Vaivos debiutas - pirmoji personalinė kūrybos darbų paroda

franciakaiteAsta GVILDIENĖ
 
Gegužės 27 dieną Šakių kultūros centro foje pasipuošė Šakių rajono meno mokyklos Dailės skyriaus 18 – osios laidos absolventės Vaivos Frančiakaitės tapytais piešiniais. Duris atvėrė  pirmoji personalinė penkiolikmetės paroda.
 
Nuotr. Penkiolikmetė Vaiva pažadėjo, kad baigusi Meno mokyklą piešti nenustos ir toliau ieškos įvairių kūrybinių sprendimų.
 
Pasak Vaivos mokytojos – Šakių rajono meno mokyklos dailės skyriaus vedėjos Lolitos Rūgytės, ši mergaitė ją žavi nepaprastu talentu ir darbštumu. „Džiaugiuosi galėdama pristatyti nepaprastai tolerantišką ir kūrybingą jaunąją menininkę bei dalį jos tapybos ir grafikos darbų, sukurtų trečioje ir ketvirtoje Meno mokyklos klasėje“, - kalbėjo pasididžiavimo savo gabia mokine neslepianti menininkė L.Rūgytė.

Pasidomėję, iš ko Vaiva paveldėjo tokį subtilų meno pajautimą, sužinojome, kad kūrybišką požiūrį į ją supančią aplinką padėjo suformuoti tapybą mėgstanti teta ir auksarankė technologijų mokytoja  mama. Tad galima sakyti – gavo su giminės moterų genais. Aišku, pirmosios piešimo pamokos neapsiėjo be barnių, nes jaunoji menininkė labiausiai mėgo piešti ant baltų kambario sienų, primenančių didelius piešimo lapus, ir ant naujų močiutės tapetų.

Pasirodo, šios patirtys nenuėjo veltui. Besimokydama antroje klasėje Vaiva pradėjo lankyti parengiamąją Šakių rajono meno mokyklos dailės skyriaus klasę, kur ir susipažino su savo mokytoja L.Rūgyte, įvedusia ją į nuostabų meno pasaulį. Pomėgis tapyti virto aistra kurti. Tai įrodo ne tik paskutiniųjų Meno mokyklos klasių darbai, bet ir visus savo brandumu nustebinęs baigiamasis darbas – įspūdinga savo kūrybine išraiška skulptūra „Visi mes truputį paukščiai“ (mokytojas Kęstutis Dovydaitis), kurioje pavaizduotas Oskaras ir jo svajonės – paukščiai.

Vaiva prisipažino, kad kurdama savo diplominį darbą praleido ne tik daug pamokų, bet ir ištisomis savaitėmis nesimatė su namiškiais. Mat nuo ryto iki vakaro nuoširdžiai dirbo prie savo kūrinio Meno mokykloje, todėl mokslams visai nelikdavo laiko.  Namų darbai būdavo atliekami prabėgomis. Matyt, už tai jos Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokytojai tikrai nepagyrė, tačiau gabi ne tik menui, bet ir mokslams šakietė - daugelio tiek tiksliųjų, tiek ir humanitarinių mokslų olimpiadų prizininkė, baigusi Meno mokyklą, galės daugiau laiko skirti pagrindinei savo pareigai – mokymuisi.

Pasak Vaivos, paukščiai jos kūryboje atsirado praėjusių metų rudenį vykusiame Tarptautiniame grafinės miniatiūros konkurse, į kurį vyko su mokytoju K. Dovydaičiu. Čia 13 – 15 metų amžiaus grupėje ji su savo paukščių miniatiūromis laimėjo pirmąją vietą. „Po to nuolat mano kūryboje ir galvoje sukosi paukščiai paukščiai paukščiai, - atviravo jaunoji dailininkė. - Tad pirmiausiai „gimė“ paukščiai, persekioję  mane ir kituose Meno mokyklos darbuose bei virtę svajonėmis, o tik po to - žmogus.“

Gražių žodžių jaunajai dailininkei negailėjo jos dizaino mokytoja Audronė Vorevičienė, atviravusi, kad prie šio jauno žmogaus gabumų ugdymo nieko neprisidėjo, tačiau džiaugėsi galimybe pažinti jį iš arčiau. Mokytoja kartu su Vaiva dalyvavo respublikinėje dailės olimpiadoje. Čia ji visus sužavėjo savo kūrybiškomis idėjomis. Tiesa, prizinių vietų neužėmė, bet buvo apdovanota papildoma nominacija „Už grafinės raiškos meistriškumą“.  „Tad, galima sakyti, tai ketvirta vieta, iškovota tarp 64 dalyvių iš visos Lietuvos. Manau, tai didelis pasiekimas“, - džiaugėsi A.Vorevičienė.

Jaunąją menininkę sveikino ir jos darbais džiaugėsi patys artimiausi žmonės – tėvai, brolis, giminaičiai, mokytojai, draugai ir bendraklasiai bei rajono savivaldybės administracijos atstovai, linkėdami ir tolimesnį gyvenimą susieti su menu. Vaiva visus nuramino: „Nors Meno mokyklą ir baigiau, bet žinau, kad piešti nenustosiu ir toliau ieškosiu įvairių kūrybinių sprendimų.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.