Norėtų „Maximos“, skudurynų ir turgaus, bet be priežiūros – tik „Aibė“

soc korteleSima KAZARIAN
 
Jau ketveri metai, kai dalis socialinės pašalpos gavėjų savo pašalpą gauna specialiose kortelėse, kurios galioja tik „Aibės“ parduotuvėse. Už jas negalima įsigyti nei alkoholio, nei tabako. Iš pradžių piktinęsi dėl suvaržytų teisių gyventojai dabar nebent pabumba dėl pilnai poreikių nepatenkinančio tinklo.
 
Šiuo metu pašalpą kortelėse rajone gauna 588 asmenys, tai 185 šeimos. Liepos mėnesį pašalpų pervesta virš 100 tūkst. litų. Šakių savivaldybė buvo viena pirmųjų įdiegusi tokią pašalpų mokėjimo sistemą, vėliau tai pradėjo daryti ir kitos savivaldybės.
 
Šiuo metu pašalpą kortelėse rajone gauna 588 asmenys, tai 185 šeimos. Liepos mėnesį pašalpų pervesta virš 100 tūkst. litų. Šakių savivaldybė buvo viena pirmųjų įdiegusi tokią pašalpų mokėjimo sistemą, vėliau tai pradėjo daryti ir kitos savivaldybės.
Parduotuvių savininkas, verslininkas Arūnas Tarnauskas džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su Socialinės apsaugos skyriumi. „Žmonės prie naujos sistemos priprato, o kai kurie pinigų kortelėse net ir susitaupo“,- pastebi jis. Jam pritaria ir socialiniai darbuotojai, nors kai kurie puse lūpų prasitaria, kad iš verslininko patiria spaudimą mažinti išimamų grynųjų pinigų kiekį, kurį pašalpas gaunantys asmenys vėliau išleidžia ne „Aibės“ parduotuvės.

Pasak seniūnų, pašalpa kortelėse yra gera priemonė tiems, kurie yra žalingų įpročių vergai. Tam pritaria ir socialinės darbuotojos, savo darbe kasdien susiduriančios su žmonėmis, kurie patys nesugeba savimi pasirūpinti. Lekėčių seniūnijoje pašalpas kortelėse gauna apie 30 gyventojų – tai daugiau nei pusė visų pašalpos gavėjų. Paprastai tai socialinės rizikos, probleminės šeimos, pavieniai asmenys, kurie turi priklausomybę nuo alkoholio. Pasak šios seniūnijos socialinės darbuotojos Ramintos Orintienės, iš pradžių žmonės pašalpų kortelėse idėją sutiko labai nepatenkinti. „Jie reagavo tikrai neigiamai, pyko, nes jautėsi savotiškai „nurašyti“. Vis tik po kurio laiko gyventojai su tuo apsiprato, kai kurie net ir džiaugiasi, kad susitaupo pinigėlių. Anksčiau būdavo, kad iki mėnesio galo pašalpos neužtekdavo, o dabar tos sumos užtenka ilgiau, nes už ją negalima pirkti alkoholio, tabako, sumokami komunaliniai“,- pasakojo R. Orintienė.
 
Kodėl aš turiu pirktis tik „Aibėje“?

Pastebima, kad kaimiškasis prekybos tinklas „Aibė“ dažnai pašalpų gavėjams neįtinka. Tai patvirtina įvairių seniūnijų socialinės darbuotojos, kurios jiems turi paaiškinti, jog „Aibės“ pašalpoms realizuoti patogiausios, nes yra kiekvienoje seniūnijoje.

 „Dažnai girdžiu: „Kodėl mes galime pirktis tik „Aibėje“ ?“ Lekėčiuose yra šviežios mėsos krautuvėlė, kur žmonėms pirkti yra priimtiniau. Kartais pamato labiau viliojančių prekių, didesnių akcijų „Maximoje“ ar „Iki“. Tačiau mes paaiškiname, kad tie sutaupyti pinigėliai būtų išleisti kelionės išlaidoms, nes važiuoti iš Lekėčių į Šakius taip pat kainuoja“,- pasakojo R. Orintienė.
Be abejo, žmonėms reikia ne vien maisto, todėl prižiūrint socialinei darbuotojai pinigus iš kortelės galima išsigryninti. Dažniausiai žmonės už išgrynintus pinigus perka malkas, vaistus, rūbus, kitas prekes turguje arba smulkaus verslo parduotuvėlėse, prekybos centruose, sumoka už vaikų ekskursijas mokykloje.

Pasak verslininko A. Tarnausko, netrukus su šiomis kortelėmis bus galima atsiskaityti „Senukų“ parduotuvėje.

Išgryninant pinigus turi prižiūrėti socialinė darbuotoja. Paskui jai reikia pateikti įrodymą čekiais arba pardavėjų parašais, kad pinigai išleisti ne alkoholiui. R. Orintienė neslepia, jog žmonės kartais jaučiasi nepatogiai, kai jie perkasi lydimi socialinės darbuotojos. „Todėl dažniausiai prašome, kad parneštų čekį. Jei neparneša, apgauna, tada kitą kartą jau einame kartu.

Atidirbti priprato

Ar nepadaugėjo skundų, dėl tokios atsiskaitymo sistemos, kai žmonės už pinigus pradėjo atidirbinėti? 350 litų pašalpą gaunantis gyventojas per mėnesį turi atidirbti 40 val. Pasak R. Orintienės, pašalpų gavėjai prie to priprato ir, jei iš pradžių piktinosi, tai dabar žino, kad reikia, ateina, stengiasi, dirba geranoriškai. „Aišku, būna tokių, kurie neateina, bet tai pavieniai žmonės. Šeimos atidirba tikrai stropiai. Jei yra vaikų, motina juos prižiūri, o už pašalpą atidirba vyras“,- pasakojo R. Orintienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.