Ragino nebūti proginiais žmonėmis

gurevicius
Nuotr. Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios klebonas teol. lic. Dainius Gurevičius kviečia nebijoti atverti duris Kristui.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šį sekmadienį prasideda Adventas. Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios klebonas Dainius Gurevičius ragina būti paslaugiems, gerumą ir meilę skleisti ne tik švenčių dienomis, bet nuolatos.

Su klebonu D. Gurevičiumi susitinkame niūrų lapkričio vakarą Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje. Išties – nespėja išaušti ir vėl temsta. Keistas jausmas apima žmones... Teiraujamės – kaip gyventi šituo laiku?

„Nedarykime nieko drastiško, neužsibrėžkime grandiozinių tikslų. Pradėkime kažką keisti nuo mažų dalykų... ir neregistruokime gerų darbų“, – sako klebonas ir priduria, kad kiekvienas darbas yra geras, kai žmogus jį darydamas įdeda dalelę savo širdies. Ir dar – reikia surasti kelią vieniems pas kitus, kelią į žmonių širdis.

Gamta sustingo ir apmirė laukime. Advento laikotarpiu krikščionys laukia Kūdikėlio Jėzaus gimimo. Kas yra Adventas – teiraujamės dvasininko. Anot jo, šis laikotarpis yra skirtas pažymėti laiką iki Jėzaus gimimo. Pasak klebono, kiekvienas laukimas paženklintas tam tikru nusiteikimu, pakylėjimu nuo kasdienybės, nes mūsų gyvenime yra nepaprastai daug triukšmo, chaoso, sumaišties ir skubėjimo. Dažnai pamirštame pamatinius gyvenimo dalykus, o susikoncentruojame į smulkmenas, blizgučius.

„Manau, kad Adventą išgyvena tas, kuris realiai gyvena bažnyčios gyvenimu. O žmogus, kuris gyvena tais blizgučiais ir visokiais niekučiais... tai nežinau. O svarbiausia – Advento turi reikėti man pačiam“, – kalbėjo dvasininkas.

Klebonas D. Gurevičius sako, kad kasmet stebi, kada per televiziją prasideda pirmosios kalėdinės reklamos. Jo žodžiais, šiemet jau buvo peržengtos visos ribos, nes pirmąją kalėdinę reklamą jis išgirdo spalio 26d., dar prieš Visų šventųjų šventę.

„Svarstau, kad kartais Kalėdos pradedamos išstumti iš bažnyčios. Pavyzdžiui, Maxima reklama mums nori iškomunikuoti, kad Kalėdos prasideda... prekybos centre. Mes tampame vartotojiškos visuomenės dalimi: baigsis Kalėdos, prasidės kitų švenčių reklama. Ir atrodo, kad gyvenam nuo reklamos iki reklamos“, – apgailestauja klebonas D. Gurevičius.

Kalėdos – dovanų metas? Ar mes jas dovanojame tik tiems, kuriuos mylime? Klebonas sako, kad turėtume nepamiršti, jog didžiausia kalėdinė dovana žmonijai – Dievo Sūnaus atėjimas ir buvimas tarp žmonių.

„Tai turėtų pakylėti žmogų nuo tos kasdienybės, kad žmogus pakeltų akis į dangų – į Betliejaus žvaigždę“, – įsitikinęs dvasininkas.

D. Gurevičius sako, kad pirmiausia reikia paklausti savęs, ar Kristus užgimė mano gyvenime, ar Kristaus atėjimas per Kalėdas kažką naujo atnešė į mano gyvenimą, į mano santykius su kitais žmonėmis.

„Taip ir kiekvienas pontifiko atvykimas į šalį iškomunikuoja tam tikrą žinią. Kai į Lietuvą 1993 m. buvo atvykęs popiežius Jonas Paulius II, jis skelbė mūsų tautai tokią žinią – Nebijokite. Šiais metais popiežius Pranciškus kvietė žmones – Atverti duris Kristui. Nes mes jau pradėjome varstyti... parduotuvių duris, pradėjome dairytis ne ten“, – kalbėjo klebonas.

D. Gurevičius ganytojišką darbą Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijoje pradėjo šių metų liepos 29-ąją. Jis ėmėsi remontuoti kleboniją, nes pastatas apleistas, reikalingas ir bažnyčios remontas.

Klebonas gimęs Lazdijuose, 1994 m. vidurinę mokyklą baigė Alytuje, tais pačiais metais įstojo į Kauno kunigų seminariją, atsidarius seminarijai Marijampolėje, mokėsi čia. D. Gurevičius pasakojo, kad 2001 m. buvo pašventintas diakonu ir pirmas jo paskyrimas buvo į Šakius. Po dvejų metų – 2003 m. gegužės 31 d. įšventintas į kunigus ir paskirtas vikaru į Vilkaviškį. 2005 m. rugpjūčio 28 d. D. Gurevičius paskirtas į Gražiškius klebonu, kur klebonavo 13 metų. Paklaustas, kaip nusprendė tapti kunigu, pašnekovas sako, kad jam tuo laiku buvo savaime suprantamas sprendimas, jį supo katalikiška aplinka, vyko nuoseklus ėjimas pašaukimo link.

Klebonas D. Gurevičius savo parapijiečiams ir visiems žmonėms linki būti dėmesingiems, rūpestingiems, rodyti gerumą ir meilę kitiems žmonėms, daugiau šypsotis – ne tik švenčių dienomis, bet kasdien: „Nebūkime proginiais žmonėmis ir proginiais katalikais, būkime nuolatiniai Dievo liudytojai.“ Anot klebono, tuomet ir pasaulis pasikeis ir kasdien bus gražesnis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.