Senstančiame kaime pritrūko iniciatyvos

turcinaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kiek daugiau nei keturis dešimtmečius Turčinuose gyvenantis ir kadaise vietos bendruomenei vadovavęs Pranas Kuncaitis negali susitaikyti su pasyvia bendruomenės veikla. Vyriškis sako negalintis nekalbėti apie be gyvybės ženklų likusį ir benykstantį bendruomenės pastatą. Panašu, jog senstančiame kaime, paliestame sodybų tuštėjimo meto, didelių iniciatorių taip ir neatsiras.     

Nuotr. Bendruomenės pastate žmonės susirenka vos pora kartų per metus.

Sunerimo dėl pastato

Turčinams neabejingas pensininkas P. Kuncaitis viešumon kelia klausimą, koks likimas laukia kiek daugiau nei prieš porą dešimtmečių žemės ūkio bendrovės pastangomis pastatytos septynerius metus veikusios pradinės mokyklos. Likęs tuščias pastatas buvo perduotas naujai P. Kuncaičio įkurtai Turčinų bendruomenei. „2006 metais mane paragino sukurti bendruomenę. Supirkau baldus. Buvau suplanavęs padaryti apšildymą, sudėti langus“,- kalbėjo turčiniškis.
 
Pasak vyriškio, jo paties iniciatyvą imtis rašyti projektą ir taip į pastato funkcionavimą pritraukti investicijų sugriovė netikėtas atstatydinimas iš bendruomenės centro pirmininko pareigų. „Atvažiavo buvęs mero pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, Grina Šnirpūnienė dar pora moterėlių ir pasakė, kad aš atleistas ir tiek... Viskas įvyko labai staigiai, - teigė P. Kuncaitis. - Žiūrėkite, ant jo buvau pakabinęs lentą su užrašu, o dabar net jo nėra.“

Dabar bendruomenė šiame pastate susirenka vieną du kartus per metus. Pasak P. Kuncaičio, gaila  palikti taip paprastai sunykti pastatą. Būtina ne tik galvoti, bet ir imtis konkrečių darbų. Vyriškis svarsto, ar negalėtų jame būti vykdomas verslas, ar įrengta šarvojimo salė.

Žmonėms niekas neįdomu

Dabartinė Turčinų bendruomenės pirmininkė Irena Švelnienė, deja, negalėjo pasigirti aktyvia bendruomenės veikla. Be to, pasigendama aktyvumo iš bendruomenę vienijančių 32 narių. I. Švelnienė, paklausta, ar galima tikėtis, kad Turčinuose vyks aktyvesnė bendruomeninė veikla, atsakė: „Nelabai... Kaime esame keturios, kurios dar norime, ką nors daryti. Turčinuose daugiausiai gyvena pensininkai, kuriems iš viso niekas neįdomu“. Pašnekovė apgailestavo, jog belieka tik susitaikyti su faktu, kad nyksta kaimas.

Nori, bet nieko nedaro

Apskritai Šakių rajono bendruomenės garsėja aktyvumu ir rodoma iniciatyva gerinti kaimų gyvenimo sąlygas. Rajono bendruomenės centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūninė išskyrė tik dvi rajone mažiausiai aktyvias bendruomenes, kurios dėl aktyvistų stokos mažiau rašo projektų. „Deja, Turčinuose nėra tokio lyderio, kuris turėtų gebėjimų dalyvauti projektinėje veikloje. Ir patiems žmonėms trūksta aktyvumo. Ši bendruomenė bandė rašyti projektą, bet finansavimo gauti nepasisekė, - teigė G. Šnirpūnienė. - Neatsiranda, kas inicijuotų projektų rašymą“. Pasak G. Šnirpūnienės, turčiniškiai kalba, kad reikėtų to ir ano, bet patys nesiima iniciatyvos kažką daryti. „Kitų bendruomenių pavyzdžiai parodo, kad patys gyventojai, norėdami pagerinti savo gyvenimą, rašo projektus, prie jų ilgai vargsta. O čia nori, bet nieko nedaro“, - pabrėžė G. Šnirpūnienė. Ji pabrėžė, kad kiekvienas kaimo gyventojas gali kreiptis į pirmininką arba patys rodyti iniciatyvą ir rašyti projektus. „Patiems reikia būti aktyviems, o ne laukti, kad atvyktų kažkas iš rajono, ir viską padarytų“, - teigė G. Šnirpūnienė.

Pasak I. Švelnienės, vis tik neprarandama vilties sutvarkyti bendruomenės pastatą ir jame tikėtis aktyvesnės veiklos.  Pasak pirmininkės, bendruomenė yra pateikusi prašymą dalyvauti 2014 – 2020 metų VVG projektuose, ir sieks gauti europinį finansavimą bendruomenės namų pastato sutvarkymui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.