Ketinimai tausoti aplinką nuėjo perniek

papieviene a
Vien gerų norų pasinaudoti parama, įsirengti namuose saulės elektrinę ir tausoti aplinką lukšietei Aurelijai Papievienei neužteko – ji susidūrė su problema, kad būsima elektrinė galbūt negalės būti prijungta dėl techninių kliūčių. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gyventojai nuolat skatinami įvairiomis paramomis įsirengti atsinaujinančius energijos šaltinius. Sugalvojusi pasinaudoti tokia galimybe ir namuose įsirengti saulės elektrinę lukšietė atsidūrė nesusipratimų pinklėse – paramą gautų, tačiau sužinojo, kad elektros tiekėjai būtų nepajėgūs aptarnauti jos naujai įsirengtos saulės elektrinės.

Dar sausio mėnesį lukšietė Aurelija Papievienė pateikė paraišką paramai gauti per Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA), kuri skirta fiziniams asmenims, norintiems įsirengti saulės elektrinę savo poreikiams. Susiradusi įmonę, kuri tuos darbus galėtų jai atlikti, moteris sužinojo, kad reikia padidinti savo namų elektros įvado galią.

„Galvojau – įsirengsiu tą elektrinę, o ateityje gal nuo jos ir šildysiu namą. Esu už ekologiją – baisu žiūrėt, kaip po kiemą raitosi iš kamino juodi dūmai, kaip mes teršiame gamtą“, – pasakojo lukšietė.

Tačiau įmonės specialistai moteriai patarė, kad jai reikėtų galingesnės saulės elektrinės ant stogo, o tam reikėtų sukelti ir jos namų elektros įvado galią. Moteris kreipėsi į Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) specialistus, kurie žodžiu paaiškino, kad jai saulės elektrinės įsirenginėti nėra tikslo, nes jos aptarnauti operatorius negalės dėl techninių galimybių, kadangi prieš tai turi būti atlikta viso gyvenamosios vietovės tinklo rekonstrukcija. Moteris nusprendė, kad kol kas jai nėra tikslo didinti ir savo asmeninio namų ūkio elektros įvado galios, jeigu jai saulės elektrinės įsirengti vis tiek nėra galimybės.

Kaip čia yra, kad iš vienos pusės tiek Energetikos, tiek Aplinkos ministerija žmones skatina pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių, dalija paramas, o realybė yra visai kitokia, negu žadama žmonėms?

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas laikraščiui „Draugas“ aiškino, kad jiems šis atvejis yra žinomas ir klientei buvo atsakyta.

„Iš pradžių ji paprašė padidinti esamo įvado galią. Buvo įvertintos techninės sąlygos ir klientė buvo informuota, kad galima padidinti galią. Klientė ESO informavo, jog planuoja įsirengti saulės elektrinę. Tada ji buvo informuota, kad jos norimos elektrinės prijungti nėra techninių galimybių, o norint prijungti elektrinę, reikalinga elektros tinklo rekonstrukcija“, – aiškino T. Kavaliauskas.

Eiliniam vartotojui ne taip lengva susipaisyti raštų, užklausų bei reikalavimų vingrybėse, todėl vėliau, anot ESO atstovo, gal klientė ir neįsigilinusi, o gal išsigandusi ilgų procedūrų atsisakė ir galios didinimo paslaugos, o užklausos dėl saulės elektrinės įrengimo ESO iš moters kol kas negavo. Pasak T. Kavaliausko, pirmiausiai moteriai raštu reiktų pateikti paraišką dėl saulės elektrinės prijungimo ir paaiškės, kokiomis sąlygomis jos elektrinė būtų prijungta.

APVA Personalo ir bendrųjų reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Austėja Jonaitytė sako, kad agentūra kaip tik siekia kuo sklandesnio ir aiškesnio bendradarbiavimo su būsimais saulės energiją gaminančiais vartotojais ir dėl to yra sukurta speciali atmintinė, kurioje išvardyti žingsniai, ką reikia padaryti prieš pradedant saulės elektrinės montavimo darbus.

„Pirmasis dalykas – išankstinis kreipimasis į ESO, kuris turi suteikti saulės elektrinės prijungimo sąlygas. Jose detaliai nurodyta, ar skirstomasis tinklas galės priimti saulės elektrinės gaminamą elektrą ir kokia yra maksimali leistina galia. Gyventojas, norėdamas apie šias sąlygas sužinoti daugiau, turi užpildyti paraišką. Tai padaryti būtina, norint išvengti situacijos, kuomet įrengtos elektrinės negalima prijungti prie elektros skirstomojo tinklo“, – aiškino A. Jonaitytė.

Anot specialistės, apie šias sąlygas nuolat akcentuojama ir pranešimuose, ir atskirai jau visiems pateikusiems paraiškas rašomos žinutės.

Šiuo metu vis dar galima kreiptis į agentūrą ir pateikti prašymą paramai. Parama padengia apie 30 proc. saulės elektrinės įrengimo išlaidų. A. Papievienė sako, kad tikrai dar kartą bandys kreiptis tiek į ESO raštiškai dėl būsimos elektrinės eksploatavimo galimybių, tiek sieks pasinaudoti parama, jeigu vėl kokie nors nesklandumai nepakiš kojos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.