Tvirtinant šilumos kainas didelių bangų nekilo

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Savivaldybės tarybos posėdyje UAB „Šakių šilumos tinklai“ teikė tvirtinti naujas centralizuotai tiekiamos šilumos kainų dedamąsias ketvirtiesiems bazinės šilumos kainos galiojimo metams. Deja, vartotojų šis kainų perskaičiavimas nedžiugins – šiluma centralizuotos šilumos vartotojams vėl brangs.

Sprendimą dėl kainų dedamųjų taryba turi priimti, antraip bus laikoma, kad ji pažeidžia Šilumos ūkio įstatymą, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija vienašališkai nustatytų kainų dedamąsias. Kas turi įtakos, kad šilumos energija nuolat brangsta, tarybos nariams Ūkio ir verslo komiteto metu aiškino pats įmonės „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis kartu su naujai įmonėje pradėjusia dirbti ekonomiste.

Pernai šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį buvo 7,03 cnt/kWh (be PVM), o tarybai patvirtinus naujas kainų dedamąsias – 7,09 cnt/kWh (su PVM) arba, kitaip sakant, šilumos energija vartotojams pabrangsta 9,9 procento.

„Kaina didėja dėl kuro. Tai įtakojo, kad šįmet buvo šalta žiema ir mums nepakako biokuro katilo galingumo, teko papildomai jungtis dujinį katilą. Dujų bei šiaudų kainos, kurios šįmet buvo gan aukštos, ir turėjo įtakos, kad įmonė patyrė daugiau sąnaudų šaltuoju periodu, nei, tarkim, ankstesniais metais. Su biokuru yra situacija paprastesnė – mes jį perkam per biržą, o jo kaina yra mažesnė negu vidurkis, tai mums yra labai palanku“, – aiškino direktorius, kodėl šįmet vėl padidėjo bendrovės sąnaudos.

Komiteto pirmininkas Artūras Varankevičius klausė direktoriaus, kaip bus, kai baigsis tas periodas, kai bendrovė gyventojams išskaičiuos iš tarifo tuos 634 tūkst. eurų skolos nuo ankstesnių laikų už biokuro katilo neapskaičiuotą nusidėvėjimą – ar tada, kada baigsis kompensacinis periodas, vartotojams vėl šoktels šilumos kainos?

Pasak R. Rauckio, gyventojams jau yra grąžinta 450 tūkst. eurų, o likutis persiskaičiuos, kai bus tvirtinamas naujas šilumos energijos bazinės kainos projektas. Projektą bendrovė jau ruošia ir jis bus svarstomas kitą mėnesį. Anot direktoriaus, pagal naujausias kainų skaičiavimo metodikas, kurias dabar  šilumos įmonė jau taiko, vartotojai žymaus pokyčio dėl kompensacijos pasibaigimo nepajus.

Pasak tarybos nario A. Varankevičiaus, bendrovė daro ir investicijas, o tai taip pat gali išbranginti šilumos kainos tarifą, nes vėliau naujos įrangos ar priemonių nusidėvėjimą bendrovė išskirsto ketveriems metams. Tarybos narys teiravosi, ar nebūtų galima tuos nusidėvėjimo kaštus išskirstyti vartotojams per ilgesnį laikotarpį.

Pasak R. Rauckio, ilgalaikio turto nusidėvėjimo kaštai yra apibrėžti pačioje šilumos energijos kainų metodikoje, tačiau reikia nepamiršti, kad tarifai tikslinami kasmet, todėl nėra ko nerimauti, nes penkeriems metams patvirtinama tik bazinė, o šilumos energijos kainos perskaičiuojamos, tikslinamos kasmet.

„Katilo nusidėvėjimo laikotarpis irgi buvo išdėstytas vienam bazinės kainos paskaičiavimo periodui, o vėliau vėl tas likutis bus išdėstomas kitu etapu. Taip ir su kitu ilgalaikiu turtu, į kurį mes investuojame – nebus taip, kad vartotojams tai smarkiai pakenktų, nes yra kainų nustatymo metodika, kuri viską reglamentuoja“, – aiškino R. Rauckis.

Pasak direktoriaus, kada daugėja renovuotų namų rajone, įmonei vis vien reikia pasidengti savo patiriamas sąnaudas, todėl bendrai paėmus kaina turi tendenciją augti. Tačiau direktorius ramina, jog įmonei darant nuolatines investicijas, keičiant seną įrangą, bus suefektyvinta pačios įmonės veikla ir taip bus patiriama mažiau sąnaudų, tad investicijų nereikėtų bijoti.

Pasak savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, vartotojai neturėtų baimintis dėl kylančių šilumos kainų, nes, daugėjant renovuotų daugiabučių, jų gyventojai mokės už šilumą nedaug, nes moderniame name jos tiesiog bus suvartojama mažiau.

Šiuo metu UAB „Šakių šilumos tinklai“ yra pasirengusi projektą ir netrukus bus pradėtos atnaujinti miesto šilumos trasos. Be to, pasak direktoriaus, reiktų dar vieno atsarginio biokuro katilo, kuriuo galėtų naudotis per piką šildymo sezonu ir pavasarį bei rudenį, kad nereiktų jungti didesnio galingumo biokuro katilo, kuris tokiu metu pareikalauja daugiau sąnaudų.

„Kol kas reikia investicijų, o po to galėsime džiaugtis rezultatais“, – patikino „Šakių šilumos tinklų“ direktorius.

Komiteto pirmininkas A. Varankevičius pastebėjo, kad investicijos tikrai duos teigiamų rezultatų vartotojams, be to, ir pats tarifas pabrangsta žymiai mažiau negu prieš metus, kada kilo 15 proc. (dabar 9,9 proc.), tai rodo, kad bendrovė investuoja protingai ir įstaigos veikla eina efektyvumo, teigiamo poslinkio keliu.

Tarybos posėdžio metu naujoms šilumos kainoms buvo pritarta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.