Mėlyniautojus visi keliai veda į Lekėčius

melynesAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Nuo šiol ne tik varėniškiai galės puikuotis, jog organizuoja miško gėrybių šventę. Juk bene kiekvienas rajono gyventojas žino, jog Lekėčiai garsėja mėlynėmis, ir jau šį savaitgalį Lekėčiuose pirmą kartą istorijoje bus surengtas „Mėlynių festivalis“.
 
Nuotr. Zanavykų turguje prekiaujantys žmonės sako, jog mėlynių šiemet daug, tačiau uogos smulkios.
 
Mintį brandino dvejus metus

Viena iš festivalių organizatorių, Lekėčių moterų klubo pirmininkė Vaida Brazaitienė pasakojo, kad lekėtiškiai mintį, jog šventę reikia susieti su kažkokia tema, gvildeno  dvejus metus, o „Mėlynių festivaliui“ ruoštis pradėjo nuo vasario mėnesio.

„Jau seniai svarstėme, kaip atrasti kažką naujo, kad šventė būtų išskirtinė. Ilgai sukome galvas, kas gi galėtų tapti šventės simboliu. Bemaž visą laiką krypome į miško temą. Grybų šventė jau yra Varėnoje, todėl šios minties atsisakėme. Tuomet Andriui Rimkui, vienam iš miestelio bendruomenės narių,  kilo mintis renginį pavadinti „Mėlynių švente“. Man ši mintis labai patiko, pasitarėme su seniūnu Ričardu Krikštolaičiu, taip pat su kultūros namų kultūrinių renginių organizatore Inga Gliožaitiene ir nusprendėme, jog pavadinimas „Mėlynių festivalis“ kuo puikiausiai tiks mūsų šventei. Juk Lekėčių miškuose tiek daug mėlynių... Sumąstę, jog nuo šiol pagrindinis šventės akcentas bus mėlynės, nieko nelaukę kibome į darbus ir pirmąjį susirinkimą organizavome jau vasario mėnesį“, – pasakojo V. Brazaitienė.
 
Šventės viešnia – mėlynė

Kaip sakė V. Brazaitienė, Moterų klubo narės pluša išsijuosusios, mat šventės akcentu tapusios mėlynės festivalyje puikuosis įvairiausiais pavidalais. Lekėčių bendruomenė ir Moterų klubas pristatys arbatas, natūralią kosmetiką ir muilus su mėlynėmis, mėlynėmis dažytus aksesuarus ir daug kitokių grožybių bei skanėstų. Svečiai, užsukę į festivalį, galės įsigyti vienetinių, sveikuoliškų produktų ir gaminių, kuriuose puikuosis mėlynės.

V. Brazaitienė pasakojo, kad viskas bus supakuota nedideliais kiekiais, kad festivalio svečiai gaminių galėtų įsigyti paskanavimui ar pabandymui. Šventėje bus galima nusipirkti ne tik iš mėlynių pagamintų produktų, bet ir šviežiai skintų uogų.

Puikiai žinome: norint suorganizuoti ir mažiausią šventę ar renginį, reikalingos lėšos, kurių rasti – nelengva užduotis. Kaip sakė miestelio seniūnas, „Mėlynių festivalį“ remia ir dabartiniai seniūnijos gyventojai, ir iš Lekėčių kilę asmenys - visi, neabejingi šiai idėjai. Pasak R. Krikštolaičio, svarbiausia, kad šventės dieną šviestų saulė, o visa kita jau suplanuota.

Mėlynės po 3 eurus

Nuvykus į Šakiuose esantį Zanavykų turgų mėlynėmis prekiaujančių žmonių galima rasti ir ankstyvą rytą, ir šiek tiek vėliau ar net po pietų. Kibiruose supiltos uogos kvepia iš tolo, o prekiautojai teigia, kad uogų,  nors ir smulkių, vežimu vežk, tik reikia žinoti geresnes vietas.

20 metų uogas bei kitas miško gėrybes skinanti ir jomis prekiaujanti šakietė Ksandra Sėdaitienė pasakojo, kad mėlynių sezonas prasidėjo maždaug prieš dvi savaites ir tęsis dar tiek pat laiko. Moteris pastebėjo, kad uogos šiemet mažesnės, tad reikia paieškoti vietų, kur mėlynės būtų didesnės.

Uogautoja pasakojo, kad mėlyniauti traukia Lekėčių miškų link . K. Sėdaitienė taip pat pastebėjo, jog  kraštiečiai perka uogas ne itin aktyviai. Uogautojos teigimu, mėlynių kaina vargiai ar sumažės, tikriausiai visą sezoną liks tokia pati, litras mėlynių – 3 eurai. Tiesa, moteris taip pat perspėjo, kad sezono pabaigoje uogos gali pabrangti, tad norinčius jų nusipirkti ragino nesnausti.

20 metų uogaujanti moteris pasakojo, kad mėlynių skinti išvažiuoja apie šeštą valandą ryto ir miške praleidžia visą dieną arba kol leidžia oras. Uogų skynimo procesas ne iš greitųjų, per valandą uogautojai priskina apie vieną litrą mėlynių.

Nuo erkių nesiskiepija

Turguje uogas parduodančių prekiautojų paklausus, ar nebijo erkių, šie atsakė, kad naudoja įvairiausius purškalus, kurie nuo jų apsaugo, tačiau ne 100 procentų. Miškų gėrybes pardavinėjantys žmonės, nors ir bijo erkių, tačiau nuo jų nesiskiepija, nes skiepų kainos labai didelės.

Nuo mažens mėlynes skinanti Daiva pasakojo, kad jas renka su vyru ir vaiku, tad visiems trims skiepai kainuotų labai didelę sumą.

„Kiek prisimenu, vieno skiepo kaina – apie 30 eurų, o žmogui reikia trijų skiepų, mūsų šeimai tai kainuotų nemažai pinigų. Be to, mėlyniauju nuo 13 metų ir miške nė karto „nepasigavau“ erkės, o štai vaikštant po neaukštą žolę vieną kartą ir įsisiurbė“, – pasakojo moteris. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.