Rajono gyventojai iš miškų grybus neša šimtais

grybaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Pastarosios dienos užkietėjusiems grybautojams ar mėgėjams – tarsi rojus: miškai pilni grybų, rodos, tik imk ir neškis. Mūsų rajono gyventojai taip pat nesnaudžia ir vyksta į savo pamėgtus miškus grybauti.

Nuotr. Šakiečiai ploja rankomis: grybų šalimais esančiuose miškuose tiek, kad per kelias valandas jų prisirenka pilną bagažinę.

Ritinių kaime gyvenanti Lina Urbutytė pasakojo, jog nuo mažens ir uogauja, ir grybauja – tai tampa kuo puikiausiu vasaros pragyvenimo šaltiniu. Moteris pasakojo, kad su šeima šį sezoną pirmą kartą grybauti vyko prieš dvi savaites, tačiau ne ką pešė – grįžo tik su keliais raudonviršiais. Tačiau praėjusios savaitės pabaiga ir ši savaitė atpirko visus nusivylimus, mat palankus oras grybus augina tarsi ant mielių.

L. Urbutytė pasakojo, jog grybauja Ritinių miškuose, o norint prisirinkti kuo daugiau derliaus tenka paėjėti nemenkus atstumus.

„Į mišką išsiruošiame maždaug šeštą valandą ryto. Apie pietus ar anksčiau jau vykstame namo, nešini keliais kibirais grybų. Žinoma, šiuo metu daugiausiai baravykų, tačiau yra ir lepšių, raudonviršių. Kartais grybaudami nueiname net iki 20 kilometrų“, – apie atstumus pasakojo grybautoja.

Šakiškis Antanas Drazdauskas su žmona grybauja jau daugelį metų. Vyriškis pasakojo, jog grybauti mėgsta ne tik jis ir žmona, tačiau su mielu noru miškan patraukia ir jų vaikai. Šeima iš surinkto grybų derliaus prasimano šiek tiek pinigų, mat žmonės su mielu noru juos perka. Vyriškis pasakojo, kad daugumą grybų parduoda, nes patys juos nelabai mėgsta. Šeimyna grybų ieškoti keliauja taip pat Ritinių miškų link. Anot A. Drazdausko, čia jų apstu. Pavyzdžiui, išvykę apie penktą valandą ryto po kelių valandų grybautojai grįžo nešini septyniais kibirais grybų. Drazdauskai ieškodami grybų taip pat nueina netrumpus atstumus – per penkias valandas iš viso apie 10 km ar daugiau.

„Dabar baravykų – net baisu kiek daug. Per kelias valandas prisirinkome šimtus. O žmonių, nors ir keista, labai mažai. Sutikome tik kelis grybautojus“, – įspūdžiais dalijosi vyriškis.

Beje, Drazdauskai teigė, jog nemėgsta po mišką dykai vaikštinėti, turi „slaptų“ vietų, kuriose ir randa daugiau grybų.

Šakietė Inga grybauja nuo pat mažens, dabar grybauti vyksta su savo vyru. Tiesa, moteris pasakojo, jog grybus renka ne pardavimui, o „savam šaldytuvui“. Juos raugia, verda, šaldo, džiovina. Inga sakė: kad ir kiek grybų prisirinktų, juos kažkam parduoti būtų paprasčiausiai gaila.

Šeimyna grybauti vyksta į Plokščius. Paskutinį kartą prieš kelias dienas pavyko parsivežti kelis kibirus grybų, rado 102 baravykus, kelis lepšius bei raudonviršius.

Moteris juokavo, jog grybaujant toli eiti nereikia, kai žinai geras, grybų mėgstamas vietas. Tiesa, pašnekovė sako, kad šiuo metu daug sukirmijusių grybų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.