Į „Pynės“ rankas nutūpė lietuviškasis Oskaras – „Aukso paukštė“

veniene pyne
Nuotr. Šakių kultūros centro liaudiškų šokių grupei „Pynė“, kuriai vadovauja Vitalija Venienė (viduryje), „Aukso paukštės“ apdovanojimas įteiktas už aukštą meninį lygį, reikšmingus pasiekimus, aktyvią pastarųjų metų veiklą, laimėjimus respublikiniuose konkursuose, šokio populiarinimą ir sklaidą.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena Šakiuose tapo dviguba švente. Kovo 11-ąją Šakių „Varpo“ mokykloje Šakių kultūros centro liaudiškų šokių grupei „Pynė“, kuriai vadovauja Vitalija Venienė, buvo įteiktas aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas – „Aukso paukštė“.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografijos poskyrio nominacijų skyrimo komisija geriausia 2016 m. liaudiškų šokių grupe pripažino Šakių kultūros centro liaudiškų šokių grupę „Pynė“, o jos vadovę V. Venienę – geriausia vadove. Toks aukštas įvertinimas savaime neateina – „Aukso paukštė“ pasiekiama tik patiems talentingiausiems, darbščiausiems ir mylintiems tai, ką jie daro. O „Pynės“ šokėjai tokie ir yra – savo pasirodymais ir aukštais pasiekimais jie jau dvi dešimtis metų garsina Šakių rajoną.

Į sausakimšą „Varpo“ aktų salę gėlių žiedais ir dovanomis nešini susirinko tiek V. Venienės, tiek šokėjų artimiausi žmonės, atvyko ir buvę „Pynės“ šokėjai, kuriems ši diena ne ką mažiau svarbi. Savitą, malonų prieskonį renginiui davė Šakių kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestro, vadovaujamo Einaro Martinaičio, atliekami kūriniai.

Pirmieji „Pynės“ kolektyvo žingsniai prasidėjo daugiau nei prieš dvidešimtmetį. 1983 m. V. Venienė atvyko dirbti į tuometinę Zigmo Angariečio mokyklą. Vieno pasitarimo metu direktoriaus pavaduotoja Ona Valaitienė prieštarauti neleidžiančiu tonu pasakė, kad V. Venienė – jauna, imli, nauja mokytoja – turi vadovauti spaliukų šokių rateliui. „Pynės“ vadovė su ašaromis akyse tada įrodinėjo pavaduotojai nemokanti skaityti šokių brėžinių. Tačiau ši nesileido į kalbas.

Nuo tada dešimt metų V. Venienė mokėsi pati, mokė kitus, dirbo bei tobulino įgūdžius. Galų gale, praėjus dešimtmečiui, moteris pasiryžo suburti savo šokių kolektyvą – „Pynę“. Šiuo metu kolektyvas vienija 60 narių – trys grupės šokėjų: jaunimo, jaunuolių ir jaunučių. Kiek visko per tokį ilgą laikotarpį įvyko, sunku ir suskaičiuoti! Visi laimėjimai, pasiekimai, repeticijose praleistos valandos, koncertų skaičius ir visos laimingos akimirkos girdint žiūrovų plojimus...

„Mano širdyje pražydo šokio žiedai, prinoko derlius. O jis gausus. Net penkios pyniečių kartos skynė, skina ir skins kelią liaudiškam šokiui. Žinoma, tas kelias nebuvo visada lengvas, bet šokėjai sugebėjo įrodyti, kad mylėdami liaudies šokį gali skleisti jo grožį Lietuvoje ir už jos ribų“, – pagarsindama V. Venienės žodžius renginio vedėja Laura Saunorienė linkėjo, kad šios mintys vainikuotų visus su šokiu praleistus metus ir įkvėptų toliau eiti prasmingu, ritmingu ir nepakartojamai gražiu keliu.
Pyniečiams apdovanojimo įteikti į Šakius atvyko Lietuvos nacionalinio kultūros centro Choreografijos poskyrio vadovė Živilė Adomaitienė bei vyresnioji specialistė Gražina Kasparavičiūtė. Ž. Adomaitienė kalbėjo, jog labai simboliška, kad šią šventinę dieną į Šakius buvo atskraidinta „Aukso paukštė“. Apdovanojimas įteiktas už aukštą meninį lygį, reikšmingus pasiekimus, aktyvią pastarųjų metų veiklą, laimėjimus respublikiniuose konkursuose, šokio populiarinimą ir sklaidą. G. Kasparavičiūtė „Pynės“ vadovei įteikė Kultūros ministerijos diplomą su ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson sveikinimu bei Lietuvos nacionalinio kultūros centro pažymėjimą, pasirašytą direktoriaus Sauliaus Liausos.

„Oriai didžiuokitės šiuo apdovanojimu. Linkime, kad turėtumėte visada tvirtų ambicijų savo kolektyve išlaikyti tokį aukštą meninį lygį, už kurį ir dovanojamos „Aukso paukštės“, – kalbėjo specialistė.

Besibaigiant renginiui, nors ir sunkiai tvardydama emocijas, V. Venienė dėkojo visiems susirinkusiems už palaikymą, šiltą žodį, už buvimą šalia.

„Ši „Aukso paukštė“ yra mūsų visų: ir buvusių, ir esamų, ir būsimų šokėjų. Ši „Aukso paukštė“ yra ir jūsų, mieli žiūrovai, nes tik jūs leidote mums augti, tobulėti, palaikydami mus plojimais, padrąsinančiais žodžiais, ji yra ir šokėjų tėvų ir mano šeimos, kuri kantriai leidžia man gyventi „Pynėje“. Ačiū jums už meilę, už tai, kad visada jaučiamės reikalingi. Tai viską atperka“, – mintimis pasidalijo V. Venienė.

Šventės metu scenoje pasirodė buvę ir esami pyniečiai, taip pat Šakių kultūros centro pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupė „Girėnai“ ir Šakių cirko mokyklos auklėtinės. Sveikinimo žodžių taip pat buvo kaip niekad daug, o ir ne visada tiek vadovei, tiek šokėjams, ko gero, ir salėje sėdintiems pavyko sulaikyti ašaras ar teko pajusti gumulą gerklėje. Sveikinimo žodžius tarė rajono valdžios atstovai, šokėjų tėveliai, draugai, artimieji, Seimo narys Mindaugas Bastys, „Varpo“ mokyklos atstovai. Tiesa, pyniečius sveikindamas laikinai mero pareigas einantis Juozas Puodžiukaitis kolektyvui pranešė džiugią žinią – iš rajono savivaldybės biudžeto jiems bus skirta 3 tūkst. eurų premija.

Šiuo aukščiausiu apdovanojimu rajono nusipelnę žmonės įvertinami jau penktą kartą. 2011 m. „Aukso paukštė“ įteikta Vilijos Meškaitienės vadovaujamai „Varpo“ dramos studijai, dar ankstesniais metais šiuo apdovanojimu buvo įvertintas Šakių kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Gaudenė“, taip pat „Aukso paukšte“ apdovanotas Edgaro Pilypaičio bei Neringos Navikauskaitės duetas, o praėjusiais metais lietuviškasis Oskaras įteiktas Sintautų kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Mozaika“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.