Tarpučių bendruomenė įsirengė šiltus ir jaukius namus

tarpuciaiAsta GVILDIENĖ
 
Jau penkerius metus gyvuojantis Tarpučių bendruomenės centras, vienijantis ir aplinkinių Ašmoniškių, Bartkų, Miknaičių, Putinų, Rudžių bei Vaitiškių kaimų gyventojus, lengviau atsikvėpė. Įgyvendinus projektą, šiandien jie gali susirinkti į šiltus ir jaukius bendruomenės namus.
 
Nuotr. Tarpučių ir aplinkinių kaimų gyventojai daug padirbėjo, kol buvusioje mokyklėlėje įsirengė bendruomenės namus.
 
2009 metais susikūręs Tarpučių bendruomenės centras neturėjo kitos išeities, kaip tik prisiglausti nenaudojamose buvusios kaimo mokyklėlės patalpose, kurių būklė, pasak bendruomenės pirmininkės Genovaitės Dobilevičiūtės, buvo apgailėtina: supuvusios grindys, kiauri langai ir durys, netvarkinga elektros instaliacija, apsilupinėjusios ir suskeldėjusios sienos, seniai išgriauta katilinė, todėl nėra šildymo sistemos. Visas šis, kaip įvardijo pašnekovė, „siaubas“ buvo įamžintas nuotraukose. Žvelgiant į jas šiandien sunku suvokti, kad naujut naujutėlės patalpos galėjo kažkada taip atrodyti.

„Šaltuoju metų laiku buvo neįmanoma organizuoti renginių, - pasakojo G. Dobilevičiūtė. - Jei ir susirinkdavome, turėdavome prisijungti šildytuvų, tai reikalavo papildomų finansinių išteklių, kurių bendruomenės centras ir taip stokoja. Todėl bendruomenės centro narių ir gyventojų norai  bei poreikiai paskatino įgyvendinti ES lėšomis finansuojamą projektą „Kuriame šiltus ir jaukius Tarpučių bendruomenės namus“. Jo tikslas – suremontuoti pastato patalpas ir sudaryti puikias sąlygas poilsiui, laisvalaikiui, bendravimui, įvairiems renginiams. Dėl lėšų trūkumo liko nesutvarkytas tik vadinamas „štabas“. Kadangi ši patalpa buvo geriausiai išsilaikiusi, ją nuspręsta susitvarkyti vėliau savo lėšomis.“

Aprodydama dažais kvepiančias bendruomenės namų patalpas, pirmininkė džiaugėsi  suremontuotomis treniruoklių, susirinkimų ir koncertų salėmis, naujai įrengta virtuvėle,  WC ir sandėliuku. Čia naujai išvedžiota elektros instaliacija, įvestas vanduo, sutvarkyta nuotekų sistema. „Kad būtumėte matę, kaip čia viskas atrodė  prieš remontą, kokios buvo sienos, langai ir grindys, būtumėt išsigandę, - pasakojo G. Dobilevičiūtė. – Jei būtume nesprendę šios problemos, po keleto metų pastato dėl avarinės būklės jau būtų neįmanoma eksploatuoti.“

Kaip atrodė namas – vaiduoklis galima pamatyti pažvelgus į antrąjį pastato aukštą, priklausantį kitiems savininkams, kurie neturi nei pinigų, nei galimybių jo suremontuoti. Tad bendruomenės namai taip ir stovi pusiau skusti, pusiau lupti. Pirmininkė prasitarė, kad yra dar viena problema – patalpų apšildymas. Kadangi senoji šildymo sistema nebeveikė, laikinai buvo prijungti vieno ūkininko dovanoti elektriniai radiatoriai. „Tačiau sausio mėnesį pamatę sąskaitą už elektrą – 600 litų, išsižiojome ir atjungėme. Iki dabar atidavinėjame skolas, - rūpesčiais dalijosi G. Dobilevičiūtė. – Puoselėjame viltį, kad antrojo aukšto šeimininkai prisidės savo dalį prie stogo atnaujinimo, kuris buvo atliktas bendruomenės lėšomis. Už gautus pinigus planuojame pastatyti šildymo krosneles.“

Besilankydami Tarpučiuose sužinojome, kad, rengiant projektą, buvo atlikta tikslinė bendruomenės apklausa. Rezultatai parodė, kad 47 proc. apklaustųjų nori aktyviai sportuoti, 30 proc. - muzikuoti, 34 proc. - pageidauja teminių vakarų ar susitikimų su įdomiais žmonėmis, 17 proc. – trūksta bendravimo su kraštiečiais ir kitomis rajono bendruomenėmis. Atsižvelgiant į šiuos pageidavimus, nepamiršti nei mažieji, nei senjorai. Jaunimui bendruomenės namuose skirta atskira treniruoklių patalpa. Vaikams lauke įrengta žaidimų aikštelė. Šalia visi norintys gali pažaisti futbolą ar tinklinį. Taip sakant, kiekvienas gali rasti užsiėmimą pagal savo norą.

Vyresnieji bendruomenės nariai bendradarbiauja su Keturnaujienos, Turčinų, Barzdų, Kudirkos Naumiesčio, Žvirgždaičių bendruomenėmis, dalijasi gerąja patirtimi, lankosi vieni kitų renginiuose. Taip pat dalyvauja Šakių rajono bendruomenių asociacijos, Kudirkos Naumiesčio seniūnijos, Šakių rajono organizuojamose priemonėse ir mokymuose. Aplinkinių kaimų gyventojai mielai kartu švenčia Jonines, Šv. Kalėdas, Vaikų velykėles, jaunimas linksminasi diskotekose.

G. Dobilevičiūtės teigimu, didelis dėmesys šiuo metu skiriamas aplinkos sutvarkymui. Prie įėjimo į bendruomenės namus pasitinka stogastulpis, kurį išdrožė tautodailininkas Vidmantas Vikšraitis. Ant jo išdrožtos gervės – savotiškas Tarpučių simbolis. Mat šalimais tyvuliuojančioje pelkėje gyvena gervės. Stogastulpį puošia stilizuotas kryžiaus ir saulės kalvystės šedevras. Kadangi senų medžių aplinkui nedaug, bendruomenės namų teritoriją puošia neseniai pasodintos pušelės ir kito projekto metu įsigyti įvairūs dekoratyviniai augalai bei vaiskrūmiai. Pirmininkė džiaugėsi, kad prižiūrėti aplinką ir nupjauti žolę padeda vietiniai gyventojai, dirbantys pagal viešųjų darbų programą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.