Padėkos vakaras draugams ir bičiuliams

muziejus aciu
Nuotr. Zanavykų krašto muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasidžiaugė, kad tokiu gražiu Advento laikotarpiu gali padėkoti draugams, bičiuliams už geranorišką pagalbą, iniciatyvų palaikymą ir bendrą prasmingą darbą.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Graži ir prasminga Zanavykų muziejaus idėja baigiantis metams surengti tradicinį draugų ir bičiulių vakarą „Ačiū, kad šalia esi“ ir padėkoti visiems, kurie prisideda prie muziejaus vykdomų veiklų, švenčių bei kitų darbų, muziejuje vyko praėjusį penktadienį.

2018 m. Zanavykų muziejui buvo ypatingi – muziejus šventė savo įkūrimo 90-metį, paminėtas Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmetis. Apžvelgdama prabėgusių metų įvykius, muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasakojo, kad muziejininkai vyko į ekspedicijas, vykdė projektus, organizavo profesionalaus ir mėgėjiško meno parodas, buvo vedamos edukacinės programos įvairaus amžiaus muziejaus lankytojams, vyko seminarai, šventės, teatralizuotos ekskursijos. Muziejaus direktorė pasidžiaugė, kad pirmieji rajone įgyvendino Kultūros paso programą. O džiugiausia žinia – neseniai muziejus išleido knygą „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“. Muziejaus kolektyvui už šios knygos rengimą padėkojo renginyje dalyvavusi Seimo narė Irena Haase ir dovanojo kitą knygą – Lietuvos statutą.

„Tam ir esame, kad rodytume savo dvasios turtus, savo praeities įvairovę, įdomybę ir stiprybę ir tuo rodytume savo kitonišką, zanavykišką unorą. Ačiū už to unoro prabos kėlimą“, – tokiais žodžiais muziejininkams ir jų draugams dėkojo rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Kilnių, ištiesiančių pagalbos ranką muziejaus draugų ir bičiulių išties nemažai. Atėjo metas jiems padėkoti. Už prasmingą, ilgametį bendradarbiavimą ir finansinę paramą leidžiant knygą „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“ padėka ir medinė statulėlė buvo įteikta UAB „Uriga“, UAB „Gulbelė“, Lukšių žemės ūkio bendrovei, UAB „Taurakalnis“, Julijos Dainelienės įmonei, Arūnui ir Živilei Puodžiukams, Inetai ir Ramūnui Kaunams, Algirdui Jonui Repšiui, Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovui Henrikui Braškiui, Šakių dekanato dekanui, kanauninkui Donatui Jasulaičiui.

„Dėkojame visiems draugams ir bičiuliams už bendrus gražius darbus, bendrystę, visokeriopą pagalbą. Kai mes prašome, jūs visada atsiliepiate“, – dėkojo R. Vasaitienė.

Už svarų indėlį kartu stiprinant ir puoselėjant Zanavykų krašto savastį nuoširdus ačiū ištartas dar daugeliui kitų. Renginyje dalyvavęs verslininkas Juozas Dainelis dėkojęs muziejui už aktyvią veiklą pasidalino prisiminimais.

 „Džiugiausia, kai iš tokių vietų, kur buvo grūdų sandėlys, kur pelės ir žiurkės gyveno, padarytas nuostabus muziejus. Zyplių dvaras tapo visoje Lietuvoje lankoma ir žinoma vieta, restoranas „Kuchmistrai“ per trumpą laiką jau išsikovojo savo vietą Lietuvoje. Ačiū jums visiems, kad mūsų kraštui davėte didžiulę gyvybę“, – kalbėjo J. Dainelis.

Gruodžio 7 d. Zyplių dvaro sodyboje vyko Europos paveldo metų Marijampolės apskrities baigiamasis renginys „Mūsų paveldas: praeitis pasitinka ateitį“. Šiam renginiui apsijungė visos dvaro erdvėje įsikūrusios įstaigos. Nuo pat ankstyvo ryto Lukšių kultūros centras organizavo pažintinę ekskursiją po Zyplių dvarą „Kai pono nėra namie...“, norintys dvaro keramikos dirbtuvėje dalyvavo keramikos edukacijoje. Restoranas „Kuchmistrai“ kvietė susipažinti su Zyplių dvaro virtuve ir paskanauti įmantrių dvariškų patiekalų. Zanavykų muziejuje buvo atidaryta kraštietės dailininkės Rimos Baukaitės grafikos darbų paroda, jos kūryboje vyrauja Baltijos jūros pakrantės vaizdai. Apibendrindama Europos kultūros paveldo metų renginius, Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus vedėja Violeta Kasperavičiūtė pasidžiaugė, kad dauguma renginių vyko Zyplių dvaro sodyboje ir kad tokie renginiai kelia žmonių sąmoningumą.

„Gražu, kai kultūros renginiai, bendruomenės susiėjimai vyksta paveldo objektuose, nes mes, paveldosaugininkai, dirbdami Suvalkijoje, matome tokių pavyzdžių, kai sovietiniai objektai labiau pritaikyti renginiams, o vertingi pastatai, kurie reikšmingi savo istorija, architektūra, stovi tušti ir laukia mūsų dėmesio“, – kalbėjo V. Kasperavičiūtė.

Surengtame padėkos vakare netrūko dainų, klasikinės muzikos bei šokių ritmo: džiugino Šakių meno mokyklos merginų šokių grupė „Alate“, vadovaujama Aušros Butkauskaitės-Sederevičienės, Šakių kultūros centro šokių kolektyvas „Pynė“, vadovaujamas Vitalijos Venienės, bei svečiai – Panevėžio muzikinio teatro styginių kvartetas ir solistė Laima Česlauskaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.