Išrinko Metų žodį ir posakį

metu zodis
Vasario 21 d., Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, paaiškėjo pirmą kartą Lietuvoje surengtų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų rezultatai. Kandidatai dalyvauti šiuose rinkimuose buvo siūlomi nuo praėjusių metų birželio.

Už organizatorių atrinktus žodžius ir posakius buvo balsuojama portale www.lzinios.lt. Internetiniame balsavime daugiausia balsų gavo žodis „švaistuomenė“ ir posakis „laikausi kaip... Gedimino kalnas“.
 
Žodį „švaistuomenė“ (ką nors švaistanti bendruomenė) sukūrė reklamos agentūra „New!“ ir išpopuliarino jį „Ežio“ paslaugų reklamoje.

Su „švaistuomene“ itin varžėsi Rimvydo Valatkos išpopuliarintas „gandragalvis“ (partijos, kurios simbolis gandras, narys, perkeltine reikšme – nevykęs valdininkas). Trečiojoje vietoje liko socialinių tinklų jausmažodį įvardijantis „patiktukas“ (angl. „like“). Tarp labiausiai patikusių „nuošliauža“, kurį pasiūlė vilnietė Romualda Truncienė bei pateikė galimą perkeltinę šio žodžio reikšmę – „šiek tiek kvaištelėjęs, trenktas žmogus“. Komisijos dėmesio sulaukė ir Juozo Erlicko naujadaras „vargospūdis“ (pajamų ir išlaidų santykis) ir „primintukas“ (sutartinis ženklas, primenantis, ką reikia daryti“).

Naujovišką etiketo formuluotę – posakį „laikausi kaip ... Gedimino kalnas“ pasiūlė Giedrė Bulgakovienė iš Alytaus. Antroji vieta Metų posakio rinkimuose atiteko Liudo Mažylio linkėjimui „švęskime Lietuvą, švęskime džiugiai, švęskime ilgai“. Trečiojoje vietoje liko frazė „baikit, nemanau“ (Audronė Pitrėnienė). Tarp labiausiai komisijai patikusių ir posakiai „ieškoti verta, ieškoti įdomu“ (Liudas Mažylis) „viskas aišku, jei moki skaityti“ (Algirdas Avižienis), „nuolaidinė sąmonė“ (Ričardas Doveika), „partija ne troleibusas“ (Gintautas Paluckas).

Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus surengė Lietuvių kalbos draugija ir UAB „Lietuvos žinios“, bendradarbiaudami su Lietuvių kalbos institutu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.