Darbuose netradiciškai vaizduoja žmogų

janulaitis
Nuotr. Andrius Janulaitis nuolat kupinas idėjų, kūrybinės energijos ir genamas žingeidumo, jis dalyvauja tarptautiniuose simpoziumuose, pleneruose, Zyplių dvaro keramikos dirbtuvėse veda edukacinius užsiėmimus.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 10 d. Zyplių dvare atidaryta jaunosios lietuvių keramikų kartos atstovo, vilkaviškiečio Andriaus Janulaičio keramikos darbų paroda. Keramikas stebina emocionalumu, temų įvairove, technologiniais sprendimais.

A. Janulaitis 2008 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, kur įgijo keramikos magistro laipsnį. Nuo 2005 m. aktyviai dalyvauja pleneruose, simpoziumuose, jo kūryba ne kartą buvo eksponuojama grupinėse parodose Lietuvoje ir už jos ribų. 2012 ir 2015m. surengė personalines parodas Kaune, galerijoje „Aukso pjūvis“, jos sulaukė itin palankaus žiūrovų vertinimo. 2013 m. įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungos gretas. Zyplių dvare surengta trečioji personalinė A. Janulaičio paroda.

Andrių nuo šių metų pradžios galima sutikti Zyplių dvaro keramikos dirbtuvėse vedantį edukacines pamokas jaunimui ir dvaro lankytojams. Keramikas pasakojo, kad tapydavo jo brolis, tai jis vaikystėje ne tik jį stebėjęs, bet ir paėmęs plastilino gabalą pats lipdydavo.

„Mano darbų tema – žmogus, kuris man yra labai įdomus. Pradėjau lipdyti nuo galvos. Man rūpi egzistenciniai klausimai, todėl kūriniuose kartais supriešinu šviesiąsias ir tamsiąsias gyvenimo puses“, – sako A. Janulaitis.

Parodos atidaryme dalyvavęs Lukšių seniūnas Vidas Cikana nustebo, kad Andrius darbams eksponuoti pasirinko nedidelę Zyplių dvaro erdvę.

„Tarsi buto paroda. Aš matau, kad yra labai gili šių darbų filosofija. Juose tūkstantmečių mintys. Darbai tarsi ne šios dienos. Manau, kad Andrius labai giliai pažiūrėjo į keramikos meną“, – mintimis dalijosi V. Cikana.

janulaitis2
Nuotr. Keramiko Andriaus Janulaičio molio lipdiniai išsiskiria ekspresija, įtaigumu, dėmesį traukia ir technologiniai sprendimai.

Andrius juokavo, kad kartais nežinai, kaip darbas atrodys jį ištraukus iš degimo krosnies. Keramiko kūriniai atkreipia dėmesį savo technologiniais sprendimais. Jis naudoja specifines keramikos technologijas, įvairius dekoravimo, degimo būdus.

A. Janulaitis trykšta energija, entuziazmu, nuo jo veido retai dingsta šypsena. Jis dalyvauja ir Sintautų kultūros centro šokių kolektyve „Sintuola“, yra Marijampolės lankininkų klubo „Ugninė strėlė“ narys.

„Andriau, tu mums reikalingas kaip šokėjas, o pasauliui – kaip kūrėjas, menininkas, keramikas“, – sakė sintautiškė Vida Čeplevičienė.

Sveikindamas Andrių, kalvis Rigimantas Stanaitis jį pavadino tiesiog šviesuoliu.

Parodoje eksponuojami 29 darbai, sukurti per pastarąjį dešimtmetį. A. Janulaitis prisipažino, kad beveik visi darbai telpa jo namuose, dalis jų guli tiesiog dėžėse.

Pasak Andriaus, pats naujausias darbas – „Naujo žmogaus gimimas“ – iš pupos besilukštenantis raumeningas vaikinas. Mintis kilo, žvelgiant į Salvadoro Dali paveikslą. Darbas „Pažintis iš vidaus“ išsiskiria savo emocionalumu, žvelgdamas į jį kiekvienas supranta savaip, vieniems tai savo vidaus organus demonstruojanti, kitiems – svorį metanti, ar atsiduodanti gyvenimui moteris... Įtaigiai atrodo ir kiti darbai – galva, kuri apklijuota įvairiais aparatais ir laideliais („Sąmonė 2000“), galva „Ciklopas“, „Galva tuščia ir pilvas tuščias“ ir kiti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.