Nušurmuliavo rudens ornamentais pasipuošusi Derliaus šventė

derliaus_sventeGiedrė PLEČKAITYTĖ

Tradicinė rudens šventė, pavadinta „Rudens ornamentai“, šiemet sulaukė didžiulio gyventojų dėmesio. Renginyje nestigo nei prekeivių, nei parodų, nei Padėkos raštų, skirtų darbščiausiems rajono žemdirbiams, nei apdovanojimų, skirtų gražiausių kompozicijų kūrėjams bei išmoningiausioms šeimininkėms. Tad šventės lankytojams išties buvo kur akis paganyti.

Nuotr. Šiemet Derliaus šventę papuošė seniūnijų bendruomenių centrų kurti kilimai. Pirmasis iš kairės barzdiečių kurtas kilimas, žavėjęs dažną šventės lankytoją.

Nejučia ir vėl apsisuko gyvenimo ratas, draugėn sukvietęs į Derliaus šventę „Rudens ornamentai“. Tikrai rudeniškas oras dar daugiau žavesio suteikė šiam kasmetiniam renginiui. Tradicinėje Derliaus šventėje šiemet, kaip ir ankstesniais metais, išties nestigo lankytojų, atklydusių ne tik iš rajono atokesnių kaimelių, gyvenviečių, bet ir iš kitų šalies miestų. Nuo ryto šakiečius ir svečius šventėn kvietė tautodailininkų ir amatininkų gaminių, rudens grožybių ir gėrybių mugė. Čia pat, prie savivaldybės pastato, išmoningai darbavosi rajono seniūnijų bendruomenių centrų žmonės. Jie kaip išmanydami sukosi, plušo, kurdami vienas už kitą įdomesnius rudeninius kilimus. Dekoratyvinių paukščių ir triušių mylėtojai pasigrožėti šiais gyvūnėliais galėjo „Jaunystės“ centre. Dar labiau šventę paįvairino prie parapijos namų vykusi senovinių automobilių paroda, patraukusi dažno vyriškio akį. Šventei iškilmingumo suteikė Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos pučiamųjų instrumentų orkestro bei šokėjų paradas miesto gatvėmis.
 
Padėkos gražiausių sodybų savininkams

Vos tik įsisiūbavus šventės siautuliui prie parko scenos arčiau susirinkti ragino rudeniškai pasidabinusi rajono vicemerė Rima Rauktienė. Netrukus tradiciškai su rudens darbų pabaigtuvėmis bei gražia švente kraštiečius sveikino rajono meras Juozas Bertašius. Rajono vadovas išdalijo visų seniūnijų gyventojams Padėkos raštus, kurie buvo skirti už su meile puoselėjamas sodybas, savo grožiu traukiančias ir džiuginančias akis ir širdį. Mero Padėkos raštai įteikti Kidulių seniūnijos gyventojams Reginai ir Arūnui Januškams, Šakių seniūnijos gyventojams Antanui Blockiui, Vitalijai Staugaitienei, Irenai ir Zigmui Vasiliauskams, Rasai ir Vidmantui Martinaičiams bei Sidonei ir Antanui Valaičiams iš Žvirgždaičių seniūnijos, Virginijai ir Vytautui Merčaičiams  iš Griškabūdžio seniūnijos. Taip pat buvo padėkota Kudirkos Naumiesčio seniūnijos gyventojams Jarminai ir Remigijui Grygeliams, Vitalijai ir Petrui Petkūnams bei Redai ir Artūrui Globiams ir Marytei Duknevičienei iš Sudargo seniūnijos, taip pat Zitai ir Vidmantui Kameneckams, Reginai ir Vytautui Pažereckams iš Lekėčių seniūnijos, Danutei ir Rimgaudui Staneikams (Barzdų sen.), Janinai ir Vytautui Maksvyčiams (Slavikų sen.), Janinai ir Edmundui Urbaičiams (Kriūkų sen.), Renatai ir Sigitui Basčiams (Plokščių sen.), Rolandui Skaisgiriui (Sintautų sen.), Žanetai Bikmanienei, Birutei ir Vytui Jonaičiams iš Lukšių seniūnijos.   

Šventėje viešėjęs Seimo narys Mindaugas Bastys savo padėką išreiškė Lukšių pieninės direktoriui Genadijui Butkui už nuoširdų darbą, vadovaujant įmonės kolektyvui, garsinančiam Šakių rajoną ne tik aukštais gamybos rezultatais, bet ir nepriekaištingos kokybės produkcija.

Paskelbti nugalėtojai

Šiemet 18 rajono mokyklų Derliaus šventei pagamino po rudenišką ekspoziciją, kurios buvo demonstruojamos alėjoje. Visoms mokykloms buvo įteiktos saldžios dovanos. Speciali komisija įvertino darbus, kurie, jų nuomone, buvo patys išradingiausi, rudeniškiausi, spalvingiausi. Komisijos dėmesį patraukė Lekėčių vidurinės mokyklos „Teisingas žingsnis“, Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos skulptūra „Minimalizmas“, Šakių „Žiburio“ gimnazijos skulptūra „Idėja“, Šakių meno mokyklos „Rudeninė tvarka“ ir Šakių lopšelio darželio „Klevelis“ tautiškumu dvelkiantis kūrinys. Šakių „Aukuro“ pagrindinė mokykla pagerbta už grožį. Šiemet pirmą kartą Derliaus šventėje buvo kuriami kilimai, jų sukurta net 30. Tad komisija, vadovaujama Kultūros ir turizmo skyriaus vyresniosios specialistės Aurelijos Papievienės, turėjo pasukti galvą, kad išrinktų geriausius ir išradingiausius gražiausių kilimų kūrėjus. Po rimtų komisijos svarstymų buvo nutarta pirmąją vietą skirti Kudirkos Naumiesčio kultūros centrui „Santaka“. Jo atstovai sukomponavo kilimą „Zanavykiškas žiurstas“. Buvo paskelbti du antrųjų vietų laimėtojai - Barzdų bendruomenės centras už kilimą - „Ilgesys“ ir Panovių bendruomenės centras, „nuaudęs“ kilimą „Gervė raiste“. Trečioji vieta atiteko Plokščių bendruomenės centrui. Paskatinamosios premijos skirtos Kriūkų, Kidulių, Šakių seniūnijoms, Šakių moterų klubui.

Na, o kokia šventė be gardžių vaišių ir maloniai nuteikiančių kvapų, raginančių paragauti rajono seniūnijų šeimininkių pagamintų patiekalų. Šeimininkės šiemet pristatė skaniausius ir sveikiausius valgius iš cukinijų ir moliūgų. Labiausiai komisijos narius sužavėjo Žvirgždaičių, Barzdų, Lukšių, Sintautų, Griškabūdžio ir Slavikų seniūnijų šeimininkės.

Šiemet, kaip ir kasmet, šventės dalyviai galėjo paskanauti mero žirnienės bei ant laužo kepto šerno.

Tradicinę Derliaus šventę organizavo rajono savivaldybė, iš biudžeto skyrusi 10 tūkst. litų. Šventę parėmė daugiau kaip pusšimtis rėmėjų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.