Pirmose „Pienės 2020“ gretose – rajono ūkiai

pienes2020
Lukšių žemės ūkio bendrovė, pelniusi „Pienės 2020“ apdovanojimą, patenka ir tarp didžiausiųjų, ir tarp efektyviausiųjų. Agroeta nuotr.Rugpjūčio 28 d. Kauno rajone vykusioje šventėje „Pienės 2020“ jau septintą kartą apdovanoti pažangiausi šalies pieno ūkio atstovai, tarp kurių ir mūsų rajono pienininkai. Agroeta nuotr.

Rugpjūčio 28 d. Kauno rajone vykusioje šventėje „Pienės 2020“ jau septintą kartą apdovanoti pažangiausi šalies pieno ūkio atstovai, tarp kurių ir mūsų rajono pienininkai.
 
Žemės ūkio ministerija ir naujienų portalas „pienoukis.lt“ sukvietęs geriausius šalies pienininkus padėkojo už pažangą, augimą ir indėlį valstybės žemės ūkiui. 2019 m. Lietuvoje pieną gamino 20 tūkst. ūkių, kurie laikė 228 tūkst. karvių ir patiekė 1,3 mln. tonų pieno. Nors karvių skaičius mažėjo, pieno patiekta daugiau. Kas tie geriausieji?

Daugiausia pieno pardavusių įmonių dešimtuke esančios bendrovės laiko 11,5 tūkst. karvių, melžia 108,8 tūkst. tonų pieno. Sparčiai 2019 m. augo Kubilių žemės ūkio bendrovė, kuri iš penktos vietos pernai pakilo į pirmąją šiemet. Ši bendrovė 2019 m. pardavė daugiausia pieno (12 tūkst. 983 tonas, laikė 1 tūkst. 392 melžiamas karves, 2018 m. pieno pardavimas siekė 10 tūkst. 739 tonas).

Pirmąją vietą pagal efektyvumą tarp bendrovių užėmė Lukšių žemės ūkio bendrovė, iš karvės melžusi 11 tūkst. 857 kg (2018 m. efektyvumas siekė 11 tūkst. 262 kg, augimas 595 kg). Pernai ji buvo antroje vietoje. Lukšių žemės ūkio bendrovė patenka ir tarp didžiausiųjų, ir tarp efektyviausiųjų.

Šeimos ūkių pirmajame trejetuke – Daivos Stanaitienės ūkis, pardavęs 3 tūkst. 434 tonas pieno, augimas per metus siekė 145 tonas.

Pasak šventėje dalyvavusio Žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, kitąmet startuosiančios paramos priemonės padės Lietuvos pieno ūkiams dirbti efektyviau, nes pagal šį rodiklį Lietuva dar atsilieka nuo geriausių pavyzdžių Europoje. Jis informavo, jog Europos Komisija jau pritarė, kad parama nukentėjusiems nuo Covid-19 pandemijos būtų mokama ir už birželio–rugpjūčio mėnesius, tad rugsėjį visi pieno gamintojai turėtų sulaukti 19 mln. eurų paramos. Ministras renginio dalyvius informavo apie sprendimą nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 18 d. paskelbti papildomą paramos paraiškų teikimą veiklos srities ,,Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ paramai gauti. Tam bus skirti 17,8 mln. eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px