Baltrušių bendruomenės centras atsidūrė aklavietėje

baltrusiu namai
Nuotr. Už bendruomenės namų statybas skolose skendintis Baltrušių bendruomenės centras jau kurį laiką negali normaliai funkcionuoti.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dėl praėjusią savaitę iš antstolio gauto laiško, kuriame reikalaujama pateikti informaciją apie Baltrušių bendruomenės centro turimą turtą ir areštuojamas lėšas, bendruomeniečiai gyvena ne pačiomis geriausiomis nuotaikomis. Jie tvirtina, kad vėl neranda bendros kalbos su buvusiu bendruomenės pirmininku, yra nežinioje ir neviltyje.

Jau rašėme, kad už bendruomenės namų statybas Baltrušių bendruomenės centras rangovui UAB „Statybų vizija“ turėjo sumokėti 13 tūkst. 600 eurų. Už darbus bendruomenė buvo skolinga 8 tūkst. 688 eurus, per ketverius metus susikaupė 1 tūkst. 831 euras delspinigių, likusi suma priskaičiuota už patirtas bylinėjimosi išlaidas. Šią skolą pirmiausia priteisė Šakių apylinkės, o kovo 19 d. ir Kauno apygardos teismas.

Gegužės 21 d. sušauktame visuotiniame gyventojų susirinkime kartu su rajono vadovais atvirai diskutuota apie tai, kuriuo keliu eiti. Tuomet bendruomenė sulaukė pasiūlymo, kad projekto dokumentus dar kartą patikrintų savivaldybės specialistai. Paaiškėjo, kad „Statybų vizija“ atlikdama darbus galimai pridarė klaidų, už keliasdešimt tūkst. eurų.  Svarstyta išeitis, kad abiem teismuose besibylinėjančioms pusėms reikėtų pasirašyti taikos sutartį, pagal kurią niekas niekam neliktų skolingas.

Baltrušių bendruomenės pirmininkas Jonas Būtautas (šiuo metu pasitraukęs iš pirmininko pareigų) paklaustas, su kokiomis naujomis pretenzijomis bendruomenės centras kreipėsi į „Statybų viziją“, kategoriškai atsakė, kad visais klausimais reikėtų kreiptis į pirmininkę (priminsime, kad Virginija Naujokaitienė buvo išrinkta Baltrušių bendruomenės pirmininke, tačiau oficialia vadove netapo – Registrų centre neįregistravo ir naujosios valdybos).

„Į „Statybų viziją“ kreipėmės, kad grąžintų pinigus už nepadarytus darbus. Nieko neatrašė, dar laukiu. Grįžta savivaldybės juristė ir mes juos duodam į teismą“, – tvirtino J. Būtautas.

Susidariusią situaciją pakomentavo ir Baltrušių bendruomenės centro valdybos narė V. Naujokaitienė, ji sakė, kad valdyba iki šiol nežino, kokį atsakymą J. Būtautui pateikė statybų rangovai. Anot jos, buvęs pirmininkas jiems nieko nesako.

„Nežinioje vėl gyvenam. Todėl jau negalime tylėti. Žinom tik, kad Jonas Būtautas iš statybos rangovų gavo du laiškus. Kažkokia slapukų kampanija vyksta“, – kalbėjo V. Naujokaitienė.

„Jonas Būtautas nebendrauja su mumis, tikrai nenorim ant savo galvos prisiimti jo bėdų“, – tvirtino V. Naujokaitienė ir pridūrė, kad bendruomeniečiai nori švenčių, renginių, tačiau dėl bendruomenėje susiklosčiusios situacijos jos vis dar neorganizuojamos. Ji patikino, kad kol kas J. Būtautas nesusipažino su iš antstolio gautu laišku, kuriame nurodoma dar labiau išaugusi skola, su vykdymo išlaidomis siekianti 16 tūkst. 201 eurą.

Pakalbinus UAB „Statybų vizija“ direktorių Romualdą Taurozą, šis priminė, kad teismas priėmė sprendimą ir bendruomenė turės skolą sumokėti.

„O kodėl nebuvo bandoma taikiai susitarti iki teismo sprendimo? Ir mes, ir teismas siūlėm. Mes laukėm ketverius metus, per tą laiką nebuvo jokių pretenzijų pareikšta, kad skola nepagrįsta. Yra pasirašyti darbų priėmimo aktai. Tai apie ką mes galime kalbėti?“ – klausė R. Taurozas. Jis teigė nesuprantąs, kodėl bendruomenė nenori mokėti skolos, jei pati kreipėsi į antstolį (balandžio 17 d.) su prašymu leisti skolą sumokėti dalimis. „Statybų vizija“ sutiko, kad skola būtų dengiama kiekvieną ketvirtį dalimis.

„Turime suprasti kiekvienas savo atsakomybę. Negalime bendruomenės ar europinių fondų lėšų švaistyti. Bendruomenės pirmininkas turėtų būti kompetentingas ir jausti atsakomybę prieš bendruomenę, o ne reikšti kažkokias pretenzijas po teismo sprendimo“, – svarstė R. Taurozas ir pridūrė, kad bendruomenės namai buvo priduoti 2012 m., jo vadovaujama bendrovė atidarymui paaukojo net lėšų. Direktoriaus nuomone, skolą galėtų apmokėti rajono savivaldybė.

Dėl taip pakrypusių Baltrušių bendruomenės centro reikalų nedaug galėjo pakomentuoti ir rajono vicemeras Bernardinas Petras Vainius, jis tvirtino, kad nėra susipažinęs su paskutiniais abiejų šalių susirašinėjimo dokumentais.

„Didelė problema, kad pasirašyta ant atliktų darbų, kurie yra ginčytini, akto“, – teigė vicemeras.

Kai straipsnis buvo paruoštas spaudai, paaiškėjo, kad trečiadienį įvyko naujai išrinktos Baltrušių bendruomenės centro valdybos narių posėdis, į kurį atvyko ir J. Būtautas. Negavusi konkrečių atsakymų, dėl susidariusios situacijos valdyba nusprendė atsiriboti nuo veiklos bendruomenėje, kol nebus išspręsta skolos problema.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.