Tradiciškai ir linksmai nuvilnijo Užgavėnės

uzgavenes
Nuotr. Šakiuose norintys išbandyti jėgas galėjo rankiniu pjūklu pjauti rąstą.

Persirengėliai, blynai, sriuba, laužas, dainos ir šėlionės... Kas dar savaitgalį, o kas antradienį įvairiose rajono vietose nestokojo geros nuotaikos, kepamų blynų kvapas viliojo užsukti, o oras buvo toks, lyg žiema jau seniai išvaryta iš kiemo... Tradiciškai ir linksmai rajone nuvilnijo Užgavėnės.
 
Jau tapo tradicija, kad startą pirmieji duoda šakiečiai. Šiemet ne išimtis. Jie Užgavėnes Šakių ežero saloje šventė dar sekmadienį. Pirmiausiai savo charakterį žiemai demonstravo eketėje besimaudantys „ruoniai“, o vėliau šėliones pradėjo ir Šakių kultūros centro etnografinis kolektyvas „Šakija“, būrys persirengėlių. Nuo ryto Šakių auto sporto klubo „4x4 Šakiai“ vyrai katile virė sriubą, o šakiečių bendruomenės moterys kepė blynus. Tad sušalti ir liūdėti nebuvo kada. Vieni linksmino, kiti pavalgyti siūlė. Juk reikia prieš pasninką sočiai prisikimšti. Kol vieni užkandžiavo ar blynus net nuo šakos skanavo, kiti neatsisakė ir kitų pramogų. Norintys galėjo rankiniu pjūklu rąstgalį nupjauti, išbandyti jėgas virvės traukime, pasigalynėti – sustoję ant trinkų stengtis maišais vienas kitą numušti. Žinoma, kaip ir priklauso, Kanapinis nugalėjo Lašininį. Be to, sakoma, kad būtent jis Užgavėnių naktį suslepia visus lašinius ir dešras, kad Gavėnios laiku sočiai prisikirti nekiltų pagundų. Netrukus įsiliepsnoja ir sukrautas laužas bei ateina laikas deginti Morę – vieną pagrindinių Užgavėnių atributų, ji į šventę šįkart atvežta karučiu. Tiesa, šiais metais Šakiuose ši blogį, žiemą-mirtį įprasminanti pamėklė buvo ne moteriškosios giminės, , o vyriškosios...

Panašių tradicijų laikėsi ir kitos rajono seniūnijos, Užgavėnes šventusios antradienį. Visur netrūko persirengėlių, kepamų blynų, ant laužo deginamos Morės bei smagių paišdykavimų.

Štai vasario 24 d. Sintautų kultūros centro darbuotojų ir Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus ,,Vyturėlis“ iniciatyva kultūros centre vyko edukacija Užgavėnių tematika. Edukacijoje dalyvavo rajono pradinių klasių mokytojai, ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojos, Sintautų miestelio bendruomenė. Edukaciją ,,Užgavėnių tradicijos, papročiai ir kaukės“ pravedė Šakių viešosios bibliotekos Sintautų filialo bibliotekininkė Jolanta Murauskienė, kuri supažindino su Užgavėnių papročiais ir tradicijomis. Kultūros centro salėje edukacijos dalyviai galėjo pasigrožėti Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Vyturėlis“ vaikučių kaukių paroda. Edukaciją ,,Užgavėnių kaukių gamyba“ pravedė edukatorė, Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Vyturėlis“ direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Rūta Galinskienė, kuri mokė dalyvius pasigaminti Užgavėnių kaukes papjė mašė technika.

Tad kaip kurie išmanė, taip ir linksminosi, kvietė greičiau pavasarį ateiti, saulei aukščiau pakilti. Po šėlionių, trečiadienį, prasidėjo Gavėnia.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.