„Gelgaudiškis“ šventė sidabrinį jubiliejų

kapela gelgaudiskis
Nuotr. Šiuo metu kaimo kapeloje „Gelgaudiškis“ groja 11 muzikantų, iškilmingame kapelos kūrybinės veiklos 25-mečio paminėjime kapelos nariams ir jos vadovei Nijolei Urbanavičienei (centre) padėkota už liaudiškos muzikos puoselėjimą, aktyvią koncertinę veiklą.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Šiemet Gelgaudiškio kultūros centro kapela „Gelgaudiškis“, vadovaujama Nijolės Urbanavičienės, švenčia savo gyvavimo 25-erių metų sukaktį. Šia gražia proga į šventinį koncertą Gelgaudiškio kultūros centre balandžio 20 d. susirinko gausus būrys gerbėjų, buvusių kapelos dalyvių ir svečių. Gelgaudiškiečius pagerbė muzikantai – Liepalotų, Slavikų kolektyvai bei Kudirkos Naumiesčio kapela „Liociai“, o vakaro staigmena – komikės Apolionijos Zizirskienės pasirodymas.

Kapela skaičiuoja 25-erius metus. Tiesa, keitėsi kapelos vadovai, kapelos sudėtis, buvo pakilimų ir atoslūgių, bet svarbiausia – išliko muzika. Nuo pat jos susikūrimo 1993 m. čia grojo ir dainavo apie 40 gelgaudiškiečių.

Nuo 2003 m. kapelai vadovauja Nijolė Urbanavičienė. Moteris su pagarba prisimena Anapilin iškeliavusius – Romą Žilaitį, Ireną Jurkšienę, Robertą Skonsmaną, Juozą Čiulkinį, Rimą Šneideraitį, Romą Gabartą, Arūną Žibutį, Dalę Jakienę, Zitą Gerulaitienę, Genutę Urbanavičienę.

Negalima nepaminėti kolektyvo pasiekimų: kapela koncertuoja ne tik savo miestelio renginiuose, bet ir rajoniniuose bei respublikiniuose konkursuose ir šventėse. Koncertavo Punske, Krasnoznamenske, buvo švenčių „Bočių armonika“ Marijampolėje, „Čiulba lakštingalėlė“ Kėdainiuose, „Pamituvio armonika“ Jurbarke dalyvė, filmavosi BTV laidoje „Subatos vakarėlis“. N. Urbanavičienė su džiaugsmu prisimena, kai 2006 m. tapo LRT laidos „Geras ūpas“ nugalėtoja. Kapela nuolat atstovauja Sūduvos kraštui Kauno sporto halėje vykstančiose kapelų varžytuvėse „Grok, Jurgeli“. N. Urbanavičienė atviravo, kad vasarą tenka atsisakyti daugumos koncertų išvykose, nes kapela groja Gelgaudiškio dvaro rengiamose teatralizuotose ekskursijose.

Klausiame kapelos vadovės N. Urbanavičienės, kokie buvo paskutiniai penkeri metai? Moteris sako, kad kolektyvo narių entuziazmas vis dar neblėsta, į repeticijas visi eina gerų norų vedami, nors vyresnieji ir retkarčiais padejuoja dėl sveikatos.

„Džiaugiuosi, kad prie mūsų kolektyvo prisijungia jaunimas, scenoje dainas traukia gelgaudiškietis dešimtokas Saimonas Palkauskas, perkusiniais instrumentais groja Lukas Bilinskas, jo tėtis Stasius Bilinskas – akordeonu“, – pasakoja N. Urbanavičienė.

Galime pasidžiaugti, kad kapeloje groja jau keturi Urbanavičių šeimos nariai, be Nijolės, mušamaisiais – jos vyras Saulius, smuiku – sūnus Karolis, klarnetu – Dovydas. Nuostabu, kai liaudies dainos ir muzika perduodama iš kartos į kartą. Šiuo metu kapeloje yra 11 muzikantų ir atlikėjų.

N. Urbanavičienė pripažino, kad kapelos repertuarą renkasi sudėtingesnį, nes turi stiprius vokalistus – Edgarą Pilypaitį ir Neringą Navikauskaitę. Kapelos vadovė pripažino, kad į repertuarą įtraukia į daug autentiškos muzikos. Kaip žinia, daug kūrinių sukuria ilgametis kapelos senbuviai – armonikierius Pijus Damušis bei Saulius Bilinskas.

„Dainuosim ir muzikuosim dar ir ateityje“, – pokalbį užbaigė N. Urbanavičienė.

Armonikierius Pijus Damušis, balandžio 7 d. atšventė gražų 80 metų jubiliejų. Kapeloje jis groja nuo pat jos susikūrimo pradžios ir sako, kad per tuos 25-erius metus buvo nemažai pokyčių, jis džiaugiasi nuolatiniu rajono vadovų dėmesiu jam.

„Mano kūriniai gimsta iš prisiminimų apie tėviškę, Šešupę, nes esu kilęs iš Slavikų. Manau, kad šios muzikos žanras jau blėsta, bet linkėčiau, kad jaunimas domėtųsi liaudies dainomis. O aš dar imsiu į rankas savo armoniką ir griešiu jums, kol sveikata leis“, – sakė P. Damušis.

Balandžio 20 d. vykusioje kapelos „Gelgaudiškis“ pagerbtuvėse, padėkota kapelos nariams ir vadovei N. Urbanavičienei už puoselėjamą lietuvišką dainą, nuosekliai vykdomą kultūrinę veiklą, kad savo profesionaliais pasirodymais puošia Šakių rajoną bei visą Lietuvą.

Patys šventės šeimininkai kapela „Gelgaudiškis“ žiūrovams dovanojo pačias gražiausias dainas ir melodijas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.