Pirmieji į svečius pasikvietė lukšiečiai

kvieciu_sveciusGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių Socialinių paslaugų centras galėtų būti pavyzdžiu, kaip reikia dirbti, siekiant pagerinti vargstančiųjų gyvenimą. Dar liepos mėnesį jie pasirašė sutartį su prekybos centru „Iki“ ir surenka bei dalija paskutinės galiojimo dienos produktus, o praėjusį ketvirtadienį centro iniciatyva Lukšių dienos centre kulinarės Beatos Nicholson ir „Maisto banko“ bendras labdaringas projektas „Kviečiu į svečius“ pirmą kartą surengtas ir mūsų rajone.

Nuotr. Lukšiečiai, rajone pirmieji prisijungę prie „Kviečiu į svečius“ akcijos, surengtų vaišių metu „Maisto bankui“ bei skurstančiųjų maitinimui paaukojo 500 litų.

Pakvietė į svečius

Praėjusį ketvirtadienį Socialinių paslaugų centro iniciatyva susirinkusieji Lukšių dienos centre vaišinosi, bendravo, o surinktos lėšos, kaip ir numato projektas, bus skiriamos nepasiturinčių žmonių maitinimui. Būtent tokia ir yra sumanyto projekto esmė. Vaišes galima organizuoti savo namuose, darbe ar parke, o sukviesti svečiai po pasisėdėjimo tiesiog palieka arbatpinigių. Surinktos lėšos pervedamos į „Maisto banko“ sąskaitą ir yra skiriamos skurstančiųjų maitinimui. Lukšių dienos centre surengtų vaišių metu buvo surinkta 500 litų. Tai tikrai nemaža suma. Tuo labiau, kad Vilmos Bielskienės vadovaujamas Socialinių paslaugų centras prie pernai startavusios akcijos prisijungė pirmą kartą ir rajone be jų kol kas daugiau niekas tokiu tikslu nekvietė į svečius. Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Kauno padalinio vadovė Karolina Puidaitė pasakojo, kad pradėję akciją jie nesitikėjo tokio organizacijų bei žmonių palaikymo. Pernai pirmą kartą vykdytos „Kviečiu į svečius“ akcijos metu vaišinosi daugiau nei 700 geradarių, kurie nepasiturintiesiems paaukojo daugiau nei 14 tūkst. litų. Už šias lėšas sunkiai gyvenantys žmonės buvo pamaitinti daugiau nei 126 tūkst. kartų. Šiais metais geradariai nepasiturinčiųjų maitinimui jau paaukojo 24 tūkstančius litų. Lukšių seniūnas Vidas Cikana renginio metu kalbėjo, kad gyvenime nesitikėjo sulaukti tokio gražaus ir jaudinančio epizodo. Tuo tarpu V. Bielskienė tikino, kad ir ateinančiais metais jie planuoja prisidėti prie šios gražios iniciatyvos.
 
Komplimentai vieni kitiems

„Norisi pasidžiaugti, kad jūsų rajone Socialinių paslaugų centras visuomet taip iniciatyviai dalyvauja įvairiose akcijose, žiūri viena kryptimi ir visuomet palaiko“, - komplimentų centro vadovei V. Bielskienei negailėjo K. Puidaitė. Socialinių paslaugų centro direktorė akcentavo, kad visuomet malonu, kai gali padėti ir turi ką duoti kitam. O duota tikrai nemažai. Pasak V. Bielskienės, „Maisto banko“ dėka į rajoną pritraukta paramos už daugiau nei 40 tūkst. litų, kuri išdalinta apie 10 tūkst. nepasiturinčių šeimų. Renginio metu ne vienas dalyvis kalbėjo, kad būtų gražu, jei tokia akcija kaip „Kviečiu į svečius“ būtų ne vienadienė ir rajone, pavyzdžiui, Lukšiuose prigytų. „Įsivaizduokit, kad, pavyzdžiui, miestelyje būtų įrengta kažkokia aukų dėžutė, kur galėtų visi aukoti, o vėliau pinigai būtų išimami ir panaudojami gražiems tikslams“, - renginio metu samprotavo Lukšių seniūnas. Už veiklos koordinavimą, minčių bei idėjų sklaidą, prasmingą darbą K. Puidaitei buvo įteikti du Padėkos raštai.

Dalina produktus

Norėdamas padėti kitiems, dar liepos pabaigoje Šakių socialinių paslaugų centras su prekybos centru „Iki“ pasirašė sutartį, pagal kurią paskutinės galiojimo dienos produktai atiduodami, o vėliau dalijami nepasiturintiesiems. Pasak direktorės V. Bielskienės, paramai pasirenkamos ne socialinės rizikos, bet tvarkingos šeimos. Be to, palaipsniui šeimos keičiamos, kad parama neatitektų vis tiems patiems. Nuomonės, kam tokia parama reikalingiausia, atsiklausiama ir seniūnijose. „Mes kovojame su maisto švaistymu. Siekiame, kad tinkamas vartoti maistas nebūtų išmetamas“, - apie projektą pasakojo labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Kauno padalinio vadovė Karolina Puidaitė, akcentavusi, kad į prekybą nepatenka ir daugybė maisto produktų pažeistomis pakuotėmis. Ji teigė, kad šalyje prekybos centrai per dieną išmeta apie 12 tonų maisto. „Tam, kad pasirašytume sutartį su „Iki“ dirbome labai ilgai. Su „Maxima“ nesusitariame iki šiol. Jau dvejus metus deriname, kad maisto neišmestų, o jį paimtume mes, bet nesutariame dėl sąlygų. Prekybininkams paprasčiau išmesti“, - kalbėjo K. Puidaitė. Pasak Socialinių paslaugų centro direktorės, rajone per mėnesį išdalijama apie vieną toną paskutinės dienos produktų. Dažniausiai tai būna duonos gaminiai bei pieno produktai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.