamų žvilgsnių, kaltinimų, ko politikoje ypač daug. Šiuo metu jis laukia pokyčių šalies politikoje ir sako, jog dažniausiai stebukladarius besirenkantys žmonės lieka nusivylę.

„Tikiuosi tradicinis atstovas bus netradiciškai geresnis“, – apie savo varžovą sakė A. Vidžiūnas.

Kol kas apie tai, ką veiks nedirbdamas Seime, sakė dar negalvojantis.

Buvo ramu

Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė džiaugėsi, kad antrasis turas buvo itin ramus. Pasak jos, rinkimų apylinkės nuo 20.50 val. jau pradėjo siųsti savo apylinkės rezultatus patvirtinimui, todėl iki 23 val. rinkimų apylinkės atsiskaitė, o apygardos protokolas patvirtintas 23.11 val.  

„Jei per pirmą rinkimų turą buvo šiokių tokių paklausimų, nusiskundimų, tai šis turas buvo itin ramus. Kalbantis su rinkimų apylinkių pirmininkais, jie taip pat teigė, jog diena buvo rami, kai kuriose apylinkėse lankėsi stebėtojai, bet jie elgėsi pagal nustatytas ir patvirtintas taisykles. Tuo ir džiaugiuosi“, – sakė L. Sniečkuvienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.